Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice data de „utilizare până la…” sau „a se consuma înainte de…”, pe eticheta produselor lor.
Data de „utilizare până la…” pe alimente este despre siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miros bine.
„A se consuma înainte de…” se referă la calitate – mâncarea va fi sigură după această dată, dar este posibil un risc. Ca de exemplu, aroma și textura ar putea să difere de cele inițiale.
Comisia Europeană estimează că până la 10% din cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea datei pe produsele alimentare.
Instrumentul este structurat ca un arbore de decizie bazat pe întrebări – la care trebuie să răspundă operatorii din sectorul alimentar, pentru a lua o decizie privind etichetarea: „utilizare până la…” sau „a se consuma înainte de…”.
Mai multe informații puteți găsi aici: