De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele de animale.

Concluzia a fost clară, în sensul că intrările neautorizate reprezintă o mare problemă în toată Europa. Întrebările principale la care au răspuns fermierii europeni au făcut referire la cadrul legal pentru accesul neautorizat în adăposturile și fermele de animale, dacă există proceduri dedicate acestui subiect și care sunt sancțiunile în aceste cazuri.

Ne oprim atenția asupra câtorva răspunsuri, cu precizarea că, în cazul difuzării explozive din ultimele trei luni în fermele comerciale a virusului pestei porcine africane, intrările neautorizate ar putea fi o cauză.

Austria

Se aplică, în principiu, Codul penal, dar numai dacă se pătrunde neatorizat in birouri. Pentru grajdurile, halele ocupate de animale, nu există o pedeapsă.

Fără deteriorarea bunurilor sau utilizarea forței, nu este posibilă intervenția poliției. Rămâne posibilă doar intentarea unui proces, în conformitate cu legislația civilă, pe motiv de perturbare a propietății.

Danemarca 

Depinde de circumstanțe, intrarea neautorizată de propietar în fermă poate da naștere unei răspunderi (încălcarea sistemului de creștere SPF – Tehnologia SPF –  Specific Pathogen Free –,  exigențe de biosecuritate) care este supusă legii civile.

A fost dat un exemplu de intrări în două ferme de porci, fără acordul propietarului. Instanța a decis că a fost o intrare nejustificată, care a dat naștere unui risc de daune semnificative (boli grave ale animalelor). Pedeapsa a fost închisoare pentru 30 de zile, cu 1 an de supraveghere.

Franța

Codul penal (art. 226-4) pedepsește intrarea în casă, iar jurisprudența franceză subliniază că o clădire industrială sau comercială poate fi considerată o „casă”, deoarece accesul în aceasta este reglementat și condiționat de autorizarea propietarului, indiferent de motive.

În funcție de circumstanțe, un astfel de act poate fi pedepsit în baza diferitelor infracțiuni prevăzute de legislația penală franceză, iar autorul poate fi pasibil de pedeapsă – de exemplu, un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro.

În dreptul civil, accesul neautorizat în clădirile și fermele de animale poate da naștere și unei cereri de despăgubire în temeiul articolelor 1241 și 1242 din Codul civil, dacă fermierul suferă daune ca urmare a accesului neautorizat.

Germania

Consideră că intrările neautorizate sunt ilegale și constituie o infracțiune.

În plus, acestea provoacă daune fermierilor și familiilor lor, punând în pericol sănătatea animalelor.

Spania

Intrarea unui străin împotriva voinței proprietarului într-o proprietate privată, un birou sau o zonă profesională sau comercială este pedepsită conform legii penale prin articolul 203 din Codul penal (Ley Orgánica 10/1995, 23 noiembrie).

Pedeapsa se poate ridica între o lună și trei ani de închisoare.

România

A făcut precizarea cadrului legal, respectiv art. 225 din Codul penal – infracțiunea de încălcare a sediului profesional, cu mențiunea că nu există prevederi speciale pentru sectorul zootehnic.

Nu există reglementări legale în legislația penală și nu sunt impuse sancțiuni specifice nici pentru filmarea, fotografierea animalelor unui propietar. O acțiune civilă poate fi intentată doar dacă publicarea acestor imagini a cauzat pagube.

Infracțiunea de încălcare a vieții private este incriminată, în art. 226 Cod penal, numai dacă imaginile realizate conțin înregistrări ale persoanelor, fără acordul acestora.

În fermele de creștere a animalelor din România, un control în fermă este anunțat doar cu 24 de ore înainte. Sunt situații când, în aceeași zi, vor să vină în inspecție mai multe instituții: D.S.V.S.A., Mediu, Ape. Sunt controlate și fermele în care evoluează boli, mai ales pesta porcină africană, inspectorii completând o declarație că nu au vizitat altă fermă în ultimele trei zile, nu au fost la vânătoare. Dar poate au fost in vizită la persoane cu porci, vânători sau în pădure cu mașina etc. – un risc există întotdeauna, nu putem vorbi de o siguranță absolută.

Circulația prin ferme include și spațiile destinate porcilor, existând riscul difuzării bolii și stresarea animalelor, care scade imunitatea acestora. În perioade de criză epidemiologică și, în general, când vorbim de ferme de animale, ar trebui digitalizate, în primul rând, inspecțiile, astfel încât să se poată face de la distanță, fără acces în fermă.

Se impune o legislație specifică, care să reducă riscul existent prin intrarea excesivă, necontrolată și nepermisă de propietar.

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]