Cum arată viitorul pentru industria cărnii? Președintele A.C.E.B.O.P a declarat pentru Forbes România: „Contextul actual nu este unul optimist.”

Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P., a avut o intervenție miercuri, 23 februarie, în cadrul Live-ului Forbes România pe tema „Cum arată viitorul pentru industria cărnii?”.

„Contextul actual nu este unul optimist, fiind necesară o reinventare la nivel european și implicit, național. Pornind de la creșterile de preț la furaje, energie și gaz, iminența unui an 2022 secetos, îngrădirea din ce în ce mai mult a producției și distribuției de carne cu desfacere națională, din cauza afluxului de carne din alte state membre, pesta porcină africană cu decimarea efectivelor și închiderea multor ferme, evoluția îngrijoratoare a influenței aviare pe plan european, lipsa aplicării mijloacelor de protecție pentru piața unică alimentară europeană, concurența acerbă cu marii producători europeni și din statele terțe, toate reprezintă elemente de risc pe termen lung”, a declarat președintele A.C.E.B.O.P, Mary Pană.

Astfel, în momentul actul se fac încercări punctuale cu diferite scenarii, ce speram să fie aplicate, astfel încât zootehnia românească sa nu dispară.

Printre măsurile propuse de fermieri se numără:

1. Compensarea fermierilor pentru creșterea prețului la curent și gaz.

2. Politica coerentă pentru asigurarea cu cereale, premixuri, uleiuri necesare fabricării de furaje pentru animale.

3. Participarea fermierilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, asigurarea culturilor pentru fenomene extreme, inclusiv constituirea unui fond mutual de 3% din plățile directe, așa cum s-a propus în Planul Național Strategic și de către Comisarul pentru agricultură european.

4. Ajutor pentru COVID în 2022, raportat la cod de exploatație și dimensiunea fiecărei ferme.

5. Aplicarea legilor reproducției la porc și la pasăre.

6. Măsuri pe termen mediu și lung pentru irigații. 

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]