European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor.

Puteți găsi mai multe informații și evaluarea completă aici.

Concluziile studiului vor fi prezentate în 26 septembrie 2022 în cadrul unui eveniment, care va cuprinde și evaluările în curs ale bunăstării pentru alte specii.

Principalele concluzii ale studiului marcate de experții EFSA, au fost următoarele:

Pentru scroafe și scrofițe:

• Trei sisteme: spații de locuit în boxe individuale, spații de grup interioare și sisteme de padoc exterior.

• Consecințe pentru bunăstare la unul sau mai multe dintre sisteme: restricție de mișcare, probleme de odihnă, stres de grup, incapacitatea de a efectua un comportament de explorare sau de hrană, foame prelungită, tulburări locomotorii (inclusiv șchiopătură) și leziuni ale țesuturilor moi și leziuni ale tegumentului.

Pentru atenuarea unor consecințe ale coabitării defectuoase și a problemelor de odihnă, restricțiilor de mișcare și restricții în exprimarea unui comportament explorator, EFSA a concluzionat că singurul sistem eficient este reprezentat de scoaterea scroafelor din boxe.

Cu toate acestea, consecințele asupra bunăstării asociate grupării scroafelor și scrofițelor  pot fi atenuate în orice etapă prin gruparea celor două categorii, utilizarea țarcurilor de grup care vor fi amenajate corespunzător, furajare bună, acces nelimitat la apă și furaj.

Pentru scroafe care alăptează:

• Trei sisteme de creștere: locuințe individuale în boxe, locuințe individuale în țarcuri și sisteme de padoc la exterior.

Consecințele de bunăstare extrem de relevante au fost identificate numai pentru adăpostirea în boxe de fătare: restricții de mișcare, probleme de odihnă, stres de grup, incapacitatea de a efectua un comportament de explorare, incapacitatea de a exprima comportamentul matern, stres termic și leziuni ale țesuturilor moi și  tegumentului.

Au fost evaluate, de asemenea, țarcuri individuale de fătare și sisteme care nu au prezentat elemente de risc relevante pentru bunăstare.

Purcei:

• Patru sisteme: boxe individuale de fătare, țarcuri de fătare, sisteme de padoc în aer liber și sisteme de creștere artificială.

Consecințele asupra bunăstării au fost relevante: restricționarea mișcării, stresul de grup, stresul de separare, incapacitatea de a efectua un comportament de explorare sau de a se hrăni, incapacitatea de a suge, foame și sete prelungită, stres la rece și leziuni ale țesuturilor moi și tegumentului.

Experții  concluzionează că, cu un spațiu mediu pentru scroafă de ~ 4,3–6,3 m2 în sistemele de adăpostire temporară, se poate atinge același nivel de supraviețuire a purceilor ca și în cazul unui sistem de adăpostire permanentă.

Timpul minim de izolare a unei scroafe într-un sistem de adăpostire temporară  este de 7 zile după fătare (interval de incertitudine de 90% între 3,4 și 16 zile).

Reducerea spațiului disponibil sub 6,6 m2 pentru scroafa care alăptează într-un țarc, reduce libertatea de mișcare a acesteia și crește mortalitatea purceilor.

Peste 6,6 m2, libertatea comportamentală a scroafelor și purceilor este crescută, dar mortalitatea purceilor rămâne la fel.

• În absența unor dovezi științifice suficiente pentru cuantificare, o analiză semi-cantitativă bazată pe opinia experților a identificat materialele de îmbogățire, cum ar fi paiele cu tulpină lungă sau tăiate lung, fânul, ca fiind cele mai potrivite pentru construirea “cuiburilor”. Cu toate acestea, aceste materiale trebuie să se regăsească  într-o cantitate suficientă, care să permită ca toate elementele comportamentale ale construcției “cuiburilor” să fie efectuate la un nivel funcțional.

În general, experții EFSA sunt pozitivi cu privire la trecerea de la sistemele de fătare în boxe la sisteme de fătare in țarcuri. Pentru padocurile exterioare, aceștia consider că este necesar un timp de adaptare la noul sistem, de cel puțin șase luni.

Se recomandă creșterea artificială să fie folosită doar ca ultimă soluție și nu ca o practică de rutină.

Mutilări:

• Tăierea colților este o procedură stresantă care, dacă este efectuată incorect, provoacă durere.  Șlefuirea pentru a toci vârful ascuțit al dintelui nu lezează țesutul sensibil atunci când este efectuată corect.

• Întrucât castrarea este o procedură dureroasă, menținerea porcilor masculi necastrați este o alternativă viabilă dacă sunt prevenite sau atenuate consecințele pentru colegii de boxă. Din punct de vedere al bunăstării, imunocastrarea are avantaje în comparație cu menținerea porcilor masculi necastrați datorită reducerii comportamentului de montare, numărului redus de leziuni cutanate și mai puține tulburări locomotorii, deși metoda are și unele dezavantaje pentru bunăstare.

