A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor

Avizul a fost solicitat de Comisia Europeană în cadrul strategiei  Farm to Fork (F2F).

EFSA a făcut o descriere a sistemelor de creștere a vițeilor și a consecințelor acestora asupra bunăstării, insistând pe măsurile de atenuare și prevenire.

Ca urmare, a dat recomandări pentru trei subiecte: bunăstarea vițeilor crescuți pentru carne de vițel alb (spațiu, adăpost de grup, cerințe pentru fier și fibre), riscul declanșat de contactul limitat între vaca mama și vițel, precum și criterii de Monitorizare a bunăstării vițeilor în ferme și abatoare.

Recomandările pentru îmbunătățirea bunăstării vițeilor includ creșterea spațiului acordat, menţinerea viţeilor în grupe stabile încă de la o vârstă fragedă, asigurând un bun management al colostrului şi creşterea cantităţilor de lapte cu care sunt hrăniți viţeii de lapte.

În același timp, este necesară asigurarea unui spațiu de odihnă de aproximativ 20 mp din prima săptămână de viață, creșterea vițeilor în grupe mici de 2-7 capete (nu în țarcuri individuale), și asigurarea a cel puțin 1 kg/zi de fân tăiat lung.

Recomandările privind contactul vacă-vițel includ păstrarea vițelului lângă mamă pentru minimum 1 zi după fătare. Contactul mai lung ar trebui să fie progresiv, dar este necesar să se facă cercetări mai multe pentru a pune în practică.

Starea carcasei în abatoare va fi monitorizată vizavi de sănătatea și tulburările comportamentale ale vițeilor din ferme.

Evaluarea oferă consiliere științifică pentru a sprijini luarea deciziilor de către legislatori, ca parte a revizuirii legislației Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor.

O propunere legislativă a Comisiei Europene este așteptată în a doua jumătate a anului 2023.

Aceasta a solicitat mai multe avize științifice de la EFSA cu privire la bunăstarea animalelor crescute în ferme, în cadrul strategiei Farm to Fork.

Au fost deja publicate evaluări privind bunăstarea porcilor, a puilor de carne și a găinilor ouătoare și a animalelor în timpul transportului.

Experții vor finaliza în curând și evaluările care acoperă bunăstarea vițeilor de lapte și a rațelor, gâștelor și prepelițelor.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]