ACEBOP cere închiderea granițelor pentru exportul de carne de porc

Vineri, 20 septembrie 2019, doamna Mary Pană, președinte a Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, a fost prezentă în emisiunea Meat Milk, realizată în cadrul parteneriatului INFO GROUP – AGRO TV.

Doamna Mary Pană a adus la cunoștință faptul că ACEBOP a purtat discuții cu instituțiile decizionale pentru găsirea unor soluții de mișcare a suinelor vii sănătoase în scopul abatorizării, de marcare corespunzătoare a cărnii (maca hexagonală) și de comercializare a acesteia exclusiv pe teritoriul național – bineînțeles cu limitarea procesării cărnii la 80 grade și cu suspendarea pentru o perioadă a exportului de carne proaspătă de porc – ca măsură de reducere a riscului de difuzare a virusului spre alte state membre.

Domnia sa a mai declarant că ACEBOP își propune să organizeze întâlniri cu toate asociațiile din domeniu pentru a discuta propunerea și adoptarea unei poziții commune, cu scopul de a obține acordul Comisiei Europene în acest sens.

ACEBOP propune inițiative ca înlocuirea transformării cărnii cu marcajul diferit de cel comunitar al cărnii și comercializarea acesteia pe teritoriul României, creșterea efectivelor în exploatațiile profesionale prin aplicarea corectă a Legii reproducției la suine și a Hotărârii nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care prevede ca mistreții să fie împușcați, astfel încât să se ajungă cel mult la densitatea de 0,5 / kmp.

În opinia domniei sale, doamna Mary Pană consideră că sacrificarea porcilor mistreți și oprirea exportului de carne de porc pentru o perioadă, ar constitui un mijloc de reducere a riscului pentru difuzarea virusului pe teritoriul national și spre alte state membre.

Domnul președinte ANSVA, Geronimo Brănescu, a asigurat ACEBOP că dacă se va obține acordul celorlalte organizații profesionale din domeniu, va merge la forurile Uniunii Europene pentru a cere derogare prin suspendarea temporară a exporturilor de carne proaspătă de porc, care oricum sunt limitate și în pericol – în cazul în care virusul va difuza spre câteva județe din vestul țării.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]