Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P., a avut o intervenție miercuri, 23 februarie, în cadrul Live-ului Forbes România pe tema „Cum arată viitorul pentru industria cărnii?”.
„Contextul actual nu este unul optimist, fiind necesară o reinventare la nivel european și implicit, național. Pornind de la creșterile de preț la furaje, energie și gaz, iminența unui an 2022 secetos, îngrădirea din ce în ce mai mult a producției și distribuției de carne cu desfacere națională, din cauza afluxului de carne din alte state membre, pesta porcină africană cu decimarea efectivelor și închiderea multor ferme, evoluția îngrijoratoare a influenței aviare pe plan european, lipsa aplicării mijloacelor de protecție pentru piața unică alimentară europeană, concurența acerbă cu marii producători europeni și din statele terțe, toate reprezintă elemente de risc pe termen lung”, a declarat președintele A.C.E.B.O.P, Mary Pană.
Astfel, în momentul actul se fac încercări punctuale cu diferite scenarii, ce speram să fie aplicate, astfel încât zootehnia românească sa nu dispară.
Printre măsurile propuse de fermieri se numără:
1. Compensarea fermierilor pentru creșterea prețului la curent și gaz.
2. Politica coerentă pentru asigurarea cu cereale, premixuri, uleiuri necesare fabricării de furaje pentru animale.
3. Participarea fermierilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, asigurarea culturilor pentru fenomene extreme, inclusiv constituirea unui fond mutual de 3% din plățile directe, așa cum s-a propus în Planul Național Strategic și de către Comisarul pentru agricultură european.
4. Ajutor pentru COVID în 2022, raportat la cod de exploatație și dimensiunea fiecărei ferme.
5. Aplicarea legilor reproducției la porc și la pasăre.
6. Măsuri pe termen mediu și lung pentru irigații.