Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile dinaintea Paștelui ortodox au adus prețuri între 40 ți 60 de lei pentru un kilogram de miel sacrificat. În viu, carnea de miel a costat în jur de 20 de lei/kg.

Anul trecut, în aceeași perioadă, carnea de miel în carcasă se vindea cu prețuri cuprinse între 16 lei și 33 de lei pe kilogram.

Contextul socio-politic actual a dus la scumpirea mai multor produse, începând de la cereale, la îngrășăminte și combustibil. De asemenea, prețurile la energia electrică și gaze au crescut de la începutul anului.

Toți acești factori duc la scumpiri majore și în cazul alimentelor, iar carnea de miel nu a făcut excepție. Din cauza scumpirilor, crescătorii de animale au fost nevoiți să majoreze prețurile pentru a nu da faliment, mai ales cei care au o afacere mică. Un alt factor care a influențat prețul a fost seceta, care a dus la o reducere a suprafeței de pășunat și o calitate de nutrițională slabă a fânului.

Preț peste media europeană

În săptămâna a 14-a, prețul cărnii de miel românesc a depășit cu puțin media europeană. Carcasa de 100 de kilograme de miel cu greutatea mai mică de 13 kilograme costa în medie 698,8 euro.

Prețul era mai mare cu 19,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut și cu 7,8 peste nivelul din luna martie, potrivit datelor Comisiei Europene referitoare la prețurile de producător. În ceea ce privește mielul de peste 13 kilograme, prețul mediu în UE era de 729,8 euro carcasa de 100 kilograme, cu 5% mai mare față de anul trecut și cu 4% mai mare decât în luna martie.

„A cântărit mult la preț și oferta de miei, care a scăzut, ca urmare a vânzărilor de animale vii către țările arabe, de la începutul anului. Alternativa „mâncăm și cumpărăm puțin” a fost cea mai utilizată. Despre corectitudinea prețului este greu de discutat. Cheltuielile nu sunt aceleași pentru cele două sisteme de creștere: extensive și intensive. Depinde și de genetica, bunăstarea, alți factori. Într-un cuvânt, prețul de producție este diferit, ceea ce face ca prețul de vânzare să fi diferit și el”, declară dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Analiștii estimează că modelele de producție intensive, cu furaj achiziționat, au suferit mai mult decât modelele de producție extensive, pe fondul exploziei prețului la cereale, uleiuri, transport, energie – explozie declanșată dinaintea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina.

Războiul dintre Ucraina afectează grav producția și comerțul cu cereale și implicit influențează mult creșterea prețului la carne. Ucraina și Rusia înseamnă peste 30 % din comerțul Mondial cu grâu, și aproximativ 50% din comerțul cu floarea soarelui și cu semințe oleaginoase, materii prime importante pentru furaje. Unele state membre au introdus restricții la exportul cerealelor, cum ar fi Ungaria, care poate exporta numai în scopuri umanitare.

În topul european al producătorilor de carne de oaie

De regulă, în perioada Sărbătorilor Pascale se sacrifică în jur de 100.000 de capete.

„Anul acesta, ca urmare a exporturilor mari de animale vii, s-ar putea ca oferta să fie mai mică, ținând cont și de marii exportatori care păstrează o parte bună din efective pentru vânzările din vară-toamnă, spre țările arabe. Aceste state preferă mielul românesc datorită unei calități gustative superioare și plătesc bine pentru animalele vii” adaugă președintele ACEBOP.

România este al doilea cel mai mare producător de care de oaie din UE, având o cotă de piață de 17% cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate.

În ceea ce privește producția de carne realizată, România are conform datelor din 2021 pe poziția a treia, cu 73,3 mii de tone de carne în carcasă, cu 5,3% sub cea din 2020. Spania a produs 120,3 mii de tone de carne de miel, cu 4,5% mai mult decât în 2020. Franța a produs 82,8 mii de tone, cu 1,9% peste nivelul din 2020.

Dacă în 2021 sacrificarea ovinelor era în scădere cu 5,3 față de anul 2020, la caprine sacrificarea a urcat cu 22% în timp ce media europeană a crescut cu 5.9%.

Factorii care au dus la aceste scumpiri au fost ca în cazul multor altor alimente, creșterile de prețuri la energia electrică, gaze naturale, cereale, combustibil și îngrășăminte.

România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană, după Spania, la efectivele de ovine și caprine, cu 12,09 milioane de capete.

Cât a costat carnea de miel la supermarket

Comerțul cu piese din marile rețele de distribuție a afișat prețuri destul de mari pentru buzunarele românilor.

O analiză a Asociației Pro Consumatori dată publicității cu o săptămână înaintea Paștelui a arătat o majorare a prețurilor între 38% și 43% la sortimentele de carne de miel din supermarketuri.

Astfel, consumatorii au plătit între 49 de lei/kg și 50 de lei/kg la carcasa de miel, între 59 de lei/kg și 60lei/kg la cotletul de miel cu os, între 53 de lei/kg și 58 de lei/kg la organele de miel.

În gospodăriile țărănești, mieii s-au vândut cu 20 lei kilogramul în viu, ceea ce a însemnat un preț al carcasei de miel care a pornit de la 40 lei/kg, având în vedere randamentul mieilor după sacrificarea, care variază între 55% și 60%.

Consum scăzut în rândul românilor

Românii nu sunt mari consumatori de care de oaie și obișnuiesc să o includă în meniul lor doar de Paște. Consumul mediu anual nu depășește 3 kilograme pe cap de locuitor. De aceea, afacerile cu oi se concentrează în mare, principal pe export, iar ciobanii vând animale vii mai ales în țări precum Israel, Libia, Iordania și Liban.

