Scandalul sacrificării bovinelor bolnave de pe teritoriul Poloniei

In urma scandalului sacrificării bovinelor bolnave de pe teritoriul Poloniei in unități de abatorizare proprii, rugăm autoritățile române să ia poziție și să demareze controale de proveniență a cărnii, deoarece astăzi, cantități foarte mari de carne de pasăre și bovine invadează țara noastră, la prețuri derizorii.

De multe ori producătorilor români le-a fost impus un preț sub cel de producție cu mențiunea că dacă nu acceptă, va fi achiziționată carne din Polonia.

Avem mari companii procesatoare care aduc carne de pasăre și vită din Polonia, carne regăsită apoi in mezeluri și alte produse.

Odată cu acest scandal, ne dorim ca legislația să fie modificată astfel incât, cumpărătorul de bună credință să fie informat atunci când cumpără un salam, dacă in compoziția acestuia există carne din Polonia, Ucraina – cât și din alte state europene sau terțe.

Astăzi, cînd cumpărăm un salam, nu avem informații decât asupra producătorului, nu și asupra provenienței cărnii, a ingredientelor.

Trebuie să rețineți faptul că in compoziția crenvurștilor produși in România intră carne de pasăre și de bovine provenite din alte țări.

Pe lângă producători și procesatori, intră și retailul modern care, din dorința de a obține cel mai bun preț, recurge la același canal de aprovizionare.

Vrem să fim cât se poate de clari, A.C.E.B.O.P. nu este impotriva comerțului liber, noi incurajăm schimbul internațional de mărfuri.

Ne dorim insă cu putere ca al nostru consumator să știe ce mănâncă, de unde vin cărnurile care alcătuiesc diverse produse, sau că pulpa și pieptul de pasăre, cumpărate de un mare retailer internațional și distribuite pe piața noastră, nu provin din România ci din Polonia.

S-a demonstrat din nou că mulți producători europeni nu respectă  legile in vigoare și ne readuc in memorie scandalul cărnii de cal, pornit din Belgia.

Președinte, 

Dr. Mary-Eugenia PANĂ

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]