Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu standardele OIE și cu noile principii ale Legii sănătății animalelor și Regulamentelor Delegate.

Epoca de restricții a Directivei 60/2020 și a Deciziei 2014/709/UE a apus în 21 aprilie 2021, și Bulgaria a acționat conform noilor principii.

Rezultatele măsurilor stabilite în „Planul de control și prevenire a răspândirii Pestei Porcine Africane în Bulgaria” pe anul 2020 demonstrează rezultate pozitive: focarele de Pestă Porcină Africană (PPA) au scăzut cu 45% iar animalele afectate cu 46% – față de anul 2019.

Majoritatea fermelor mari de porci au un ciclu de producție închis.

După epizootia suferită în 2019, gospodăriile au scăzut efectivele cu 63,5% iar fermele mari cu 27,3% (EFSA).

Fondurile totale investite în sector sunt de 4-5 miliarde BGN și peste 50.000 de persoane  angajate în industria porcului.

Riscul PPA a fost evaluat ca fiind în scădere și Bulgaria a trecut de la principiul regionalizării european la zonare și compartimentare, după standardele OIE.

Conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605, Bulgaria a trecut din zona I în zonele restricționate II și III, unde sunt cazuri de PPA la porcii sălbatici și domestici, dar nu există noi focare la porcii domestici. Au fost luate  măsuri pentru a facilita circulația și comercializarea porcilor și a produselor din carne de porc.

Aceste rezultate sunt încurajatoare și ar trebui privite ca un nou început pentru o posibilă tranziție a statelor membre afectate, incluzând România, către modernizarea conceptului de regionalizare prin zonarea graduală a fermelor industriale și introducerea principiilor de compartimentare în acestea.

Astfel, va fi permisă optimizarea măsurilor de combatere a PPA și reducerea pierderilor economice pentru operatori și stat.

 OIE încurajează țările să lucreze pentru eradicarea bolilor la nivel regional iar eradicarea la nivel național ca perspectivă, doar atunci când este posibil.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]