Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs.

În această perioadă, președinția belgiană se va concentra pe asigurarea securității alimentare și a autonomiei, precum și pe îmbunătățirea în continuare a durabilității producției și consumului de alimente.

În acest context, președinția va urmări să asigure o urmărire eficientă a implementării politicii agricole comune (PAC), demarând un proces de reflecție asupra unui cadru post-2027.

În plus, se va acorda o atenție deosebită sănătății și bunăstării animalelor.

Pe baza informațiilor furnizate de Comisie și pe fundalul unei situații geopolitice în schimbare, miniștrii agriculturii vor discuta despre starea actuală a fluxurilor comerciale de produse agroalimentare.

Miniștrii vor aborda stadiul negocierilor pentru acordurile de parteneriat comercial, precum și alte evoluții pe frontul multilateral, inclusiv viitoarea   conferință ministerială a OMC.

Se așteaptă ca Consiliul să discute despre comerțul agroalimentar cu principalii parteneri comerciali ai UE, inclusiv Regatul Unit, SUA și China.

De asemenea, miniștrii vor face un bilanț al problemelor agricole actuale legate de comerț, în lumina impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe baza informațiilor furnizate de Comisie, Consiliul va organiza o discuție publică cu privire la dialogul strategic privind viitorul agriculturii în Europa.

Pe parcursul zilei, pe ordinea de zi vor fi incluse o serie de puncte in secțiunea „alte afaceri”:

· Sancțiuni pentru produsele agricole importate din Rusia (delegația letonă).

· Măsuri comerciale autonome (regulament ATM-uri) (delegația poloneză).

· Implementarea sistemului de monitorizare a zonei pentru a asigura simplificarea (delegația cehă).

· Îngrășăminte chimice RENURE (delegația Țărilor de Jos).

· Rolul PAC în salvgardarea producției alimentare primare de înaltă calitate la fermă (delegația austriacă).

· Directiva Habitate și populații mari de carnivore (delegația finlandeză).

· Inițiativa privind rezistența la apă – rolul agriculturii (delegația portugheză).

(Info UECBV)

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]