Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un total de 258 milioane capete.

Din anul 2022, fără impunerea Comisiei Europene, dar la presiunea ONG-urilor și a consumatorilor, Franța a interzis castrarea chirurgicală fără anestezie a purceilor masculi .

Purceii necastrați sau castrați prin metode chimice, sunt alternative la castrarea sub anestezie. Obiectivul este îmbunătățirea bunăstării animalelor.

Castrarea purceilor de o săptămână se efectuează pentru a evita dezvoltarea unui miros neplăcut la carnea de porc și produsele din carne de porc.

În general, abatoarele evită să achiziționeze masculi necastrați, tocmai datorită mirosului puternic al cărnii precum și a calității inferioare a cărnii (este mai slabă), care descalifică carcasele.

Danemarca produce  7% porci necastrați, pentru piața internă.

Fermierul plătește o taxă de 3,50 EUR/porc pentru  costurile de analiză și clasificare.

Restul porcilor masculi sunt castrați sub anestezie locală (93%).

Din 2021, castrarea în Germania este permisă numai sub anestezie generală, de obicei cu utilizarea gazului izofluran, metodă care poate fi efectuată de fermieri. Acest lucru necesită 12 ore de pregătire teoretică și o fază practică sub îndrumarea unui medic veterinar.

Guvernul german a oferit 13,5 milioane de euro pentru finanțarea achiziției echipamentelor necesare. Costul acestei metode este de 2 €/cap purcel. Producția de porci necastrați reprezintă 15% din piața germană.

În funcție de abator, se aplică o reducere de 3 până la 5 euro per mascul.

Castrarea chimică  reprezintă aproximativ 5% din sacrificări și este incurajată de unele abatoare.

În Spania, producția de porci necastrați a fost la modă înainte de regulile bazate pe bunăstarea animalelor.

Greutatea la sacrificare și vârsta masculilor este mai mică, pentru a reduce apariția mirosului neplăcut.

Doar porcii grei iberici sunt castrați și reprezintă 7% din producție. Vânzările la export ale companiilor spaniole nu sunt afectate. Și in România intră cantități mari de carne de porc spaniolă.

Castrarea chimică în Belgia reprezintă 7% din producție.

Producția de masculi necastrați este scăzută. Imunocastrarea reprezintă 7%, fiind susținută de câțiva mari distribuitori.

Companiile europene au dificultăți în exportul de carne rezultată de la masculi necastrați, dar presiunea susținută ONG-urilor de protecție a animalelor va duce la dezvoltarea acestui sector.

Cu toate acestea, se caută noi alternative în cercetare care să aducă în farfuria consumatorului o carne superioară, fără mirosuri specifice, provenite de la animale necastrate.

(date din pig333.com)

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]