Fermierii francezi în fața noii Politici Agricole Europene (PAC) 2023-2027

Franța a ales să accesibilizeze eco-schemele, principalul sprijin de mediu al PAC, pentru cât mai mulți fermieri.

În Program, eco-schemele își propun să încurajeze, prin finanțare condiționată, implementarea unor măsuri favorabile de mediu.

Astfel, 25% din bugetul primului pilon al PAC (plăți directe) recompensează bunele practici.

Statele membre au un spațiu de manevră mai mare în acest an, astfel încât fiecare poate decide să ajusteze aceste plăți.

În Franța, fermierii pot accesa eco-schemele prin trei căi:

–              elemente favorabile bio-diversității (instalarea de garduri vegetale, altele)

–              practici de agromediu (diversificarea culturilor etc.)

–              certificarea ecologică sau mai mult, certifcarea HEV, aceasta din urmă fiind cea mai complexă.

Certificarea Valorii Ridicate de Mediu utilizată în Franța (HEV), corespunde celui mai înalt nivel al unei scheme mai generale de certificare de mediu pentru ferme.

Reprezintă  o abordare voluntară care are ca scop identificarea și promovarea practicilor deosebit de ecologice aplicate de fermieri.

HEV acoperă patru domenii cheie: conservarea biodiversității, strategia de protecție a plantelor, managementul utilizării îngrășămintelor și managementul apei.

Pentru a angaja întregul sector agricol într-o abordare axată pe progresul de mediu, acesta este conceput pe baza certificării întregii ferme, pe trei niveluri.

Potrivit Ministerului Agriculturii, 90% dintre fermele franceze au putut accesa una dintre cele trei căi în 2023.

Eco-schemele reprezintă și o presiune bugetară, datorită căreia  guvernul francez a decis, la începutul lunii octombrie,  să reducă sumele dedicate eco-schemelor.

Pentru bio, ajutorul merge de la la 92 EUR/ha110 EUR/ha; pentru HVE de la 62EUR/ha la 80 EUR/ha și pentru nivelul de bază, de la 45,50 EUR la 60EUR/ha.

Comisia a convins Franța să dea în plus la hectar cu 30 de euro fermierilor ecologici.

De la începutul noii PAC, cercetătorii INRAE au publicat un studiu care dezvăluie că toți fermierii francezi ar avea acces la nivelul de bază al eco-schemelor, fără nicio modificare în practică, și mai mult de o treime la nivelul superior.

Realizat la solicitarea Parlamentului European, acest studiu, depus pe 23 noiembrie 2020, se află astăzi în centrul dezbaterii, iar provocarea principală este de a identifica compromisuri pentru o PAC care să concilieze performanțele de mediu, economice și sociale.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]