Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell.

S-au alăturat aproximativ 120 de participanți din statele membre (SM) și Grupul de dialog civil pentru carne de porc.

Pentru anul 2022, sunt prevăzute cinci întâlniri cu tematică diferită, fiecare cu aproximativ 5-10 întrebări trimise în avans, scurte minute după fiecare întâlnire. Astfel, la final va fi publicat un raport general.

Accentul acestei prime reuniuni a fost pus pe structura sectorului porcin în interiorul statelor membre (SM), pe orientarea spre export, lanțurile scurte de aprovizionare și relevanța socio-economică pentru zonele rurale, cât și pe o perspectivă asupra planurilor strategice PAC.

În total, au fost susținute 10 prezentări: una a UECBV, Uniune în care ACEBOP a aderat în anul 2015, în cadrul celui de-al doilea focus pe orientarea spre export. Din cauza unor probleme tehnice, nu au avut loc discuții după prezentare.

Cele cinci întrebări trimise în avans au constituit baza discuțiilor:

Î1: Există modele economice speciale care asigură reziliența cărnii de porc?

Î2: În ce măsură echilibrul pieței interne a Uniunii Europene (UE) are nevoie de exporturi? Orientarea spre export crește riscurile de criză, sau joacă un rol în acoperirea riscurilor?

Î3: Care este rolul lanțurilor scurte de aprovizionare în echilibrul pieței interne a UE? Ajută ele la atenuarea riscurilor?

Î4: Care este valoarea adăugată a creșterii porcilor pentru zonele rurale? Există amenințări care trebuie atenuate?

Î5: Pot ajuta măsurile structural sectorul cărnii de porc?

Reuniunile au fost fixate pentru următoarele date:

• 6 aprilie 2022;

• 25 mai 2022, cu următoarea agendă: a II-a Dinamică socio-economică: Etichetare/indicații geografice/Tendințe de consum și mediul alimentar/Producție ecologică/Managementul riscurilor;

• 4 iulie 2022: provocări de mediu și climă: metode în agricultură/Amprenta de carbon și credite de carbon/Gestionarea emisiilor și a gunoiului de grajd;

• 12 septembrie 2022: provocări pentru mediu și climă: biogaz/cercetare și inovare;

• 21 noiembrie 2022: sănătatea și bunăstarea animalelor, transport, cercetare și inovare;

• 18 ianuarie 2023: prezentarea raportului final al grupului de reflecție pentru carnea de porc.

Ultimele articole adaugate

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]