Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell.
S-au alăturat aproximativ 120 de participanți din statele membre (SM) și Grupul de dialog civil pentru carne de porc.
Pentru anul 2022, sunt prevăzute cinci întâlniri cu tematică diferită, fiecare cu aproximativ 5-10 întrebări trimise în avans, scurte minute după fiecare întâlnire. Astfel, la final va fi publicat un raport general.
Accentul acestei prime reuniuni a fost pus pe structura sectorului porcin în interiorul statelor membre (SM), pe orientarea spre export, lanțurile scurte de aprovizionare și relevanța socio-economică pentru zonele rurale, cât și pe o perspectivă asupra planurilor strategice PAC.
În total, au fost susținute 10 prezentări: una a UECBV, Uniune în care ACEBOP a aderat în anul 2015, în cadrul celui de-al doilea focus pe orientarea spre export. Din cauza unor probleme tehnice, nu au avut loc discuții după prezentare.
Cele cinci întrebări trimise în avans au constituit baza discuțiilor:
Î1: Există modele economice speciale care asigură reziliența cărnii de porc?
Î2: În ce măsură echilibrul pieței interne a Uniunii Europene (UE) are nevoie de exporturi? Orientarea spre export crește riscurile de criză, sau joacă un rol în acoperirea riscurilor?
Î3: Care este rolul lanțurilor scurte de aprovizionare în echilibrul pieței interne a UE? Ajută ele la atenuarea riscurilor?
Î4: Care este valoarea adăugată a creșterii porcilor pentru zonele rurale? Există amenințări care trebuie atenuate?
Î5: Pot ajuta măsurile structural sectorul cărnii de porc?
Reuniunile au fost fixate pentru următoarele date:
• 6 aprilie 2022;
• 25 mai 2022, cu următoarea agendă: a II-a Dinamică socio-economică: Etichetare/indicații geografice/Tendințe de consum și mediul alimentar/Producție ecologică/Managementul riscurilor;
• 4 iulie 2022: provocări de mediu și climă: metode în agricultură/Amprenta de carbon și credite de carbon/Gestionarea emisiilor și a gunoiului de grajd;
• 12 septembrie 2022: provocări pentru mediu și climă: biogaz/cercetare și inovare;
• 21 noiembrie 2022: sănătatea și bunăstarea animalelor, transport, cercetare și inovare;
• 18 ianuarie 2023: prezentarea raportului final al grupului de reflecție pentru carnea de porc.