Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară.

Raportul reunește informații culese de la Rețeaua de alertă și cooperare (ACN), care facilitează schimbul de informații între statele membre cu privire la controalele agroalimentare.

Acesta include cazuri de neconformitate transfrontalieră, pe care membrii ACN le-au identificat și împărtășit ca fiind suspectate de fraudă.

Raportul acoperă întregul spectru al lanțului alimentar, inclusiv alimente pentru consumul uman, hrană pentru animale, materiale în contact cu alimentele, bunăstarea animalelor, produse de protecție a plantelor și produse de medicină veterinară.

Prin publicarea acestui raport, se dorește distribuirea  acestor  informații pentru a sprijini statele membre în controalele bazate pe riscuri și pentru a ghida operatorii din sectorul alimentar în evaluarea vulnerabilităților lor la practicile frauduloase și înșelătoare. Raportul de fraudă agroalimentară va fi publicat  în fiecare lună.

Regulamentul privind controalele oficiale impune autorităților responsabile din statele membre să identifice și să combată practicile frauduloase și înșelătoare de-a lungul întregului lanț agroalimentar.

Regulamentul general privind legea alimentară impune operatorilor să efectueze evaluări adecvate ale vulnerabilității, să identifice riscurile și să prevină apariția acestora la introducerea pe piață a alimentelor.

Prin urmare, este esențial să le oferim informații în legătură cu suspiciunile de fraudă și practicile înșelătoare, așa cum este deja cazul notificărilor privind riscurile pentru siguranța alimentară.

Regulamentul IMSOC definește o „notificare de fraudă” și indică elementele cheie care trebuie luate în considerare.

În acest sens, frauda agroalimentară este „o nerespectare a oricărei acțiuni suspectate intenționate a unor întreprinderi sau persoane fizice, în scopul de a înșela cumpărătorii și de a obține un avantaj necuvenit din aceasta, cu încălcarea regulilor menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625”.

Pentru mai multe informații puteți accesa primul raport aici:

​Sursa: UECBV Bruxelles

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]