Scrisoare deschisă a Președintelui ACEBOP, AFR, AFISS și ACSAMB către Președintele României

“Legea mirosului”- respectiv modificarea OUG 195/2005, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în data de 17.06.2020, și urmează să fie înaintată, spre promulgare, Președintelui României.

În forma votată, Legea mirosurilor generează probleme importante pentru crescătorul român de animale,  industria cărnii, indiferent de dimensiunea instalațiilor.

Deși în motivare s-a speculat mult pe seama unui presupus ”vid legislativ” care ar împiedica Garda de Mediu să-i sancționeze pe poluatori, legislația națională de mediu, conformă cu standardele UE în domeniu, asigură cadrul necesar pentru monitorizarea și, după caz, sancționarea poluatorilor olfactivi. Autoritățile  de implementare sunt, în mod firesc, Agențiile de Mediu județene, Apele Române, Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Cunoaștem fermieri care au fost sancționați de Garda de Mediu – iar cuantumul amenzilor este impresionant.

Fermierii mari posedă autorizații integrate de mediu, efectul grav al acestor modificări va fi suportat de fermierul mic, cu trei-cinci vaci de lapte, câteva oi și purcei. Acești fermieri care astăzi nu sunt obligați să posede autorizație, vor fi aruncați în hățișul documentelor și vor fi nevoiți să renunțe, putând fi închiși ca activitate în orice moment.

Prin modificările introduse în noua Lege a mirosurilor, apare riscul subiectivismului în implementarea prevederilor acesteia, se dă liber la abuzuri, atât a primarilor în funcție, cât și a candidaților la primării, care deja se întrec în spațiul public cu promisiuni de închidere a fermelor mici, cu câteva vaci de lapte.

Modificările propuse nu aduc aduc nimic benefic și afectează în schimb sute de mii de crescători mici.

Șeptelul României a scăzut extrem de mult, aceste modificări nu vor face altceva decât să dea liber la abuzuri și să sperie și puținii crescători care au mai rămas.

Dacă până acum decizia se lua pe baza dezbaterilor publice, cu cetățenii comunei și primarul lor, în varianta adoptată și mai ales prin modificarea Articolelor 70, 72, 96 ale OUG Nr. 195/2005, se creează posibilitatea de respingere directă de către primar a activității unui fermier, se condiționează eliberarea certificatului de urbanism de Planul de gestionare a disconfortului olfactiv.

Există riscul ca, din diverse motive, răfuieli politice – care nu țin neapărat de disconfortul olfactiv, primarii să respingă solicitările, deși  nu are capacitatea tehnică de a decide.

Conectați la provocările cu care se confruntă producătorii români și la preocupările acestora de a răspunde în integralitate cerințelor normative care le definesc activitatea, dorim să aducem în atenție faptul că, pentru obținerea unei autorizații integrate de mediu, fermierul  trece prin avizări multiple.

De la Administrația Bazinală Regională, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară, plătește studii de impact: asupra sănătății cetățenilor, a mediului  și apelor. Apoi finanțează implementarea tuturor concluziilor din aceste studii, de la bataluri, lagune, analize de apă și sol, curenți de aer, mirosuri – respectiv analize pentru emisiile de hidrogen sulfurat și amoniac.

Ca să împrăștie dejecțiile pe câmp, trebuie să se conformeze unui program stabilit de Agenția de mediu. Eventualele încălcări ale planurilor de gestionare a dejecțiilor sunt detectate prin analizele de sol și sancționate de către Garda de Mediu. Au fost situații în care, pe lângă amenzile enorme, s-a decis suspendarea activității fermei, chiar și cu animale înăuntru!

În practica europeană, întâlnim exemple care ar fi drastic sancționate dacă s-ar aplica Legea mirosurilor recent votată! Francezii cresc porci în aer liber și câmpuri întregi miros a gunoi de grajd, cu care se face fertilizarea solului. Britanicii cresc peste 40% din scroafe în aer liber, ca să nu fie stresate, Polonia a renunțat anul trecut la aplicarea legii mirosului, care era în detrimentul crescătorilor de animale.

Nu în ultimul rând, menționăm faptul că Proiectul legislativ în discuție nu a trecut prin Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților care să antreneze un grup de lucru și dialog cu organizațiile de profil,  considerăm că Proiectul ar trebui întors, să fie discutat cu fermierii.

Pentru a nu ieși din ”normalul” european și constituționalitate, ne exprimăm convingerea că Președintele României va analiza cu maximă atenție textul legislativ și îl va întoarce în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților sau îl va respinge, cu argumente multiple, de la detaliile  tehnice, juridice, până la cele pragmatice, ce țin de imposibilitatea stabilirii ulterioare de norme de aplicare.

Ne exprimăm speranța că, în loc să gireze un abuz legislativ, Președintele românilor va insista pe sprijinul și stimulentele financiare care le pot fi acordate fermierilor, pentru a întări agricultura, zootehnia românească și industria autohtonă de procesare a cărnii.   

Cu deosebită considerație,

În numele

Asociației Fermierilor din România (AFR) – președinte Adrian Rădulescu

Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) – președinte Larisa Ene

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtohne Mangalița și Bazna (ACSAMB)

Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P),

semnează președinte Dr. Mary Pană.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]