Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce este fundamentală pentru controlul pestei porcine africane (PPA) la mistreți.

Pentru a construi un sistem de detecție cât mai rapid, trebuie luați în considerare câțiva factori epidemiologici și limitări specifice acestei boli complexe. Acestea includ relațiile dintre rata de recuperare a mistreților și mortalitatea pe care o cauzează virusul, vânătoarea- ca mijloc pentru testare, ecologia mistreților precum și tehnicile de diagnostic.

Conform definiției ratei pe cap de locuitor (Anderson și May, 1991; Scott și Smith, 1994), probabilitatea zilnică ca un mistret infectat cu PPA să moară este de 0,9/5 (probabilitatea de 90% ca animalul să moară în cinci zile) , în timp ce un mistreț care trăiește într-un fond de vânătoare are șanse de 40 la sută să fie vânat în perioada toamnă-iarnă (0,4/100 de zile). Rata letalității pe cap de locuitor a unui animal infectat este așadar de 45 de ori mai mare decât rata pe cap de locuitor la care este vânat un mistreț, la 0,18 zi-1 (0,90/5) și, respectiv, 0,04 zile-1 (0,04/100). Aceasta indică faptul că viteza cu care virusul ucide mistreții infectați este de 45 de ori mai rapidă decât capacitatea vânătorilor de a impușca mistreții (0,18/0,004 rata de vânătoare).

Întârzierea în descoperirea virusului determină răspândirea rapidă a virusului iar situația va fi mai dificil de gestionat, rezultând o probabilitate mai mare ca virusul să “evadeze” din zonă și să se extindă.

Fără detectarea precoce eficientă a virusului, orice eforturi de eradicare a bolii vor fi puternic compromise.

Dacă nu se efectuează căutări pentru carcase, este probabil ca agentul patogen să nu fie detectat niciodată. Numărul de mistreți morți în pădure și efortul depus în găsirea carcaselor ar trebui să fie corelat în mod rezonabil și susținut atât în ​​perioadele pașnice, cât și în perioadele de creștere a focarelor. În pădurile inaccesibile, nici un mistreț mort nu va fi raportat chiar dacă boala a ucis sute de animale.

În schimb, zonele care sunt în general frecventate de publicul larg, vânători și tăietorii de lemn, vor avea probabil rapoarte mai prompte, ceea ce va ajuta la depistarea amplorii unei epidemii în desfășurare. Combinația de acțiuni implicate în detectarea precoce a virusului se traduce prin urmare în ceea ce este cunoscut în termeni epidemiologici ca sensibilitate a sistemului. Un sistem de detectare precoce sensibil 100% ar trebui să fie capabil să detecteze primul caz de PPA într-o zonă considerată liberă de boală.Cu condiția ca supravegherea pasivă bazată pe găsirea animalelor moarte să fie abordarea selectată pentru detectarea precoce a prezenței virusului, sensibilitatea acestuia poate fi evaluată într-un mod foarte simplu, întrebând autoritățile de management al faunei sălbatice din zonă câți mistreți morți detectează în mod normal în absența PPA. Răspunsurile „niciodată” sau „niciunul”, care sunt adesea oferite ca dovadă a bunei gestionări  a condițiilor de sănătate, indică faptul că există o problemă.

(Spicuiri – The pig site)

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]