La nivel mondial, tot mai multe țări raportează cazuri de gripă aviară (H5N1) și iau măsuri împotriva răspândirii virusului.
În timp ce media se învârte în jurul pandemiei de COVID-19, Europa se luptă deja cu cea mai mare epidemie de gripă aviară înregistrată vreodată, a avertizat zilele trecute institutul german de sănătate animală Friedrich Loeffler, potrivit agenției de presă DPA. Gripa aviară este larg răspândită și nu mai este atât de sezonieră cum părea cândva și, prin urmare, ar trebui luate în considerare alte soluții decât sacrificarea constantă a păsărilor de curte, a mai avertizat institutul amintit. Confruntată încă cu multe focare de pestă porcină africană, România se va vedea nevoită să lupte pe două fronturi în curând, odată cu răspândirea tot mai rapidă a gripei aviare în Europa, fapt ce-i va vulnerabiliza și mai mult sectorul zootehnic.
La noi în țară, la începutul lunii decembrie a fost confirmat un nou caz de H5N1, identificat la o lebădă găsită moartă în zona lacului Fortuna, județul Tulcea, după ce în noiembrie mai fusese depistată o lebădă moartă, din același motiv, în județul Călărași. De atunci, ANSVSA nu a mai confirmat depistarea niciunui caz, dar a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare cerând, printre altele, întărirea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul țării. De asemenea, a fost interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare sau a cărnii de pasăre din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere unde evoluează focare de gripă aviară. Anul trecut, cel mai mare focar a fost depistat în luna mai la o fermă comercială din județul Mureș, unde au fost ucise 180.000 de păsări.
„Riscul este foarte mare și teama noastră, a Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine (ACEBOP), este că autoritățile vor fi prinse iar nepregătite, așa cum a fost în cazul pestei porcine. Problema principală o reprezintă astăzi faptul că nimeni nu-și asumă politic situația. Nimeni nu este tras la răspundere pentru ce se întâmplă în țară cu pesta porcină. Este un dezastru din cauza lipsei de responsabilitate a autorităților, care, efectiv, nu fac nimic decât să omoare animale, neluând nicio măsură de prevenție. Teama este că același lucru se poate întâmpla și în cazul gripei aviare. România nu este pregătită și nu conștientizează ce poate însemna această nenorocire pentru avicultura românească. Și când spun România, mă refer la autoritățile care ar trebui să fie deja în alertă maximă, deoarece fermierii fac ce pot astăzi, dar fac la ei în curte, dar noi știm că virusul nu se oprește la gard și la noi în majoritatea gospodăriilor se cresc păsări. Suntem foarte curioși să știm ce face autoritatea veterinară practic, nu doar teoretic, pentru a preveni această situație”. dr. Mary Pană, președintele ACEBOP
H5N1 va fi bomboana de pe colivă pentru noi
În prezent, pesta porcină africană continuă să facă ravagii în România, la mai bine de patru ani de la descoperirea primului caz. Autoritățile sanitar veterinare au reușit să ne plaseze din nou pe lista rușinii, România fiind, în acest moment, singura țară din Europa care înregistrează foarte multe cazuri. Ultimul comunicat transmis de ANSVSA la începutul lunii decembrie se dorește liniștitor, spunându-ne că pesta porcină bate în scădere, după ce numărul cazurilor s-a redus de la 420 la 213, în numai o lună, grație măsurilor de control întreprinse. De ce nu s-a făcut asta cu rigurozitate și înainte, ar trebui să ne spună fostul președinte al ANSVSA, el fiind schimbat recent din funcție, dar vorbim totuși despre 213 cazuri după patru ani de combatere a bolii, cel mai mare număr, de departe, înregistrat în cele câteva țări unde se mai manifestă boala. Pe de altă parte, comunicatul transmis de ANSVSA este unul extrem de lapidar, neprecizând câte din cele 213 cazuri sunt înregistrate în ferme comerciale. Până la această dată, pesta porcină africană a dus la ucirea a peste un milion de porci, s-a pierdut o mare parte din scroafele de reproducție, iar importurile de carne de porc au explodat. De asemenea, continuă să existe mari restanțe la plata despăgubirilor pentru fermierii ale căror animale au fost sacrificate, se plâng aceștia. Cam acesta ar fi tabloul sumbru peste care se va suprapune, mai devreme sau mai târziu, explozia cazurilor de gripă aviară.
