Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell.

S-au alăturat aproximativ 120 de participanți din statele membre (SM) și Grupul de dialog civil pentru carne de porc.

Pentru anul 2022, sunt prevăzute cinci întâlniri cu tematică diferită, fiecare cu aproximativ 5-10 întrebări trimise în avans, scurte minute după fiecare întâlnire. Astfel, la final va fi publicat un raport general.

Accentul acestei prime reuniuni a fost pus pe structura sectorului porcin în interiorul statelor membre (SM), pe orientarea spre export, lanțurile scurte de aprovizionare și relevanța socio-economică pentru zonele rurale, cât și pe o perspectivă asupra planurilor strategice PAC.

În total, au fost susținute 10 prezentări: una a UECBV, Uniune în care ACEBOP a aderat în anul 2015, în cadrul celui de-al doilea focus pe orientarea spre export. Din cauza unor probleme tehnice, nu au avut loc discuții după prezentare.

Cele cinci întrebări trimise în avans au constituit baza discuțiilor:

Î1: Există modele economice speciale care asigură reziliența cărnii de porc?

Î2: În ce măsură echilibrul pieței interne a Uniunii Europene (UE) are nevoie de exporturi? Orientarea spre export crește riscurile de criză, sau joacă un rol în acoperirea riscurilor?

Î3: Care este rolul lanțurilor scurte de aprovizionare în echilibrul pieței interne a UE? Ajută ele la atenuarea riscurilor?

Î4: Care este valoarea adăugată a creșterii porcilor pentru zonele rurale? Există amenințări care trebuie atenuate?

Î5: Pot ajuta măsurile structural sectorul cărnii de porc?

Reuniunile au fost fixate pentru următoarele date:

• 6 aprilie 2022;

• 25 mai 2022, cu următoarea agendă: a II-a Dinamică socio-economică: Etichetare/indicații geografice/Tendințe de consum și mediul alimentar/Producție ecologică/Managementul riscurilor;

• 4 iulie 2022: provocări de mediu și climă: metode în agricultură/Amprenta de carbon și credite de carbon/Gestionarea emisiilor și a gunoiului de grajd;

• 12 septembrie 2022: provocări pentru mediu și climă: biogaz/cercetare și inovare;

• 21 noiembrie 2022: sănătatea și bunăstarea animalelor, transport, cercetare și inovare;

• 18 ianuarie 2023: prezentarea raportului final al grupului de reflecție pentru carnea de porc.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]