Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință.
Eticheta face parte din obiectivul general al Ministerului Federal German al Alimentației și Agriculturii (BMEL) de a transforma sectorul zootehnic.
Inițial, guvernul german a urmărit standarde de etichetare obligatorii pentru produsele importate, dar legile comerciale ale UE și ale Organizației Mondiale a Comerțului au împiedicat acest lucru.
Proiectul de lege a fost notificat Comisiei Europene înainte de adoptare, iar legea finală nu se aplică produselor din alte țări ale Uniunii Europene sau din afara blocului comunitar.
Etichetarea mărfurilor importate pentru piața germană se poate face voluntar, dar nu va deveni obligatorie.
Eticheta diferențiază cinci tipuri de locuri de cazare pentru porci: hală; hală+ spațiu suplimentar; hală cu posibilitate de acces in exterior; creștere în aer liber/pășune; și sistem de creștere organic.
Cerința de etichetare se aplică inițial numai cărnii de porc proaspete (refrigerate sau congelate, ambalate sau neambalate) de la animale crescute, sacrificate și prelucrate în Germania.
O extindere a etichetei obligatorii pentru catering este planificată pentru 2024.
Din punct de vedere tehnic, etichetarea nu este asociată cu noi cerințe privind creșterea animalelor. Cu toate acestea, există o presiune socială imensă asupra crescătorilor de animale, privind bunăstarea a animalelor.
Noua etichetă obligatorie își propune să evidențieze realizările fermierilor și le oferă consumatorilor șansa de a lua o decizie de cumpărare, în cunoștință de cauză.