Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din 27 octombrie.

Experții subgrupului etichetării bunăstării animale au fost selectați pe baza experienței personale, iar întâlnirile vor avea loc o dată pe lună.

A fost clarificat faptul că scopul nu este de a proiecta un sistem de etichetare comunitar, ci doar de a analiza opțiunile pentru un sistem de etichetare.

S-a discutat propunerea de a utiliza indicatorii de calitate a bunăstării, participanții fiind însă sceptici. Totuși, s-a stabilit faptul că indicatorii de calitate nu vor fi folosiți ca punct de referință sau pentru evaluarea diferitelor scheme, ci vor fi mai degrabă utilizați ca instrument pentru a indica dacă sunt acoperite domenii ca furaje, adăposturi, sănătate animală- fără a intra în detaliile unui anumit nivel de bunăstare.

De asemenea, s-a convenit  includerea analizelor pentru informarea consumatorilor și pentru disponibilitatea acestora de a plăti o etichetă pe bunăstare.

Astăzi, sunt mai multe scheme, printre care:

• Eticheta daneză „Better welfare”:

• RSPCA „Freedom Food”;

• Label Rouge, Franța;

• Inițiativa Tierschuts, Germania;

• Beter Leven, Olanda.

Comisia așteaptă ca un nou studiu, relevant pentru subgrup,  să fie lansat la începutul anului 2021.

Mandatul subgrupului de lucru este de a sprijini Comisia Europeană să:

• identifice schemele de certificare;

• stabilească criterii comune;

• analizeze și compare schemele selectate;

• propună  acțiuni cheie relevante pentru UE;

• stabilească o linie de bază și indicatori pentru a măsura  progresul.

Este important de știut că membrii nu reprezintă organizațiile, ci lucrează pentru Comisie în acest subgrup.

Important, de asemenea, să fie analizate aspectele comerciale, ca de exemplu în legătură cu libera circulație a mărfurilor în întreaga Uniune Europeană.

Perspectiva consumatorului și implicarea în etichetele existente ale diferitelor părți interesate din lanțul alimentar, vor fi de asemenea incluse în mandat.

Atunci când este posibil, criteriile de durabilitate vor fi discutate.

Va fi făcută și o analiză privind integrarea sistemelor în subvenții comunitare sau naționale.

Următoarea întâlnire a subgrupului de lucru va fi în 23 noiembrie 2020.

Puteți descărca prezentarea primită din partea UECBV, aici:

Ultimele articole adaugate

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]