Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor nedrepte și protejarea imaginii și reputației alimentelor de origine animală ca parte importantă a moștenirii și dietelor europene.
Sectorul european al animalelor și cărnii solicită statelor membre și Comisiei Europene să susțină decretul francez și să-l lase să conducă la o bază europeană armonizată care încă lipsește.
Denumirile de carne sunt adânc înrădăcinate în moștenirea noastră culturală.
Carne, Măcelar, Friptură, File, Cârnați, Bacon și Șuncă sunt toate denumiri tradiționale care s-au conturat de-a lungul timpului și trebuie să aibă o semnificație, să fie recunoscute pentru consumatori, atât cei care caută, cât și cei care încearcă să evite alimentele de origine animală.
Informațiile de marketing trebuie să fie clare și să nu inducă în eroare, bazate pe sensul cuvântului folosit, moștenirea culinară și cunoștințele cetățenilor și să permită tuturor să găsească hrana pe care o caută.
Nevoile de sănătate ale fiecărui consumator se bazează pe dieta personală și alegerea sa, pe de o parte, căutând cea mai bună compoziție nutrițională pentru el și posibile restricții, de exemplu asupra alergenilor și aditivilor.
Confuzia termenilor din domeniul produselor de origine animală, lactate, ouă și carne (diferite bucăți de carne și marea varietate de preparate din carne) a crescut în ultimii ani.
Dezlipirea cuvintelor de sensul lor nu este niciodată nesemnificativă. Desprinzând semnificantul (șunca) de semnificatul său (nu mai face parte din picior, nu mai este carne, ci legume), denaturam limbajul (sub aspect inofensiv), considerând că cuvintele trebuie să schimbe sensul. Carnea este o sursă importantă de proteine și aduce micronutrienți suplimentari, tuturor grupurilor de populație, în special persoanelor în vârstă care s-ar putea să nu poată citi detaliile unei etichete.
Toate produsele își au locul într-o dietă echilibrată și pot coexista – ar trebui să fie clar recunoscute ca ceea ce sunt.
Decretul francez oferă un bun exemplu despre calea de urmat pentru a respecta și recunoaște într-o bună zi produsele de origine animală pe piața europeană.
UECBV împreună cu ACEBOP și ceilalți membrii, sprijină ferm propunerea de decret francez pentru protecția denumirilor utilizate în sectorul cărnii.