Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din 27 octombrie.

Experții subgrupului etichetării bunăstării animale au fost selectați pe baza experienței personale, iar întâlnirile vor avea loc o dată pe lună.

A fost clarificat faptul că scopul nu este de a proiecta un sistem de etichetare comunitar, ci doar de a analiza opțiunile pentru un sistem de etichetare.

S-a discutat propunerea de a utiliza indicatorii de calitate a bunăstării, participanții fiind însă sceptici. Totuși, s-a stabilit faptul că indicatorii de calitate nu vor fi folosiți ca punct de referință sau pentru evaluarea diferitelor scheme, ci vor fi mai degrabă utilizați ca instrument pentru a indica dacă sunt acoperite domenii ca furaje, adăposturi, sănătate animală- fără a intra în detaliile unui anumit nivel de bunăstare.

De asemenea, s-a convenit  includerea analizelor pentru informarea consumatorilor și pentru disponibilitatea acestora de a plăti o etichetă pe bunăstare.

Astăzi, sunt mai multe scheme, printre care:

• Eticheta daneză „Better welfare”:

• RSPCA „Freedom Food”;

• Label Rouge, Franța;

• Inițiativa Tierschuts, Germania;

• Beter Leven, Olanda.

Comisia așteaptă ca un nou studiu, relevant pentru subgrup,  să fie lansat la începutul anului 2021.

Mandatul subgrupului de lucru este de a sprijini Comisia Europeană să:

• identifice schemele de certificare;

• stabilească criterii comune;

• analizeze și compare schemele selectate;

• propună  acțiuni cheie relevante pentru UE;

• stabilească o linie de bază și indicatori pentru a măsura  progresul.

Este important de știut că membrii nu reprezintă organizațiile, ci lucrează pentru Comisie în acest subgrup.

Important, de asemenea, să fie analizate aspectele comerciale, ca de exemplu în legătură cu libera circulație a mărfurilor în întreaga Uniune Europeană.

Perspectiva consumatorului și implicarea în etichetele existente ale diferitelor părți interesate din lanțul alimentar, vor fi de asemenea incluse în mandat.

Atunci când este posibil, criteriile de durabilitate vor fi discutate.

Va fi făcută și o analiză privind integrarea sistemelor în subvenții comunitare sau naționale.

Următoarea întâlnire a subgrupului de lucru va fi în 23 noiembrie 2020.

Puteți descărca prezentarea primită din partea UECBV, aici:

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]