În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât în anul 2022 și un efectiv matcă cu aproximativ 3% mai scăzut.
Deficitul de carne de porc în 2023 reprezintă în cifre peste un milliard de euro, de patru ori mai mare față de anul 2013.
Impactul cărnii de porc în cadrul deficitului comercial cu produse alimentare al României este de 18%.
România produce 40% din necesarul de carne de porc, luând în considerare și porcul din gospodării.
Anul trecut prețul la carnea de porc în, țara noastră, a fost cu aproximativ 10% mai ridicat față de 2022, în timp ce media europeană a fost de plus 2,9%- conform Observatorului pieței cărnii de porc a Uniunii Europene (UE).
În prima și a doua săptămână din 2023, conform datelor furnizate de Observator, România a raportat cel mai mare preț din piața europeană, respectiv 260.96 euro și 254.85 euro/100 kg carcasă porc clasa S.
Exportul UE a scăzut cu mai bine de 3% anul trecut, România neputând exporta datorită evoluției în continuare a pestei porcine africane.