Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole!
Comisia Europeană trebuie să intervină!
Așa cum am spus-o de multe ori, competitivitatea, atât la carnea de pasăre cât și la cea de porc, nu vine din capacitatea fermierilor de a crește animale ieftine cu cereale ieftine, ci prin încălcarea deliberată a normelor europene, așa cum precizează într-un articol îngrijorător, publicația THE GUARDIAN.
Imaginile porcilor cu răni grave, purcei afundați în fecale, spaima din ochii animalelor, șobolanii alergând prin hale, carcase în putrefacție – ridică un mare semn de întrebare asupra cărnii de porc produsă în Spania .
Fotografiile și videoclipurile realizate în mai mult de 30 de ferme de porci din toată Spania, au fost publicate de Tras los Muros, care declară că au fost vizitate doar 30 ferme din cele 86.000 de ferme de porci din Spania.
ONG ” Eurogrupul pentru animale” din Bruxelles, a declarat că imaginile par să arate mai multe încălcări ale reglementărilor UE:” Aceste imagini mărturisesc o suferință enormă, care ar trebui prevenită sau atenuată, conform legislației UE, prin bune practici de creștere și prin bun simț”.
Industria de carne de porc din Spania a fost susținută în ultimii ani de milioane de euro cheltuiți de UE pentru promovarea cărnii de porc prin scoaterea în evidență a respectului fermierilor față de bunăstarea porcilor. Peste 5 milioane de euro pentru o campanie aprobată de Comisia Europeană în 2019!
Cele mai recente cifre disponibile privind inspecțiile efectuate în peste 300.000 de ferme de animale din Spania sunt din 2016 – an în care au fost făcute 11.195 de inspecții, cu nerespectarea constatată a bunăstării porcilor.
În acest context, ne întrebăm cum poate aduce România din Spania cantități enorme de carne de porc, în detrimentul calității și prospețimii cărnii românești?!
Fermierul român investește de cel puțin 10 ani în bunăstarea superioară a porcului și de 20 de ani în biosecuritatea fermelor și a consumatorului.
Plan de igienă, lumină, controlul apei, densitatea corespunzătoare în boxele locuite, spațiu curat de odihnă, “jucării” pentru ocuparea timpului și satisfacerea curiozității purceilor, condiții speciale de transport – sunt numai câteva dintre acțiunile întreprinse în fermele noastre.
Este o concurență neloială pe față – dacă nu investești în calitatea și siguranța alimentară, este normal să vinzi carne ieftină, să te intereseze doar cantitatea și propria afacere.
Privind cantitățile intrate în România în primele 9 luni ale anului 2020, avem o mare surpriză: aproape 190.000 de tone/9luni în 2020!
Oare cât din aceste cantități enorme provin de la acei purcei stresați, abandonați în condiții mizere, de nedescris?
Solicităm de urgență controale susținute și transparență la raft, astfel încât consumatorul român să cunoască proveniența cărnii pe care o va pune pe masă de sărbători.
Intervenția eurodeputaților, a Comisiei Europene, sunt imperios necesare pentru a stopa aceste practici pline de cruzime.