Numărul focarelor de gripă aviară va crește!?

Institutul de referință Friedrich-Loeffler din Germania consideră că riscul de extindere a focarelor de gripă aviară la păsările sălbatice și domestice este din ce în ce mai ridicat.

Spre deosebire de alți ani, virusul gripei aviare nu a dispărut pe timpul verii în Europa, cantonându-se în special în nord. A apărut sporadic și în Olanda, Belgia, Luxemburg (august-septembrie).

Migrația de toamnă a păsărilor reprezintă principala sursă de infecție și ne așteptăm la apariția unui număr mare de focare în perioada următoare.

Prin urmare, cercetătorii Institutului Friedrich-Loeffler recomandă crescătorilor de păsări  să-și revizuiască măsurile operaționale de biosecuritate.

Prima linie de apărare împotriva gripei aviare este detectarea precoce a focarelor de boală, urmată de un răspuns rapid.

Acest lucru este strâns legat de un nivel ridicat de conștientizare în rândul medicilor veterinari și deținătorilor de animale.

Punerea în aplicare a unor sisteme de avertizare precise, precum și a măsurilor de prevenire sunt  esențiale, ca parte a unei strategii eficiente de prevenire și control. Acest lucru trebuie să fie cuplat cu eforturi similare depuse pentru pregătirea în avans pentru un potențial focar.

Din cauza stabilității virusului în mediu și a naturii extrem de contagioase a bolii, măsurile stricte de biosecuritate și o bună igienă sunt esențiale în protejarea efectivelor de păsări.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE), recomandă următoarele:

  • Păsările de curte să fie ținute departe de luciul apei, unde se pot infecta de la păsările sălbatice.
  • A nu se păstra  în curte elemente care pot atrage păsări sălbatice, ca de exemplu produse pentru hrană. Grijă la buncărele cu furaj din ferme!
  • Un control strict asupra accesului în exploatații, echipamentului, așternutului pentru hale, transportul păsărilor.
  • Igienizarea proprietății, a adăposturilor și a utilajelor din incintă.
  • Evitarea introducerii în efective a păsărilor cu statut epidemiologic necunoscut.
  • Anunțarea rapidă a medicului veterinar în caz de apariție a unor semne de boală și a mortalității.
  • Asigurarea eliminării adecvate a gunoiului de grajd, așternutului și păsărilor moarte.

Dacă infecția este confirmată, se aplică o politică de sacrificare a animalelor infectate și a celor de contact –  în efortul de a limita, controla și eradica rapid boala.

Cerințele sunt descrise în Codul de sănătate pentru animalele terestre al OIE:

  • Uciderea, cu respectarea normelor de bunăstare, a tuturor păsărilor infectate și a celor expuse.
  • Eliminarea adecvată a carcaselor, a gunoiului și a tuturor produselor de origine animală.
  • Supravegherea  păsărilor de curte potențial infectate sau expuse.
  • Carantină strictă și controale asupra circulației păsărilor și a oricăror vehicule și personal potențial contaminat.
  • Curățarea și decontaminarea corespunzătoare  a spațiilor infectate.

Eliminarea controlată a păsărilor  infectate, restricțiile de mișcare, îmbunătățirea igienei și biosecurității și supravegherea adecvată ar trebui să ducă  la o scădere semnificativă a contaminării virale a mediului.

OIE încurajează autoritățile naționale să dezvolte și să propună scheme de compensare, deoarece acestea reprezintă un stimulent cheie pentru a sprijini depistarea precoce și eliminarea influenței aviare.

Până în data de 24 octombrie 2021, principalele state europene afectate de boală la păsările domestice au fost: Franța (439 focare), Polonia (339 focare) și Germania (210 focare).

Conform notificărilor, România a înregistrat în anul 2021 opt focare de gripă aviară la păsările domestice și opt la păsări sălbatice/captive.

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]