Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine și porcine din Romania

Despre noi

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) a fost înființată în anul 2013 prin asocierea voluntară a 18 societăți din sectorul creșterii și abatorizării animalelor, procesare carne și vegetal. În prezent, în asociație sunt 29 de membri care însumează aproximativ 10.000 de locuri de muncă. Face parte din  Federația Națională PRO-AGRO, federație reprezentativă pentru sectorul agrozootehnic din România: https://www.cnproagro.ro/despre-noi/membri.html

Alături de celelalte structuri asociate din PRO-AGRO, A.C.E.B.O.P. militează pentru realizarea următoarelor obiective: zootehnizarea României, dezvoltarea industriei alimentare românești, promovarea produselor românești, viitoarea politică agricolă comună (PAC), digitalizarea agriculturii, consolidarea rolului asociativ pe filierele de produs, în construcția politicilor agricole, reducerea taxelor generate de utilizarea muncii în agricultură și industria alimentară, dezvoltarea relațiilor, parteneriatelor cu alte structuri asociative naționale și internaționale.

Din anul 2015, A.C.E.B.O.P. este membră în European Livestock and Meat Trades Union (UECBV) http://www.uecbv.eu/UECBV/documents/UECBVBrochureEN7027.pdf, organizație puternică, în care sunt înscrise 53 de organizații naționale sau regionale din 24 state membre precum și din Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Turcia și Ucraina. Cifrele de export ale membrilor A.C.E.B.O.P. indică un volum de peste 50.000 capete bovine, 100.000 capete ovine, care au fost comercializate  în special pe piețele arabe, dar și către state europene și alte state terțe – Georgia, Serbia, Armenia, Kazahstan, Nigeria, vânzări de carne de carne pasăre în  Franța, Bulgaria, Belgia, Spania și în multe țări terțe.

Alături de instituțiile cu responsabilitate în domeniu, asociația încearcă să acceseze piețe alternative pentru membri, urmărind ca, într-o perioadă de tranziție de 3-5 ani, să schimbe  mentalitatea către un comerț cu valoare adăugată importantă – carne în carcasă și tranșată, ambalată și comercializată în stare proaspătă și congelată. Asociația reprezintă suportul membrilor în discuțiile și negocierile privind accesul la piața internă și piețele terțe, în formalitățile de import/export, restricții și recomandări în caz de urgențe care pot împiedica activitatea de comerț.

Suntem vocea activă a fermierilor,  producătorilor de carne români la nivel european prin apartenența noastră la UECBV și implicit la CELCAA – organizație înființată  în 1979 de către mari asociații profesionale sectoriale europene, care se implică în comerțul cu amănuntul și cu ridicata al produselor agricole și agroalimentare pentru o cooperare la nivel orizontal– prin care participăm la grupurile de lucru din COPA-COCEGA: carne de vită și vițel, carne de porc, carne de ovine și caprine. Pentru anul 2019, membrii Asociației au ales ca țintă importantă bunăstarea animalelor în timpul transportului – și în special transportul maritim.

De multe ori, comercianții de animale vii au fost acuzați de ONG-uri internaționale de lipsă de interes pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. Astfel, la începutul anului 2019, politica asociației s-a focalizat pe acest subiect. Am demarat câteva runde de discuții cu două organizații importante de protecție a animalelor și sperăm ca riscurile să scadă semnificativ în următoarea perioadă. Din anul 2017, participarea A.C.E.B.O.P  la Dialogul Social reglementat la nivel național prin Legea 62/2011, se realizează prin apartenența  Federației PRO AGRO la Confederația Națională a Patronatului Roman – CNPR (prin UPR Business Romania), una din cele șase  confederații patronale cu reprezentativitate la nivel național.

Președintele A.C.E.B.O.P. asigură conducerea Comisiei  de protecție a consumatorului și concurență loială – din cadrul Comitetului Economic și Social din România: http://www.ces.ro/consiliul-economic-si-social/ro/1 . Obiectivele europene ale A.C.E.B.O.P. se contopesc în mare măsură cu obiectivele  UECBV. Ne dorim să devenim o organizație reprezentativă, fiind cea mai complexă și mai implicată asociație din filiera cărnii românești. Suntem un partener demn și de încredere în discuțiile cu reprezentanții guvernamentali și ai instituțiilor europene. Susținem interesele legitime și legale ale membrilor  pe care îi reprezentăm.

Având ca bază expertiza profesională, seriozitatea și implicarea, suntem deschiși dialogului dintre membrii asociației  și instituțiile implicate în construcția viitoarei politici Agricole comune.