Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021.
Raportul complet este disponibil aici: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/short-term-outlook-summer-2021_en.pdf
În ceea ce privește sectorul cărnii, raportul poate fi vizualizat aici: https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/short-term-outlook-spring-2021-chapter-meat_en.pdf
Se așteaptă ca producția de carne de vită din Uniunea Europeană să scadă cu 1,3%, respectiv 92.000 de tone în 2021, din cauza cererii mici din partea serviciilor alimentare.
Cu toate acestea, exporturile către piețe de mare valoare, cum ar fi Canada și Japonia, ar trebui să continue să crească datorită acordurilor comerciale recente.
În ceea ce privește carnea de porc, producția UE ar trebui să crească în continuare în 2021 față de 2020, o creștere de 1,7%, respectiv 394.000 de tone. Prețul cărnii de porc se așteaptă să urce, pentru a compensa prețul ridicat al cerealelor.
În ceea ce privește filiera cărnii de pasăre, se așteaptă o scădere a producției europene cu 0,9% (121.000 de tone), datorită influenței aviare și a prețului ridicat al furajelor.
Se așteaptă să crească consumul odată cu redeschiderea serviciilor alimentare. Stocurile de congelate vor satisface parțial această cerere suplimentară, ducând la un consum aparent stabil.
Producția de carne de oaie și capră din UE va rămâne stabilă în 2021, cu o creștere de 0,1%, în ciuda prețurilor relativ ridicate.
În ceea ce privește cererea, aceasta este previzionată a crește în a doua jumătate a anului 2021.