Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021.

În ultima săptămână a lunii iulie, media europeană la 100 kg/carcasă pasăre, era de 261,69 euro, cu 1,0% mai mare față de luna iunie și cu 27,9% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2021.

România a înregistrat o medie de 207,90 euro/100 kg greutate carcasă, față de iunie 2021, cu un preț mediu de 149,39 euro/100 kg greutate carcasă, respectiv o creștere în 2022 de 39,2 procente.

Cu toate acestea, filiera se confruntă cu gripa aviară înalt patogenă (HPAI) de mai multe luni.

În octombrie 2021 erau afectate de virus 21 de state europene, cele mai multe focare evoluând în Franța, Ungaria, Italia, Olanda și Polonia. Deși cu impact grav al dezvoltării gripei aviare pe teritoriul francez, acest stat și-a mărit producția în 2022 cu 0,5%.

La polul opus se situează Italia și Ungaria, cu o scădere drastică a producției, de 10,5% și respectiv 9%. Un alt factor care afectează producția europeană este reprezentat de creșterea prețului la inputuri, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului curent.

Se așteaptă ca Spania și Polonia să crească producția cu 2,4-2,5% (DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat).

De la începutul anului 2022, focare de gripă aviară au continuat să se răspândească, fiind afectate în prezent un număr de 36 State Membre.

Redresarea serviciilor alimentare din UE după pandemie va continua să stimuleze importurile, mai ales din Regatul Unit, Brazilia și Ucraina.

Cu acces „fără taxe” al Ucrainei pe piața europeană de pasăre începând cu iunie 2022, importurile s-ar putea să crească cu aproximativ 16,5% până la finele anului, dar rămân totuși sub media perioadei 2016-2019 (DG Agri).

Sursa: Comisia Europeană

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]