Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023.
Noua PAC este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezistent și modern. În cadrul politicii reformate, finanțarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici și mijlocii, precum și tinerilor fermieri- anunță Comisia Europeană.
În plus, fermierii vor fi sprijiniți să adopte noi inovații, de la agricultura de precizie până la metodele de producție agroecologice.
Statele membre vor implementa planurile strategice naționale, combinând finanțarea pentru sprijinul veniturilor, dezvoltare rurală și măsuri de piață.
Comisia evaluează dacă fiecare plan se bazează pe cele zece obiective cheie ale PAC, care se referă la provocări comune de mediu, sociale și economice. Prin urmare, planurile vor fi în conformitate cu legislația UE și ar trebui să contribuie la obiectivele UE în materie de climă și mediu, inclusiv în ceea ce privește bunăstarea animalelor, astfel cum sunt stabilite în strategiile Comisiei de la fermă la furculiță și biodiversitate.
PAC va beneficia de o finanțare de 270 de miliarde EUR pentru perioada 2023-2027.
Cele șapte planuri aprobate formal au un buget de peste 120 de miliarde de euro, din care peste 34 de miliarde de euro exclusiv pentru obiectivele de mediu, climă și eco-scheme.
Suma poate fi folosită pentru a promova practici benefice pentru sol și pentru a îmbunătăți gestionarea apei și calitatea pășunilor. PAC poate promova, de asemenea, împădurirea, prevenirea incendiilor, refacerea și adaptarea pădurilor. Fermierii care participă la scheme ecologice pot fi recompensați, printre altele, pentru interzicerea sau limitarea utilizării pesticidelor și limitarea eroziunii solului. Între 86% și 97% din suprafața agricolă națională utilizată va fi cultivată în bune condiții agricole și de mediu. Finanțarea substanțială va sprijini, de asemenea, dezvoltarea producției ecologice, majoritatea țărilor urmărind să-și dubleze sau chiar să tripleze suprafața agricolă. Zonele aflate sub constrângeri naturale, cum ar fi munții sau litoralul, vor continua să beneficieze de finanțare specifică pentru menținerea unei activități agricole.
În contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Comisia a invitat statele membre să exploateze toate oportunitățile din planurile lor strategice pentru a consolida reziliența sectorului lor agricol, pentru a promova securitatea alimentară.
Aceasta include reducerea dependenței de îngrășămintele sintetice și extinderea producției de energie regenerabilă fără a submina producția de alimente, precum și promovarea metodelor de producție durabile.
(Comisia Europeană)