Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii.
Studiul a avut la bază calcule bazate pe modele, folosind literatura de specialitate și interviuri, conform datelor publicate de universitate.
Acesta a evidențiat faptul că, pentru a avea o acțiune de succes, trebuie acționat pe mai multe planuri, pornind de la micșorarea densității în boxe, ventilație stabilă și conformă greutății și până la ajustări ale rațiilor alimentare, reducerea nevoii de cercetare a purceilor.
Cercetătorii estimează costurile suplimentare pentru păstrarea cozilor intacte între 9 și 26 EUR per porc livrat la abator.
Este cunoscut faptul că, în condiții favorabile, cu toate exigențele acoperite, mușcarea cozii are loc, datorită, în primul rând, curiozității purceilor. Fenomenul avansează apoi la mirosul de sânge, plaga putând afecta sănătatea porcului viu cât și calitatea carcasei.
O eventuală despăgubire ar putea fi plătită pentru porcii ale căror cozi sunt intacte, minus cele 10-15% cu cozi mușcate.
Prin urmare, randamentul porcilor ale căror cozi sunt în stare bună ar trebui să acopere costul suplimentar al tuturor animalelor livrate. Astfel, cumpărătorul unui animal trebuie să plătească de la 10 până la 31 de euro taxa recomandată și o taxă obligatorie între 17 și 31 de euro per porc cu coada în stare bună.
Ar trebui adăugați 3 euro/cap pentru o perioadă fixă, în care angajații fermelor să învețe cum să se ocupe de porci, asfel încât aceștia să nu-și muște cozile.
(Info Wageningen University & Research Olanda: https://www.wur.nl)