Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. Pentru a avea o bază sustenabilă a modificării legislației, Comisia Europeană a inițiat anul trecut o verificare a normelor actuale privind bunăstarea animalelor, care se va finaliza în anul 2022.
Noutatea cu care vine noua strategie se referă la necesitatea introducerii unei etichete europene de bunăstare. Multe state membre utilizează deja acest sistem voluntar de etichetare, pentru a transmite informații consumatorului asupra creșterii în condiții de bunăstare a animalelor de la care provine carnea.
“Se pune întrebarea dacă va rămâne un sistem voluntar sau nu, dacă vor exista proceduri standardizate la nivel european. Costurile vor crește proporțional și vor fi suportate atât de producător, cât și de consumatorul final. Majoritatea statelor și-au manifestat interesul pentru ca etichetarea să rămână voluntară, la latitudinea fiecarei țări membre.”, declară dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.).
Exportul de animale vii este un element important în balanța pieței interne europene, iar varianta interzicerii lui este inacceptabilă. Pentru România ar fi o alternativă deosebit de costisitoare, mai ales din prisma efectivelor mari de ovine și a lipsei tradiției pentru consumul de carne de oaie.
Accidentele din ultimii ani cu vapoare încărcate până la refuz cu animale, căldurile excesive și moartea animalelor în mijloacele de transport, refuzul descărcării animalelor pe fondul unor suspiciuni de boală sau mortalitate ridicată pe durata transportului, conflicte comerciale, trenuri deraiate cu animale moarte, camioane răsturnate – sunt numai câteva exemple care impun responsabilizarea Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) ca, pe lângă anchete și propuneri de modificare a Regulamentului 1/2005, să ia în considerare și realizarea unui plan de contingență european pentru dezastre în timpul transportului de animale.
A.C.E.B.O.P. a transmis planul de contingeță către A.N.S.V.S.A., care s-a arătat deschisă în a organiza un grup de lucru care să definitiveze documentul.
Analiza integrală referitoare la schimbările legislative din domeniul bunăstării animalelor poate fi citită în ediția 78 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Sursa: www.industriacarnii.ro