In urma scandalului sacrificării bovinelor bolnave de pe teritoriul Poloniei in unități de abatorizare proprii, rugăm autoritățile române să ia poziție și să demareze controale de proveniență a cărnii, deoarece astăzi, cantități foarte mari de carne de pasăre și bovine invadează țara noastră, la prețuri derizorii.
De multe ori producătorilor români le-a fost impus un preț sub cel de producție cu mențiunea că dacă nu acceptă, va fi achiziționată carne din Polonia.
Avem mari companii procesatoare care aduc carne de pasăre și vită din Polonia, carne regăsită apoi in mezeluri și alte produse.
Odată cu acest scandal, ne dorim ca legislația să fie modificată astfel incât, cumpărătorul de bună credință să fie informat atunci când cumpără un salam, dacă in compoziția acestuia există carne din Polonia, Ucraina – cât și din alte state europene sau terțe.
Astăzi, cînd cumpărăm un salam, nu avem informații decât asupra producătorului, nu și asupra provenienței cărnii, a ingredientelor.
Trebuie să rețineți faptul că in compoziția crenvurștilor produși in România intră carne de pasăre și de bovine provenite din alte țări.
Pe lângă producători și procesatori, intră și retailul modern care, din dorința de a obține cel mai bun preț, recurge la același canal de aprovizionare.
Vrem să fim cât se poate de clari, A.C.E.B.O.P. nu este impotriva comerțului liber, noi incurajăm schimbul internațional de mărfuri.
Ne dorim insă cu putere ca al nostru consumator să știe ce mănâncă, de unde vin cărnurile care alcătuiesc diverse produse, sau că pulpa și pieptul de pasăre, cumpărate de un mare retailer internațional și distribuite pe piața noastră, nu provin din România ci din Polonia.
S-a demonstrat din nou că mulți producători europeni nu respectă legile in vigoare și ne readuc in memorie scandalul cărnii de cal, pornit din Belgia.
Președinte,
Dr. Mary-Eugenia PANĂ