Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor.

Bunăstarea animalelor este fundamentul unei producții alimentare durabile.

Din acest motiv, Comisia Europeană s-a angajat să revizuiască, până în anul 2023, legislația actuală  privind bunăstarea animalelor, incluzând în cadrul strategiei și eticheta pentru bunăstare.

Obiectivul este de a îmbunătăți bunăstarea animalelor și de a lărgi domeniul de aplicare al legislației, prin alinierea acesteia la cele mai recente dovezi științifice, priorități politice actuale și la așteptările cetățenilor.

Un total de 59.281 de respondenți au contribuit la consultarea publică, după cum informează Copa-Cogeca.

Dintre aceste răspunsuri, 54.611 au venit de la cetățeni UE (92%), iar 2.817 de la cetățeni din afara UE (5%).

Toate statele membre UE au contribuit, cele mai multe poziții fiind din Germania (23%), Franța (15%), Polonia (10%), Italia (8%) Suedia (7%), Spania (6%) și Danemarca (5%).

Chestionarul public a cuprins 13 întrebări, dintre care 4 se refereau la funcționarea normelor UE actuale privind bunăstarea animalelor și 9 la opțiunile posibile de revizuire a legislației actuale.

Aproximativ jumătate dintre respondenți (49% – 28 875 din 59 281) au perceput că, comparativ cu acum 25 de ani, există o protecție mai mare a animalelor de fermă din țările UE.

Marea majoritate (80% – 526 din 660) a asociațiilor și a companiilor au fost de acord sau au fost ferm de acord cu o astfel de afirmație, în timp ce acesta a fost cazul pentru 48% (26.077 din 54.611) dintre cetățenii UE. Instituțiile academice/de cercetare au fost în mare măsură de acord cu această afirmație (60% – 70 din 116), la fel și cetățenii din afara UE (59% – 1.661 din 2.817).

O majoritate covârșitoare (92% – 54.504 din 59.281) a considerat că legislația actuală a UE privind bunăstarea animalelor nu asigură o protecție adecvată și uniformă a tuturor speciilor de animale. Această opinie a fost exprimată puternic și de cetățenii din afara UE (95% – 2.665 din 2.817) și ONG-uri (93%) și împărtășită în mare măsură de organizațiile de consumatori și de mediu (84% – 87%).

Majoritatea (66%) dintre respondenți au considerat că legislația actuală a UE privind bunăstarea animalelor nu garantează că întreprinderile pot concura în mod echitabil în UE. Această vedere a fost exprimată de o majoritate clară a ONG-urilor (77% – 205 din 266) și a cadrelor universitare (55% – 64 din 116).

65% dintre respondenți au simțit că nu sunt suficient de informați cu privire la condițiile în care sunt crescute animalele  în UE. Această opinie a fost împărtășită de 84% dintre cetățenii UE. Majoritatea cetățenilor UE (59%) au spus că regulile și cerințele privind bunăstarea animalelor sunt prea complexe pentru ca consumatorii să le poată înțelege.

Bunăstare la nivelul fermei

Marea majoritate (89%) a respondenților au considerat că ar trebui introduse cerințe specifice de bunăstare și pentru alte specii de animale, categorii de producție, animale de companie.

Dintre acestea, s-a făcut referire mai ales la vacile de lapte (85%) și vitele (84%), pisici (79%) și câini (80%).

În ceea ce privește eliminarea treptată a utilizării cuștilor, marea majoritate a respondenților (93%) au spus că timpul maxim de tranziție permis ar trebui să fie de 5 ani pentru scroafe, găini ouătoare, viței, iepuri, pui de carne, prepelițe, rațe și gâște.

95% au fost în favoarea introducerii unor timpi maximi de transport pentru a proteja animalele.

În mod similar, marea majoritate a respondenților (94% – 55.789 din 59.281) au fost în favoarea interzicerii transportului vițeilor neînțărcați și a altor animale vulnerabile, cum ar fi vacile gestante. Această opinie a fost împărtășită de 20% (131 din 660) dintre organizațiile de afaceri.

94% dintre respondenți s-au exprimat în favoarea interzicerii uciderii puilor masculi de o zi, inclusiv autoritățile publice (72%).

93% dintre respondenți au fost în favoarea adoptării unor reguli specifice pentru uciderea peștilor de crescătorie.

Toate categoriile au considerat că o etichetă UE privind bunăstarea animalelor ar fi un instrument util pentru informarea consumatorilor cu privire la condițiile în care sunt tratate animalele (90%).

83% au spus că eticheta pentru bunăstare ar trebui să fie mai complexă, să includă cerințe privind transportul și sacrificarea animalelor.

Sursa: Informare Copa-Cogeca

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]