Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de combatere a acesteia, împreună cu statele federale afectate: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania de Vest și Saxonia.
Costurile suportate pentru construcția gardurilor de protecție vor fi suportate proporțional de toate statele federale. Calculul se bazează pe procentul de porci crescuți în statul federal și pe formula corespunzătoare „Königstein” (pe baza veniturilor fiscale și a numărului de locuitori).
Negocierile pentru un acord de regionalizare cu China și cu alți parteneri comerciali pentru exporturi de carne de porc sunt deosebit de importante. Germania, în calitatea sa de al doilea mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană, are nevoie de o piață de desfacere sustenabilă.
De asemenea, va fi alocat un sprijin financiar important pentru acoperirea costurilor suportate de producătorii de porci din zonele afectate de PPA.
Primul caz de boală în Germania, la mistreți, a fost confirmat în districtul rural Spree-Neiße în septembrie 2020.
Acesta a fost urmat de focare în Brandenburg și Saxonia.
În iulie 2021, primul caz de pestă porcină africană a fost depistat la porcii domestici în Brandenburg.
Alte cazuri au fost detectate în Mecklenburg-Pomerania de Vest, în noiembrie 2021.
Germania a aplicat pentru depozitarea privată a cărnii de porc, ca măsură de piață. În perioada 25 martie-21 aprilie 2022, a depozitat o cantitate de 4860 tone, respectiv 14% din totalul depozitat de cele mai mari producătoare europene de carne de porc.