635.054 de porci au fost uciși anul trecut numai în fermele comerciale, din cauza pestei porcine africane, acestora mai adăugându-li-se 26.175 de animale sacrificate în gospodăriile țărănești
Oamenii de știință au avertizat deja că gripa aviară ar putea fi următoarea pandemie mortală, având capacitatea de a ucide milioane de păsări și oameni, scria la sfârșitul anului presa internațională, citând un raport din Israel pe acest subiect.
Bulgaria a ucis 39.000 de pui în debutul anului
Autoritățile veterinare bulgare au început duminică, 2 ianuarie, sacrificarea a peste 39.000 de pui în satul sudic Krivo Pole, după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară la două ferme comerciale de acolo, a declarat guvernatorul regiunii Haskovo, citat de presa de la Sofia. Acesta a fost al doilea focar din sat, din aprilie, când au fost sacrificate peste 40.000 de găini.
Virusul este deja în Ungaria
La începutul lunii decembrie Ungaria a raportat descoperire virusului H5N1 la o fermă de curcani în zona Bekes, aflată la granița cu România, sacrificând 5.000 de păsări. Înainte cu două săptămâni mai fuseseră sacrificate 38.000 de rațe și 500 de gâște la două ferme din zona Bacs-Kiskun situată în sudul țării. Cazuri de gripă aviară au fost identificate pe tot parcursul anului trecut în Ungaria, dar cel mai mare focar a fost confirmat în ianuarie 2021, la o fermă unde au fost sacrificate 100.000 de păsări
Marea Britanie, îngenuncheată de aviară
O veste proastă a venit și din Marea Britanie, unde pe 3 ianuarie a fost confirmat al 12-lea focar, după ce pe 11 decembrie era confirmat primul. Șeful autorității sanitar veterinare din Marea Britanie a anunțat deja că țara se confruntă cu cel mai are focar de gripă aviară, după ce a sacrificat anul trecut peste jumătate de milion de păsări. Autoritățile au atras atenția că principalul factor de răspândire rapidă al bolii sunt păsările migratoare, dar boala ar putea fi răspândită și prin hainele și încălțămintea oamenilor.
Zeci de mii de păsări, sacrificate rapid în Țările de Jos
În această săptămână, virusul H5N1 a fost identificat la o fermă comercială de păsări din Bentelo, Țările de Jos. Pentru a preveni răspândirea virusului, Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare a sacrificat toate cele 120.000 de păsări de la fermă. În plus, Autoritatea a mai dispus sacrificarea preventivă a încă 69.000 de păsări dintr-o altă fermă aflată în apropiere, deținută de același proprietar. Primul focar a fost descoperit în această țară la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.
Dragoș Frumosu, SINDALIMENTA: Se dorește distrugerea agriculturii românești
Situația în care se află astăzi România, singura țară din Europa al cărui teritoriu este înroșit de numărul foarte mare al focarelor de pestă porcină africană, în timp ce majoritatea țărilor au eradicat boala sau au pus-o sub control, este cauzată de incompetența autorităților sanitar veterinare, consideră Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară „SINDALIMENTA”. „Măsurile luate împotriva răspândirii pestei porcine africane, care s-au rezumat doar la uciderea a sute de mii de porci, pentru că de prevenție nu putem vorbi, mă fac să cred că se dorește lichidarea zootehniei. Mai mult, faptul că Ministerul Agriculturii și ANSVSA nu mai comunică nimic despre evoluția focarelor de pestă de la începutul lunii decembrie, este un argument în plus în susținerea afirmației de mai sus”, ne-a declarat președintele SINDALIMENTA. În opinia sa, putem vorbi despre aceleași scenarii și în ceea ce privește gripa aviară. „Văzând ce se întâmplă în Europa cu evoluția gripei aviare, timp în care România nu ia măsuri de prevenție, pot spune că această indiferență nu anunță nimic bun pentru sectorul de creștere a păsărilor. Deși gripa aviară este la ușa noastră, noi importăm pui de o zi din Polonia, o țară lovită deja de virusul H5N1”, susține Dragoș Frumosu. În aceste condiții, a mai a adăugat acesta, nu putem spera decât că ANSVSA și Guvernul se vor trezi, în sfârșit, la realitate și vor lua toate măsurile pentru protejarea fermierilor, astfel ca în viitorul apropiat potențialul agricol al României de a hrăni 80 de milioane de oameni să nu rămână o simplă estimare.
Sursă articol: www.jurnalul.ro