„Este clar că segmentul cărnii de miel are potențial mare de dezvoltare, dar totul depinde de cum știm să gestionăm resursele și dorința de a face ceva în direcția asta. Ideal ar fi ca strategia să se focuseze, înainte de toate, pe educația românilor în ceea ce privește consumul de carne de miel. Se pot face campanii de promovare cu accent pe partea gastronomică și care să îi îndemne pe români să aleagă mai des carnea de miel, pe parcursul întregului an, nu doar de Sărbători”, afirmă Eugen Capră, CEO CARNEXPO Grill.

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut, astfel că mulți dintre ei s-au îndreptat spre achiziția de piese de miel, câteva kilograme, de exemplu piese pentru ciorbă, organe pentru drob. Au scăzut și vânzările la carcasa întreagă, având în vedere că jumătate de carcasă fără cap a depășit 300 de lei, preț greu susținut de salariul mic.

„Există de câțiva ani și orientarea spre carnea de pasăre și porc, determinate de mai muți factori – petrecerea la grătar alături de familie și prieteni, orientări noi  nutriționale, impactul tragediilor maritime care au scăzut numărul consumatorilor, lipsa unei culturi și a unui marketing adecvat care să crească apetitul pentru carnea de miel, completează dr. Mary Pană.

Sectorul cărnii de miel din perspectiva europeană

La sfârșitul anului 2021, efectivul european de ovine și caprine se situa în scădere cu 2,7 milioane de capetele (3,7% față de anul 2020), considerat cel mai scăzut efectiv din ultimii 20 de ani.

Este previzionată o scădere a producției de carne de oaie și capră în special datorită prețului la furaje, care va duce la sacrificări la greutate mai mică.

Prognoza indică o scădere a producției cu 2% de la an la an, ceea ce va duce la menținerea unui preț ridicat dar și la mărirea importurilor. Exporturile UE de carne de oaie au scăzut cu 19% deja din 2021.

Exporturile de animale vii au scăzu în 2021 cu aproape 13% și continuă să scadă în 2022. Mai puține animale au fost transportate în Libia, Liban și Arabia Saudită și din cauza transportului dificil prin Marea Neagră și a creșterii prețului la carburanți. Și nu în ultimul rând, numărul de animale care au mers către destinații din Orientul Mijlociu nu a putut compensa declinul exporturilor din Marea Britanie.

Sursa: Industria Cărnii

Ultimele articole adaugate

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

După o întrerupere de cinci ani, societatea internațională a cărnii se reunește în Olanda, la Maastricht, în perioada 11-13 octombrie 2023

Tema Congresului o reprezintă “întâlnirea dintre societatea cărnii și consumator”. Vor fi abordate teme de actualitate, cum ar fi: schimbări, […]

Bunăstare – 9 m² per vacă în adăpost

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă  o suprafață minimă pentru adăpostirea vacilor în adăposturi, respectiv o suprafață de 9 […]

Deputații europeni călătoresc în România pentru a investiga gestionarea pădurilor și populațiile de urși bruni

În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni vor călători în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și […]

Decret Regal privind castrarea purceilor

Datorită unui Decret Regal, fermierii belgieni pot face singuri anestezie locală pentru castrarea purceilor. Castrarea chirurgicală a purceilor masculi realizată […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor

A fost publicat Avizul științific EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) privind bunăstarea vițeilor Avizul a fost solicitat de Comisia Europeană în […]

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT

CUȘTILE PENTRU GĂINILE OUĂTOARE VOR FI INTERZISE TREPTAT În date de 24 martie 2023, a fost publicat raportul DG SANTE […]

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi

Industria cărnii de pasăre continuă să crească, în ciuda vremurilor tulburi Industria locală de carne de pasăre a evoluat constant […]

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și mărească operațiunile pe drumurile Uniunii Europene (UE) cu aproximativ 40%.

Comisia Europeană a propus o prelungire a acordului temporar de transport rutier semnat cu Ucraina, care permite transportatorilor ucraineni să-și […]

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole.

Uniunea Europeană (UE) a suspendat în 2022 toate tarifele și cotele la exporturile ucrainene de produse agricole. Pe 5 iunie […]

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării.

Autoritățile olandeze au confirmat un focar de ESB atipică într-o fermă din sudul țării. În urma rezultatelor testelor realizate în  […]

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

COMISIA EUROPEANĂ AR TREBUI SĂ NEGOCIEZE URGENT ACHIZIȚIA DE VACCIN CONTRA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA). Departamentul pentru Agricultură al SUA […]

Un proiect LEADER din Estonia, premiat!

Un proiect LEADER din Estonia, premiat! Utilizarea lânii reziduale pentru a reduce deșeurile din plastic în economia circulară, adaugă valoare […]

INTERZIS LA EXPORT

INTERZIS LA EXPORT Ministerul Agriculturii din Germania a emis o comunicare către părțile interesate prin care anunță interzicerea exporturilor de […]

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii.

Pesta porcină africană la mistreți: supravegherea pasivă reduce incidența bolii. FAO, WOAH (OIE) și Comisia Europeană consideră că detectarea precoce […]

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)”

A fost publicat „Raportul de toamnă privind perspectivele pe termen scurt: piața agricolă a Uniunii Europene (UE)” Raportul evidențiază faptul […]

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.

Astăzi are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Uniunii Europene  AgriFish.                Sesiunile publice pot fi urmărite aici: https://video.consilium.europa.eu/event/en/26131 Miniștrii […]

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor în timpul transportului. În cadrul strategiei “de la […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]