O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu standardele OIE și cu noile principii ale Legii sănătății animalelor și Regulamentelor Delegate.
Epoca de restricții a Directivei 60/2020 și a Deciziei 2014/709/UE a apus în 21 aprilie 2021, și Bulgaria a acționat conform noilor principii.
Rezultatele măsurilor stabilite în „Planul de control și prevenire a răspândirii Pestei Porcine Africane în Bulgaria” pe anul 2020 demonstrează rezultate pozitive: focarele de Pestă Porcină Africană (PPA) au scăzut cu 45% iar animalele afectate cu 46% – față de anul 2019.
Majoritatea fermelor mari de porci au un ciclu de producție închis.
După epizootia suferită în 2019, gospodăriile au scăzut efectivele cu 63,5% iar fermele mari cu 27,3% (EFSA).
Fondurile totale investite în sector sunt de 4-5 miliarde BGN și peste 50.000 de persoane angajate în industria porcului.
Riscul PPA a fost evaluat ca fiind în scădere și Bulgaria a trecut de la principiul regionalizării european la zonare și compartimentare, după standardele OIE.
Conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, Bulgaria a trecut din zona I în zonele restricționate II și III, unde sunt cazuri de PPA la porcii sălbatici și domestici, dar nu există noi focare la porcii domestici. Au fost luate măsuri pentru a facilita circulația și comercializarea porcilor și a produselor din carne de porc.
Aceste rezultate sunt încurajatoare și ar trebui privite ca un nou început pentru o posibilă tranziție a statelor membre afectate, incluzând România, către modernizarea conceptului de regionalizare prin zonarea graduală a fermelor industriale și introducerea principiilor de compartimentare în acestea.
Astfel, va fi permisă optimizarea măsurilor de combatere a PPA și reducerea pierderilor economice pentru operatori și stat.
OIE încurajează țările să lucreze pentru eradicarea bolilor la nivel regional iar eradicarea la nivel național ca perspectivă, doar atunci când este posibil.