Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut de insecuritate alimentară din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare.

Pentru a reduce riscul, Comisia Europeană (CE) a anunțat o serie de măsuri pentru a proteja securitatea alimentară globală și pentru a sprijini fermierii din Uniunea Europeană, afectați de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

500 de milioane de euro pentru a sprijini direct fermierii cei mai afectați de costurile mai mari ale inputurilor și de închiderea piețelor de export (statele membre pot completa acest sprijin cu până la 200% din fonduri naționale)- anunță CE.

  • Statele membre pot plăti în avans sume mai mari pentru plățile directe PAC, pentru a atenua dificultățile legate de fluxul de numerar cu care se confruntă în prezent fermierii;
  • Acordarea unei derogări excepționale și temporare pentru a permite producția de culturi pe terenurile scoase din circuitul agricol din UE, menținând în același timp plățile de ecologizare integrale pentru fermieri;
  • Introducerea de măsuri pentru siguranța pieței sectorului cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă în care se află acest sector;
  • Flexibilități mărite privind cerințele de import la hrana pentru animale, pentru a reduce presiunea asupra pieței de furaje;
  • Propunerea unui nou cadru temporar de criză autonom, care să acopere fermierii, producătorii de îngrășăminte și sectorul pescuitului.
  • Ucraina este și ea sprijinită, prin asigurarea menținerii instalațiilor de transport și depozitare cereale, alimente, cu scopul de a sprijini Ucraina să-și hrănească cetățenii;
  • Furnizarea unui program de sprijin de urgență de 330 de milioane EUR pentru a asigura accesul la bunuri și servicii de bază și pentru a ajuta la protecția populației ucrainene;
  • Angajarea a cel puțin 2,5 miliarde EUR de asistență umanitară pentru cooperarea internațională, cu un obiectiv de nutriție pentru perioada 2021-2024.

Comisia Europeană militează în continuare împotriva restricțiilor și a interdicțiilor de export, deoarece lanțurile globale de aprovizionare și logistică funcționale, fără sincope sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală.

Sursa: Comisia Europeană

Ultimele articole adaugate

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]