Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile – în versiune oficială și traducere neoficială.

TRADUCERE

5 iulie 2021 Bruxelles, Belgia – Comunicat de presă Ref. KM- 22466

UECBV – Sectorul Comerț cu animale și sectorul cărnii, semnatar al Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile.

Sectorul european al comerțului cu animale și sectorului cărnii, este mândru să fie semnatar al Codului european de conduită privind practicile responsabile de afaceri și de comercializare a produselor alimentare, lansat astăzi.

Anul trecut, Comisia Europeană a invitat UECBV să se alăture procesului de elaborare a Codului de conduită privind practicile responsabile de afaceri și de comercializare a produselor alimentare.

Ne-am implicat activ în elaborarea codului – atât direct, cât și prin intermediul CELCAA, care reprezintă comercianții de produse agroalimentare de bază.

În calitate de semnatar, sectorul comerțului cu animale și carne se angajează să își joace rolul de a „contribui la transformarea sistemelor alimentare în care își desfășoară activitatea în sfera sa de influență”.

Aceasta este calea pe care sectorul zootehnic și al cărnii se află deja, iar membrii noștri din întreaga Europă dispun de o gamă largă de programe pentru a asigura cea mai bună performanță de mediu, pentru a face parte din soluție.

Carnea face parte din cultura și moștenirea noastră.

Este un aliment foarte nutritiv, o sursă excelentă de proteine și de multe vitamine esențiale și rămâne o componentă importantă a unei diete sănătoase și echilibrate.

Agricultura este unul dintre puținele sectoare care a reușit să își reducă emisiile de CO2 în ultimii 20 de ani. UECBV a publicat în 2019 amprenta cărnii roșii și așteaptă cu nerăbdare să continue să se bazeze pe aceasta.

UECBV este, de asemenea, implicată în inițiative, printre care, îmbunătățirea bunăstării animalelor în timpul transportului (orientări elaborate împreună cu părțile interesate relevante), ghidul de bune practici privind igiena sacrificării (aflat în stadiul final de dezvoltare), dar și economia circulară, biodiversitatea, crearea de valoare durabilă și reziliența, etc.

UECBV a fost unul dintre primele sectoare care s-a poziționat în mod activ cu privire la Strategia „De la fermă la furculiță” în 2020 și, în calitate de fruntaș, consideră Codul de conduită ca fiind un pas logic pentru a fi un actor responsabil în lanțul alimentar.

UECBV solicită Comisiei Europene să continue să lucreze la crearea unui mediu favorabil, în dialog cu părțile interesate din lanțul alimentar și furajer.

„Suntem încântați că am luat parte la acest proces și, deși persistă unele incertitudini cu privire la modul în care va fi tratat codul, avem încredere că modul în care am colaborat mai strâns în timpul procesului va contribui la clarificarea cu ușurință a problemelor rămase”, a declarat Dr. Karsten Maier, secretar general al UECBV.

Nota redacției:

UECBV este Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și Carne; reprezintă federațiile naționale ale piețelor de animale, ale comercianților de animale și ale industriei cărnii. Aceasta reunește 50 de federații naționale sau regionale din 22 de state membre ale UE, Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Ucraina și Regatul Unit.

A.C.E.B.O.P. este membră UECBV din anul 2015.

Varianta oficială aici:


Sursa: www.uecbv.eu

Ultimele articole adaugate

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]