Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. Pentru a avea o bază sustenabilă a modificării legislației, Comisia Europeană a inițiat anul trecut o verificare a normelor actuale privind bunăstarea animalelor, care se va finaliza în anul 2022.

Noutatea cu care vine noua strategie se referă la necesitatea introducerii unei etichete europene de bunăstare. Multe state membre utilizează deja acest sistem voluntar de etichetare, pentru a transmite informații consumatorului asupra creșterii în condiții de bunăstare a animalelor de la care provine carnea.

“Se pune întrebarea dacă va rămâne un sistem voluntar sau nu, dacă vor exista proceduri standardizate la nivel european. Costurile vor crește proporțional și vor fi suportate atât de producător, cât și de consumatorul final. Majoritatea statelor și-au manifestat interesul pentru ca etichetarea să rămână voluntară, la latitudinea fiecarei țări membre.”, declară dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.).

Exportul de animale vii este un element important în balanța pieței interne europene, iar varianta interzicerii lui este inacceptabilă. Pentru România ar fi o alternativă deosebit de costisitoare, mai ales din prisma efectivelor mari de ovine și a lipsei tradiției pentru consumul de carne de oaie.

Accidentele din ultimii ani cu vapoare încărcate până la refuz cu animale, căldurile excesive și moartea animalelor în mijloacele de transport, refuzul descărcării animalelor pe fondul unor suspiciuni de boală sau mortalitate ridicată pe durata transportului, conflicte comerciale, trenuri deraiate cu animale moarte, camioane răsturnate – sunt numai câteva exemple care impun responsabilizarea Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) ca, pe lângă anchete și propuneri de modificare a Regulamentului 1/2005, să ia în considerare și realizarea unui plan de contingență european pentru dezastre în timpul transportului de animale.

A.C.E.B.O.P. a transmis planul de contingeță către A.N.S.V.S.A., care s-a arătat deschisă în a organiza un grup de lucru care să definitiveze documentul.

Analiza integrală referitoare la schimbările legislative din domeniul bunăstării animalelor poate fi citită în ediția 78 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.


Sursa: www.industriacarnii.ro

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]