A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor nedrepte și protejarea imaginii și reputației alimentelor de origine animală ca parte importantă a moștenirii și dietelor europene.

Sectorul european al animalelor și cărnii solicită statelor membre și Comisiei Europene să susțină decretul francez și să-l lase să conducă la o bază europeană armonizată care încă lipsește.

Denumirile de carne sunt adânc înrădăcinate în moștenirea noastră culturală.

Carne, Măcelar, Friptură, File, Cârnați, Bacon și Șuncă sunt toate denumiri tradiționale care s-au conturat de-a lungul timpului și trebuie să aibă o semnificație, să fie recunoscute pentru consumatori, atât cei care caută, cât și cei care încearcă să evite alimentele de origine animală.

Informațiile de marketing  trebuie să fie clare și să nu inducă în eroare, bazate pe sensul cuvântului folosit, moștenirea culinară și cunoștințele cetățenilor și să permită tuturor să găsească hrana pe care o caută.

Nevoile de sănătate ale fiecărui consumator se bazează pe dieta personală și alegerea sa, pe de o parte, căutând cea mai bună compoziție nutrițională pentru el și posibile restricții, de exemplu asupra alergenilor și aditivilor.

Confuzia termenilor din domeniul produselor de origine animală, lactate, ouă și carne (diferite bucăți de carne și marea varietate de preparate din carne) a crescut în ultimii ani.

Dezlipirea cuvintelor de sensul lor nu este niciodată nesemnificativă. Desprinzând semnificantul (șunca) de semnificatul său (nu mai face parte din picior, nu mai este carne, ci legume), denaturam limbajul (sub aspect inofensiv), considerând că cuvintele trebuie să schimbe sensul. Carnea este o sursă importantă de proteine și aduce micronutrienți suplimentari, tuturor grupurilor de populație, în special persoanelor în vârstă care s-ar putea să nu poată citi detaliile unei etichete.

Toate produsele își au locul într-o dietă echilibrată și pot coexista – ar trebui să fie clar recunoscute ca ceea ce sunt.

Decretul francez oferă un bun exemplu despre calea de urmat pentru a respecta și recunoaște într-o bună zi produsele de origine animală pe piața europeană.

UECBV împreună cu ACEBOP și ceilalți membrii, sprijină ferm propunerea de decret francez pentru protecția denumirilor utilizate în sectorul cărnii.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]