• Codotomia nu trebuie efectuată ca operație de rutină. Poate fi eficientă în reducerea riscului de leziuni de muşcare a cozii, dar nu este necesară dacă practicile de creştere şi management sunt adecvate. Dacă procedura se efectuează sub anestezie, nu este dureroasă.

Vârsta de înțărcare:

Experții EFSA consideră că consecințele asupra bunăstării asociate cu vârsta de înțărcare cresc exponențial odată cu scăderea vârstei de înțărcare și sunt deosebit de pronunțate la vârste de înțărcare mai mici de 21 de zile și în cazul sistemelor de creștere artificială.

Cu toate acestea, există o mare variabilitate între diferitele studii și sisteme de adăposturi. În plus, există date inadecvate pentru a evalua consecințele asupra bunăstării ale vârstelor de înțărcare mai mari de 28 de zile. Totuși, acestea indică faptul că orice beneficii sociale sunt mai puțin pronunțate în condiții de gestionare bună. Din motive de bunăstare a animalelor, se recomandă ca vârsta minimă legală de înțărcare actuală de 28 de zile să rămână vârsta minimă.

Spațiul alocat:

Deși se recomandă ca spațiul disponibil actual să crească, nu există o valoare limită clară pentru spațiul alocat peste care să nu apară îmbunătățiri suplimentare ale bunăstării. Spațiul insuficient îi împiedică pe porci să efectueze comportamente extrem de motivate, inclusiv comportamente exploratorii, sociale, de odihnă și de termoreglare și să mențină zone separate de bălegar și culcare. Spațiul alocat redus promovează comportamente dăunătoare, cum ar fi mușcătura de coadă și compromiterea creșterii.

Pardoseala:

Asigurarea pardoselii solide pentru culcare este importantă. Se concluzionează că, pe lângă zone separate de bălegar și activitate, este necesar cel puțin 0,77 m2 (pentru un porc de 110 kg) dintr-o zonă cu podea solidă pentru a se așeza în condiții termoneutre.

Materiale de îmbogățire:

Substraturile organice libere (paie, fân, siloz) sunt preferate și sunt de obicei mai eficiente în reducerea mușcăturii cozii decât alte obiecte de îmbogățire.

Calitatea aerului:

Există informații cantitative limitate despre calitatea aerului. Pragurile specifice la care nivelurile de amoniac afectează sănătatea respiratorie și riscul de mușcare a cozii sunt dificil de definit din cauza influențelor interactive. Cu toate acestea, nivelurile care depășesc 10-15 ppm pot fi considerate un factor de risc  legat de sănătate.

Starea de sănătate:

Starea de sănătate a porcilor afectează probabilitatea de a mușca coada și invers. Mușcătura de coadă și problemele de sănătate sunt adesea întâlnite împreună din mai multe motive. Acest lucru se datorează faptului că împărtășesc mai mulți factori de risc, dar și pentru că mușcarea cozii cauzează în mod direct probleme de sănătate, în timp ce problemele de sănătate pot provoca indirect mușcarea cozii.

Dieta:

Diferite aspecte ale dietei pot afecta mușcarea cozii: deficiențele în compoziția hranei și metoda de furnizare (cum ar fi spațiul de hrănire) sunt factori de risc majori pentru mușcarea cozii.

Formularea corectă a dietelor pentru a minimiza riscul de mușcare a cozii trebuie să țină seama de stadiul de creștere, potențialul genetic și starea de sănătate a animalelor, cu o atenție deosebită asupra compoziției de aminoacizi și minerale.

Sursa: Copa-Cogeca

Ultimele articole adaugate

Bunăstare – 9 m² per vacă în adăpost

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă  o suprafață minimă pentru adăpostirea vacilor în adăposturi, respectiv o suprafață de 9 […]

Deputații europeni călătoresc în România pentru a investiga gestionarea pădurilor și populațiile de urși bruni

În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni vor călători în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și […]

Decret Regal privind castrarea purceilor

Datorită unui Decret Regal, fermierii belgieni pot face singuri anestezie locală pentru castrarea purceilor. Castrarea chirurgicală a purceilor masculi realizată […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor Avizul a fost solicitat de Comisia Europeană în […]

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT În date de 24 martie 2023, a fost publicat raportul DG SANTE […]

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi Industria locală de carne de pasăre a evoluat constant […]

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și mărească operațiunile pe drumurile Uniunii Europene (UE) cu aproximativ 40%.

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și […]

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole.

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole. Pe 5 iunie […]

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării.

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării. În urma rezultatelor testelor realizate în  […]

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA). Departamentul pentru Agricultură al SUA […]

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]