Ca toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele.
Pentru oamenii de știință care doresc să dezvolte vaccinuri, acest tip de evaziune imunitară a fost o problemă fundamentală de zeci de ani. Dacă își propun să dezvolte vaccinuri împotriva agenților patogeni bacterieni, de multe ori vor observa că acestea devin rapid ineficiente.
Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au exploatat tocmai acest mecanism pentru a găsi un vaccin eficient împotriva bacteriilor. Ei au dezvoltat un vaccin împotriva Salmonella care, în loc să încerce să omoare definitiv bacteriile intestinale, mai degrabă le ghidează evoluția în intestin pentru a le face slab patogene.
În studiul lor, cercetătorii au inoculat șoareci cu o serie de vaccinuri ușor diferite împotriva Salmonella typhimurium și au observat cum Salmonella din intestinele animalelor și-au modificat genele, pentru a scăpa de efectele vaccinurilor.
Acest lucru a permis oamenilor de știință să identifice spectrul complet al posibilelor mutații de evaziune imună în Salmonella typhimurium.
Ulterior, cercetătorii au produs un vaccin combinat din patru tulpini de Salmonella, care acoperă spectrul complet al bacteriilor.
Deși bacteriile afectate erau încă capabile să se înmulțească în intestinele animalelor, acestea nu au fost în mare măsură capabile să infecteze țesuturile corpului și să provoace boala.
În testele pe șoareci, oamenii de știință au reușit să demonstreze că noul lor vaccin a fost mai eficient în prevenirea infecțiilor cu Salmonella decât vaccinurile deja utilizate la porci și păsări.
Oamenii de știință intenționează acum să folosească același principiu pentru a dezvolta vaccinuri împotriva tulpinilor bacteriene rezistente la antimicrobiene.
(prelucrare din the Poultry Site)