A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor
Avizul a fost solicitat de Comisia Europeană în cadrul strategiei Farm to Fork (F2F).
EFSA a făcut o descriere a sistemelor de creștere a vițeilor și a consecințelor acestora asupra bunăstării, insistând pe măsurile de atenuare și prevenire.
Ca urmare, a dat recomandări pentru trei subiecte: bunăstarea vițeilor crescuți pentru carne de vițel alb (spațiu, adăpost de grup, cerințe pentru fier și fibre), riscul declanșat de contactul limitat între vaca mama și vițel, precum și criterii de Monitorizare a bunăstării vițeilor în ferme și abatoare.
Recomandările pentru îmbunătățirea bunăstării vițeilor includ creșterea spațiului acordat, menţinerea viţeilor în grupe stabile încă de la o vârstă fragedă, asigurând un bun management al colostrului şi creşterea cantităţilor de lapte cu care sunt hrăniți viţeii de lapte.
În același timp, este necesară asigurarea unui spațiu de odihnă de aproximativ 20 mp din prima săptămână de viață, creșterea vițeilor în grupe mici de 2-7 capete (nu în țarcuri individuale), și asigurarea a cel puțin 1 kg/zi de fân tăiat lung.
Recomandările privind contactul vacă-vițel includ păstrarea vițelului lângă mamă pentru minimum 1 zi după fătare. Contactul mai lung ar trebui să fie progresiv, dar este necesar să se facă cercetări mai multe pentru a pune în practică.
Starea carcasei în abatoare va fi monitorizată vizavi de sănătatea și tulburările comportamentale ale vițeilor din ferme.
Evaluarea oferă consiliere științifică pentru a sprijini luarea deciziilor de către legislatori, ca parte a revizuirii legislației Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor.
O propunere legislativă a Comisiei Europene este așteptată în a doua jumătate a anului 2023.
Aceasta a solicitat mai multe avize științifice de la EFSA cu privire la bunăstarea animalelor crescute în ferme, în cadrul strategiei Farm to Fork.
Au fost deja publicate evaluări privind bunăstarea porcilor, a puilor de carne și a găinilor ouătoare și a animalelor în timpul transportului.
Experții vor finaliza în curând și evaluările care acoperă bunăstarea vițeilor de lapte și a rațelor, gâștelor și prepelițelor.