Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare

Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre.

Polonia este cel mai important producător, cu 19% din total, urmată de Franța cu 13% și Spania, Germania, la egalitate, cu 12%.

Prețul la broiler în 04.05 mai 2022- euro/100 kg greutate carcasă a fost de 260.87, mai mare cu 2.5% față de luna anterioară și cu 31.1% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2021.

Exportul de carne de pasăre în primele două luni ale anului a crescut cu 54.5% spre piața cubaneză, în schimb au fost scăderi importante către piețe importante, respectiv Congo (- 42.7%) și Ghana (- 42.2%).

Importurile din Argentina au crescut cu 66.7%, la fel și cele din Brazilia: + 18.6%.

La ouă, prețul față de luna anterioară a crescut cu 0.3%, respectiv 187.59 euro/100 kg ouă.

Cu privire la sistemele de creștere a găinilor ouătoare în Europa, Green Deal va aduce renunțarea la cuștile îmbunătățite. Procentul cel mai mare de astfel de cuști se află în Germania, cu 15.4% din totalul de găini ouătoare, urmată de Polonia, cu 13.6% și Franța, cu 12.8%.

Sistemul de creștere la sol este dominat de Suedia, cu 77.0% și Slovenia, cu 61.4% – cea din urmă având însă un efectiv mic de găini ouătoare: aproximativ 1.500.000 capete.

În sistemul „free range” se cresc 46.4% din găinile Irlandei și 28.4% din cele ale Austriei.

Sistemul „organic” este cel mai dezvoltat în Danemarca: 33.0% din găinile ouătoare.

România are un efectiv de aproximativ 9 milioane de găini ouătoare, ocupând locul 9 în Uniunea Europeană, cu 2.4% din efectivul total. 36.8% dintre găini sunt deja crescute la sol însă procentele pentru sistemul „free range” și „organic” sunt mici, 3.3% și respectiv 2.7%.

Existența riscului de influență aviară face ca puțini fermieri să aleagă cele două sisteme.

Orientarea Uniunii Europene spre un viitor „fără găini în cuști”, va fi dificil de pus în practică.

Cunoaștem din istorie ce s-a întâmplat în România la trecerea de la cuștile convenționale la cele îmbunătățite.

Multe ferme au închis porțile, iar cele care s-au orientat către programe europene de sprijin au reușit să se mențină.

Fără suport din partea Comisiei Europene și o perioadă mai lungă pentru aplicare, va fi deosebit de greu pentru fermieri.

(Sursa datelor: Comisia Europeană)

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]