RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la riscurile pentru sănătatea publică, derivate din alimente sau furaje, astfel încât să fie luate măsuri urgente.
Informațiile vitale schimbate prin RASFF pot duce la rechemarea produselor de pe piață, astfel multe riscuri sunt evitate înainte ca acestea să afecteze sănătatea consumatorilor.
RASFF este accesat exclusiv de către autoritățile statelor membre și de Comisia Europeană, dar există și o bază online, numită RASFF Window, care permite accesul publicului la informații despre cele mai recente notificări RASFF.
Notificările din RASFF cuprind detalii ale loturilor respective cu mențiunea că sunt sau nu periculoase, dar nu și date asupra operatorilor și mărcilor.
Ca exemplu, in perioada 1 iunie – 7 august 2024, la carnea de pasăre și produse care conțin carne de pasăre, au fost notificate 19 alerte privind prezența Salmonella.
Printre acestea, se numără și o notificare transmisă de Italia, cu precizarea că a fost detectată Salmonella infantis, fără pericol pentru sănătatea publică, pentru România.
Restul de 18 alerte au fost cu risc ridicat, necesitând respingerea loturilor la frontiera țărilor europene. 11 dintre loturile respinse de carne pasăre congelată au provenit din Brazilia, un lot din Olanda- toate cu destinație Germania și un lot din Polonia, cu destinație Italia.
Brazilia este cel mai mare exportator mondial, fiind responsabilă pentru 40% din livrările mondiale de carne de pasăre. Datele oficiale arată că anul trecut Brazilia a exportat 316.000 de tone de produse din carne de pasăre în Uniunea Europeană.