Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și un caz la porcii domestici din Italia – 2 pozitivi dintr-o fermă cu 8 porci.
Autoritățile plănuiesc să ucidă toți porcii pe o rază de 10 km, aproximativ 1000 de porci și de asemenea, 400 de mistreți.
Porcii domestici vor fi sacrificați în 5 zile, iar mistreții în 30 de zile.
Acțiuni prompte, plan implementat de urgență, care ar putea fi un model pentru România.
S-ar reduce astfel incidența bolii și mai ales, perioadele de restricție a mișcării porcilor spre abator.
În Germania, focarul a fost depistat la 6-7 km de granița cu Franța și 500 km de cazurile anterioare din estul Germaniei.
Este vorba de o fermă ecologică cu 35 de porci.
Zona de protecție a fost stabilită și, deoarece râul Rin este o barieră naturală, Comisia nu a stabilit o zonă de restricție și pe teritoriul francez.
După uciderea porcilor, nu au mai fost identificate cazuri în zonă – nici la ferme, nici la mistreți.
De notat faptul că, în aceeași perioadă, Germania a notificat 869 de focare la mistreț, dintr-un total european de 3854 focare, fiind pe locul doi ca incidență a bolii, după Polonia. România a înregistrat 310 focare, ultimul notificat fiind în 31 mai.
Primele rezultate ale investigațiilor epidemiologice și secvențierea genelor agentului patogen PPA arată că boala s-a răspândit prin cereale contaminate, cu care au fost hrăniți porcii germani.
Dintr-un total de 184 focare europene apărute de la începutul anului 2022 și până în 04.06.2022, la porcul domestic, 160 au fost diagnosticate în România. Incidența bolii la porcul domestic a scăzut totuși considerabil, în ultimele două luni.
Privind Influența Aviară Înalt Patogenă (păsări domestice)- HPAI(P), cele mai multe focare au fost raportate de Franța: 1334, dintr-un total european de 3854 (perioada ianuarie-iunie 2022).
În total, HPAI(P) a afectat în anul 2022, 29 de state membre.
România a înregistrat 3 focare, ultimul notificat fiind la sfârșitul lunii martie.