Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii:

Celulele stem sunt extrase prin biopsie de la animal, din țesutul muscular sau embrion.

În continuare, sunt  amplasate într-un bioreactor, într-un mediu de creștere și lăsate să prolifereze.

Maturarea și diferențierea celulelor: schimbarea compoziției mediului, alături de o structură de susținere (scaffolding) face celulele să crească în diferite tipuri de țesut: muscular, gras și conjunctiv.

Recoltarea și procesarea celulelor: celulele diferențiate sunt recoltate, pregătite și ambalate în produse finale. (Sursa: Tuomisto (2018[50])).

Produsele proteice de laborator reprezintă o îndepărtare foarte reală de agricultură și de relația cu natura.

Nu se mai regăsește nicio legătură cu  specialitățile europene recunoscute, care rezultă din munca realizată de către fermierii europeni , in respectul culturii, tradiției de mii de ani.

Produsele obținute în laborator nu sunt altceva decât  produse artificiale, realizate prin procesare, in laborator. Nu pot fi numite produse „agricole” sau „cultivate” în baza definiției din Anexa 1 a TFUE.

În acest context și în conformitate cu principiul precauției, nu ar trebui autorizată producerea, vânzarea și promovarea pe piața europeană și nici acordarea de sprijin public menit pentru agricultură și produsele agricole europene din cadrul Politicii agricole commune.

Datele nutriționale pentru produsele de laborator nu sunt accesibile public încă iar companiile păstrează confidențialitatea datelor.

Cercetarea din acest domeniu se așteaptă ca acestea să poată reprezenta un înlocuitor în termeni de valoare nutrițională .

Această presupunere a fost contrazisă de cel mai recent raport FAO din anul 2023 care subliniază că produsele de laborator nu pot înlocui sursele alimentare obținute de la animale terestre în termeni de compoziție nutrițională. 

Pe lângă aspectele nutriționale, produsele de laborator și mixte ( amestec de produse de origine animală și produse de laborator) ridică semne de întrebare serioase în ceea ce privește sănătatea, fiind considerate mai multe puncta de risc posibile.

Autorii raportului FAO despre alimente de origine animală terestră împărtășesc această viziune și recomandă „cercetări suplimentare necesare pentru a completa evaluarea riscurilor pentru siguranța alimentară în cazul „cărnii” din culturi celulare produse la scară industrială.”

La nivelul Uniunii Europene, ar trebui luate in considerare următoarele aspecte:

1. produsele cultivate în laborator necesită a fi examinate cu atenție, prin prisma unui cadru legislativ adecvat. Până atunci,  în UE nu ar trebui să se producă, comercializeze sau promoveze alimente și furaje izolate din celule de cultură sau cultivate în laborator.

2. Numeroase cercetări ar trebui să demonstreze lipsa de risc pe termen lung asupra consumatorilor, mediului și economiei.

Toate rezultatele, în mod transparent, ar trebui să informeze consumatorii europeni.

Figura 2. Exemple de riscuri pentru siguranța alimentară (sursa FAO&OMS 2023)

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]