CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT
În date de 24 martie 2023, a fost publicat raportul DG SANTE privind controalele asupra protecției bunăstării găinilor ouătoare, în toate etapele de producție.
Acest raport prezintă rezultatul unui proiect al Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE) realizat în 2021, pentru a evalua controale privind protecția bunăstării găinilor ouătoare.
Statele membre efectuează controale oficiale, care în general asigură implementarea cerințelor în Uniunea Europeană.
Principala neconformitate actuală în acest domeniu este suprapopularea.
S-a constatat că autoritățile statelor membre nu verifică în mod corespunzător sau deloc bunăstarea găinilor ouătoare în ferme.
Raportul cuprinde și practici bune din unele state membre, care depășesc, în general, cerințele europene.
În consecință, protecția bunăstării găinilor ouătoare variază de la un stat membru la altul.
Experții propun câteva acțiuni pe care autoritățile statelor membre le-ar putea lua în considerare pentru îmbunătățirea controalelor oficiale.
Rezultatele proiectului DG SANTE vor fi, de asemenea, analizate în contextul revizuirii legislației privind bunăstarea animalelor și în lumina celor mai recente avize științifice ale EFSA.
În iunie 2021, Comisia a răspuns pozitiv la Inițiativa cetățenească europeană „Încheierea epocii cuștii”.
În răspunsul său, Comisia s-a angajat, ca parte a revizuirii în curs a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul Strategiei Farm to Fork, să propună o nouă legislație până în anul 2023, pentru eliminarea treptată și, în cele din urmă, interzicerea cuștilor în Uniunea Europeană.
De asemenea, Comisia s-a angajat să ia în considerare măsuri specifice de sprijin în cadrul politicii conexe pentru a facilita o tranziție echilibrată și viabilă din punct de vedere economic către o agricultură fără cuști, în special în cadrul politicii agricole comune (PAC).
În octombrie 2022, la o reuniune a Consiliului AgriFish (Agricultură și Pescuit), Germania și Franța au depus o notă în care solicită „încheierea la nivelul UE a uciderii sistematice a puilor masculi”. În răspunsul la notă, comisarul Kyriakides a sprijinit inițiativa, subliniind că, Comisia va efectua o evaluare de impact amănunțită a eliminării treptate a acestei practici.