De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele de animale.

Concluzia a fost clară, în sensul că intrările neautorizate reprezintă o mare problemă în toată Europa. Întrebările principale la care au răspuns fermierii europeni au făcut referire la cadrul legal pentru accesul neautorizat în adăposturile și fermele de animale, dacă există proceduri dedicate acestui subiect și care sunt sancțiunile în aceste cazuri.

Ne oprim atenția asupra câtorva răspunsuri, cu precizarea că, în cazul difuzării explozive din ultimele trei luni în fermele comerciale a virusului pestei porcine africane, intrările neautorizate ar putea fi o cauză.

Austria

Se aplică, în principiu, Codul penal, dar numai dacă se pătrunde neatorizat in birouri. Pentru grajdurile, halele ocupate de animale, nu există o pedeapsă.

Fără deteriorarea bunurilor sau utilizarea forței, nu este posibilă intervenția poliției. Rămâne posibilă doar intentarea unui proces, în conformitate cu legislația civilă, pe motiv de perturbare a propietății.

Danemarca 

Depinde de circumstanțe, intrarea neautorizată de propietar în fermă poate da naștere unei răspunderi (încălcarea sistemului de creștere SPF – Tehnologia SPF –  Specific Pathogen Free –,  exigențe de biosecuritate) care este supusă legii civile.

A fost dat un exemplu de intrări în două ferme de porci, fără acordul propietarului. Instanța a decis că a fost o intrare nejustificată, care a dat naștere unui risc de daune semnificative (boli grave ale animalelor). Pedeapsa a fost închisoare pentru 30 de zile, cu 1 an de supraveghere.

Franța

Codul penal (art. 226-4) pedepsește intrarea în casă, iar jurisprudența franceză subliniază că o clădire industrială sau comercială poate fi considerată o „casă”, deoarece accesul în aceasta este reglementat și condiționat de autorizarea propietarului, indiferent de motive.

În funcție de circumstanțe, un astfel de act poate fi pedepsit în baza diferitelor infracțiuni prevăzute de legislația penală franceză, iar autorul poate fi pasibil de pedeapsă – de exemplu, un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro.

În dreptul civil, accesul neautorizat în clădirile și fermele de animale poate da naștere și unei cereri de despăgubire în temeiul articolelor 1241 și 1242 din Codul civil, dacă fermierul suferă daune ca urmare a accesului neautorizat.

Germania

Consideră că intrările neautorizate sunt ilegale și constituie o infracțiune.

În plus, acestea provoacă daune fermierilor și familiilor lor, punând în pericol sănătatea animalelor.

Spania

Intrarea unui străin împotriva voinței proprietarului într-o proprietate privată, un birou sau o zonă profesională sau comercială este pedepsită conform legii penale prin articolul 203 din Codul penal (Ley Orgánica 10/1995, 23 noiembrie).

Pedeapsa se poate ridica între o lună și trei ani de închisoare.

România

A făcut precizarea cadrului legal, respectiv art. 225 din Codul penal – infracțiunea de încălcare a sediului profesional, cu mențiunea că nu există prevederi speciale pentru sectorul zootehnic.

Nu există reglementări legale în legislația penală și nu sunt impuse sancțiuni specifice nici pentru filmarea, fotografierea animalelor unui propietar. O acțiune civilă poate fi intentată doar dacă publicarea acestor imagini a cauzat pagube.

Infracțiunea de încălcare a vieții private este incriminată, în art. 226 Cod penal, numai dacă imaginile realizate conțin înregistrări ale persoanelor, fără acordul acestora.

În fermele de creștere a animalelor din România, un control în fermă este anunțat doar cu 24 de ore înainte. Sunt situații când, în aceeași zi, vor să vină în inspecție mai multe instituții: D.S.V.S.A., Mediu, Ape. Sunt controlate și fermele în care evoluează boli, mai ales pesta porcină africană, inspectorii completând o declarație că nu au vizitat altă fermă în ultimele trei zile, nu au fost la vânătoare. Dar poate au fost in vizită la persoane cu porci, vânători sau în pădure cu mașina etc. – un risc există întotdeauna, nu putem vorbi de o siguranță absolută.

Circulația prin ferme include și spațiile destinate porcilor, existând riscul difuzării bolii și stresarea animalelor, care scade imunitatea acestora. În perioade de criză epidemiologică și, în general, când vorbim de ferme de animale, ar trebui digitalizate, în primul rând, inspecțiile, astfel încât să se poată face de la distanță, fără acces în fermă.

Se impune o legislație specifică, care să reducă riscul existent prin intrarea excesivă, necontrolată și nepermisă de propietar.

Ultimele articole adaugate

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor in timpul transportului.

A fost publicat avizul EFSA (European Food Safety Authority) privind protecția bovinelor in timpul transportului. În cadrul strategiei “ de […]

Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru șapte țări: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania.

Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023. Noua […]

Contextul socio-economic de la nivel global pune presiune pe piața cărnii de vită

Crizele resimțite de Europa în ultima perioadă se reflectă și în filiera cărnii de vită, cu un impact semnificativ asupra […]

Opriți Pesta Porcină Africană❗

Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a […]

Pe lângă costurile ridicate de producție, agricultura europeană a fost lovită de un val de căldură și de secetă fără precedent

Acest lucru afectează producția agricolă, scade recoltele și ca urmare, scad veniturile fermierilor și crește riscul pentru siguranța alimentară. Conform […]

European Food Safety Authority (EFSA) a publicat avizul științific cu privire la bunăstarea porcilor crescuți în fermă

Studiul are o mare importanță și va sta la baza schimbărilor legislative legate de bunăstarea suinelor. Puteți găsi mai multe […]

Sondajul realizat în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord asupra disponibilității de a consuma carne produsă în laborator: 60% dintre adulți nu sunt dispuși să consume o astfel de carne

Sistemul alimentar este în continuă schimbare, inovațiile tehnologice alimentare deschid ușile către produse alternative – dintre care unele sunt cultivate în […]

Începând cu lunile februarie-aprilie 2022, prețul cărnii de pasăre în Uniunea Europeană a crescut cu 13%

Din luna aprilie, prețul cărnii de pasăre s-a consolidat la 38%, peste media perioadei 2017-2021. În ultima săptămână a lunii […]

NAVET-ASFVAC: Primul vaccin confirmat ca fiind sigur și eficient împotriva pestei porcine africane

În noiembrie 2019, Vietnam a negociat cu SUA posibilitatea cooperării în cercetarea și producerea unui vaccin în Vietnam, cu virusul […]

Pesta porcină africană și influența aviară, două boli care afectează grav Europa

Ultima situație europeană evidențiază, pe lângă cazul de pestă porcină africană din Germania (PPA), situat lângă granița cu Franța, și […]

Comisarul Wojciechowski a anunțat lansarea unei platforme, care urmărește să reunească cu ușurință întreprinderile din UE și din Ucraina

Lansată de Comisia Europeană și operată de Enterprise Europe Network, această platformă își propune să reunească întreprinderile din UE și din […]

Pestă porcină africană în Germania la porcul domestic

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o fermă de finisare porci, din localitatea Forchheim statul Baden-Württemberg, aproape de granița […]

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]

Standarde de marketing la carnea de pasăre, marcare ouă, importurile de carne pasăre și ouă din Ucraina.

DG Agri actualizează standardele de marketing la carnea de pasăre. Există in lucru o propunere pentru conținutul de apă in […]