Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile – în versiune oficială și traducere neoficială.

TRADUCERE

5 iulie 2021 Bruxelles, Belgia – Comunicat de presă Ref. KM- 22466

UECBV – Sectorul Comerț cu animale și sectorul cărnii, semnatar al Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile.

Sectorul european al comerțului cu animale și sectorului cărnii, este mândru să fie semnatar al Codului european de conduită privind practicile responsabile de afaceri și de comercializare a produselor alimentare, lansat astăzi.

Anul trecut, Comisia Europeană a invitat UECBV să se alăture procesului de elaborare a Codului de conduită privind practicile responsabile de afaceri și de comercializare a produselor alimentare.

Ne-am implicat activ în elaborarea codului – atât direct, cât și prin intermediul CELCAA, care reprezintă comercianții de produse agroalimentare de bază.

În calitate de semnatar, sectorul comerțului cu animale și carne se angajează să își joace rolul de a „contribui la transformarea sistemelor alimentare în care își desfășoară activitatea în sfera sa de influență”.

Aceasta este calea pe care sectorul zootehnic și al cărnii se află deja, iar membrii noștri din întreaga Europă dispun de o gamă largă de programe pentru a asigura cea mai bună performanță de mediu, pentru a face parte din soluție.

Carnea face parte din cultura și moștenirea noastră.

Este un aliment foarte nutritiv, o sursă excelentă de proteine și de multe vitamine esențiale și rămâne o componentă importantă a unei diete sănătoase și echilibrate.

Agricultura este unul dintre puținele sectoare care a reușit să își reducă emisiile de CO2 în ultimii 20 de ani. UECBV a publicat în 2019 amprenta cărnii roșii și așteaptă cu nerăbdare să continue să se bazeze pe aceasta.

UECBV este, de asemenea, implicată în inițiative, printre care, îmbunătățirea bunăstării animalelor în timpul transportului (orientări elaborate împreună cu părțile interesate relevante), ghidul de bune practici privind igiena sacrificării (aflat în stadiul final de dezvoltare), dar și economia circulară, biodiversitatea, crearea de valoare durabilă și reziliența, etc.

UECBV a fost unul dintre primele sectoare care s-a poziționat în mod activ cu privire la Strategia „De la fermă la furculiță” în 2020 și, în calitate de fruntaș, consideră Codul de conduită ca fiind un pas logic pentru a fi un actor responsabil în lanțul alimentar.

UECBV solicită Comisiei Europene să continue să lucreze la crearea unui mediu favorabil, în dialog cu părțile interesate din lanțul alimentar și furajer.

„Suntem încântați că am luat parte la acest proces și, deși persistă unele incertitudini cu privire la modul în care va fi tratat codul, avem încredere că modul în care am colaborat mai strâns în timpul procesului va contribui la clarificarea cu ușurință a problemelor rămase”, a declarat Dr. Karsten Maier, secretar general al UECBV.

Nota redacției:

UECBV este Uniunea Europeană a Comerțului cu Animale și Carne; reprezintă federațiile naționale ale piețelor de animale, ale comercianților de animale și ale industriei cărnii. Aceasta reunește 50 de federații naționale sau regionale din 22 de state membre ale UE, Japonia, Norvegia, Rusia, Elveția, Ucraina și Regatul Unit.

A.C.E.B.O.P. este membră UECBV din anul 2015.

Varianta oficială aici:


Sursa: www.uecbv.eu

Ultimele articole adaugate

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]