Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 tone (cwe), respectiv o creștere de 51% față de aceeași perioadă a anului 2022. Carnea proaspătă de pasăre a crescut cu 85% față de aceeași perioadă (81.992 tone), iar cea congelată cu 37% (99.290 tone), conform EUROSTAT.

• În medie, mai bine de 20.000 tone/lună de carne de pasăre au fost importate în Uniunea Europeană (UE) din Ucraina, respectiv mai mult de 240.000 tone cwe pe o perioadă de 12 luni – în timp ce contingentul tarifar existent înainte de liberalizarea comerțului a fost de 90.000 tone greutate netă.

• A fost importată în special carne de piept, fie proaspătă, fie congelată, care este cea mai valoroasă piesă la pui.

• Importurile provin în principal de la o singură companie, MHP, care deține 400.000 ha de teren și produce păsări în ferme enorme (2 milioane de pui per fermă), este înregistrată în Cipru și cotată la Bursa de Valori din Londra.

• Normele europene care se aplică în ceea ce privește bunăstarea animalelor, cele de mediu și restricțiile privind utilizarea antibioticelor, nu sunt aplicate în Ucraina. De aici, atât riscuri pentru consumatori cât și un cost redus de producție, la care se adaugă exportul fără taxe și care fac concurență producătorilor europeni. • Producția europeană de ouă este și ea defavorizată, fermierii europeni și mai ales vecinii Ucrainei nu pot concura cu prețurile ucrainene.

• Ucraina produce multe ouă care nu sunt conforme cu standardele europene. Sunt utilizate în continuare cuștile convenționale (creștere la baterii), care sunt interzise în Uniune.

În perioada ianuarie-august 2023, au fost importate 29.451 tone, cu +140% față de aceeași perioadă a anului 2022 și +755% față de aceeași perioadă din 2021, înainte de liberalizarea comerțului. În cadrul acestei categorii, importurile de ouă proaspete au ajuns la 21.315 tone (+154%) față de 7.510 tone ouă fără coajă (+166%).

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]