Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele de animale.
Concluzia a fost clară, în sensul că intrările neautorizate reprezintă o mare problemă în toată Europa. Întrebările principale la care au răspuns fermierii europeni au făcut referire la cadrul legal pentru accesul neautorizat în adăposturile și fermele de animale, dacă există proceduri dedicate acestui subiect și care sunt sancțiunile în aceste cazuri.
Ne oprim atenția asupra câtorva răspunsuri, cu precizarea că, în cazul difuzării explozive din ultimele trei luni în fermele comerciale a virusului pestei porcine africane, intrările neautorizate ar putea fi o cauză.
Austria
Se aplică, în principiu, Codul penal, dar numai dacă se pătrunde neatorizat in birouri. Pentru grajdurile, halele ocupate de animale, nu există o pedeapsă.
Fără deteriorarea bunurilor sau utilizarea forței, nu este posibilă intervenția poliției. Rămâne posibilă doar intentarea unui proces, în conformitate cu legislația civilă, pe motiv de perturbare a propietății.
Danemarca
Depinde de circumstanțe, intrarea neautorizată de propietar în fermă poate da naștere unei răspunderi (încălcarea sistemului de creștere SPF – Tehnologia SPF – Specific Pathogen Free –, exigențe de biosecuritate) care este supusă legii civile.
A fost dat un exemplu de intrări în două ferme de porci, fără acordul propietarului. Instanța a decis că a fost o intrare nejustificată, care a dat naștere unui risc de daune semnificative (boli grave ale animalelor). Pedeapsa a fost închisoare pentru 30 de zile, cu 1 an de supraveghere.
Franța
Codul penal (art. 226-4) pedepsește intrarea în casă, iar jurisprudența franceză subliniază că o clădire industrială sau comercială poate fi considerată o „casă”, deoarece accesul în aceasta este reglementat și condiționat de autorizarea propietarului, indiferent de motive.
În funcție de circumstanțe, un astfel de act poate fi pedepsit în baza diferitelor infracțiuni prevăzute de legislația penală franceză, iar autorul poate fi pasibil de pedeapsă – de exemplu, un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro.
În dreptul civil, accesul neautorizat în clădirile și fermele de animale poate da naștere și unei cereri de despăgubire în temeiul articolelor 1241 și 1242 din Codul civil, dacă fermierul suferă daune ca urmare a accesului neautorizat.
Germania
Consideră că intrările neautorizate sunt ilegale și constituie o infracțiune.
În plus, acestea provoacă daune fermierilor și familiilor lor, punând în pericol sănătatea animalelor.
Spania
Intrarea unui străin împotriva voinței proprietarului într-o proprietate privată, un birou sau o zonă profesională sau comercială este pedepsită conform legii penale prin articolul 203 din Codul penal (Ley Orgánica 10/1995, 23 noiembrie).
Pedeapsa se poate ridica între o lună și trei ani de închisoare.
România
A făcut precizarea cadrului legal, respectiv art. 225 din Codul penal – infracțiunea de încălcare a sediului profesional, cu mențiunea că nu există prevederi speciale pentru sectorul zootehnic.
Nu există reglementări legale în legislația penală și nu sunt impuse sancțiuni specifice nici pentru filmarea, fotografierea animalelor unui propietar. O acțiune civilă poate fi intentată doar dacă publicarea acestor imagini a cauzat pagube.
Infracțiunea de încălcare a vieții private este incriminată, în art. 226 Cod penal, numai dacă imaginile realizate conțin înregistrări ale persoanelor, fără acordul acestora.
În fermele de creștere a animalelor din România, un control în fermă este anunțat doar cu 24 de ore înainte. Sunt situații când, în aceeași zi, vor să vină în inspecție mai multe instituții: D.S.V.S.A., Mediu, Ape. Sunt controlate și fermele în care evoluează boli, mai ales pesta porcină africană, inspectorii completând o declarație că nu au vizitat altă fermă în ultimele trei zile, nu au fost la vânătoare. Dar poate au fost in vizită la persoane cu porci, vânători sau în pădure cu mașina etc. – un risc există întotdeauna, nu putem vorbi de o siguranță absolută.
Circulația prin ferme include și spațiile destinate porcilor, existând riscul difuzării bolii și stresarea animalelor, care scade imunitatea acestora. În perioade de criză epidemiologică și, în general, când vorbim de ferme de animale, ar trebui digitalizate, în primul rând, inspecțiile, astfel încât să se poată face de la distanță, fără acces în fermă.
Se impune o legislație specifică, care să reducă riscul existent prin intrarea excesivă, necontrolată și nepermisă de propietar.