Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintele A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, unde a susținut un discurs cu privire la influența negativă a pestei porcine africane asupra fermierilor români. Acest eveniment a reunit sute de agricultori din țară, cu scopul de a-și face vocea auzită la nivel național.

„Este de neconceput să avem situația pe care o avem astăzi la fermierii mici, în gospodăria populației, cât și la fermierii mari, unde fermele sunt împărțite, astăzi, în două: o parte din ele au pestă porcină africană și cealaltă parte, restricții de mișcare, din cauza focarelor din gospodăriile populației. Este o situație fără precedent în România. Dacă în primii 3 ani de evoluție a pestei porcine, a ciumei roșii, cum i se spune, am avut pestă în 6 ferme, în ultimele 2 luni și jumătate, 3 luni au fost atacate de acest virus 14 ferme, iar restul au restricții de mișcare.”

Președintele A.C.E.B.O.P. remarcă aceeași situație dezastruoasă și în cazul grospodăriilor populației. „Aș spune că acolo este și necontrolată, pentru că în momentul în care moare un porc, gospodarul se grăbește și cumpără altul. Și uitați așa avem focare peste focare. Pe plan național este păcat ca în loc să avem grijă de filiera cărnii noastre, să vindem cerealele și să aducem carne, mii de tone, zeci de mii de tone din afară, în curs de expirare. Și aici mă refer la toate categoriile de carne, cu predilecție pasăre și porc.”

Îndemnul pe care îl transmite doamna Mary Pană este ca fermierii să fie uniți în fața decidenților politici. „Nu mai putem trăi. Mulți au dat faliment, mulți urmează să dea faliment și vom ajunge să mâncăm numai stricăciuni din afară și carne la eprubetă. Suntem singuri în fața pestei porcine africane, nu ne ajută nimeni și din acest motiv trebuie să fim uniți.”

Înregistrarea integrală a congresului poate fi vizionată aici, pe pagina de Facebook Agrointeligenta.

Sursă foto: facebook.com/agrointeligenta

Ultimele articole adaugate

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]