Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să elaboreze propriile politici climatice.

Raportul final a fost publicat de curând, împreună cu șase studii de caz: două în domeniul transporturilor, două pentru agricultură și două studii specifice fondurilor pentru mediu și climă.

Pe sectorul agromediu, Franța a realizat un studiu de caz având la bază biogazul agricol.

Experții afirmă că este singura tehnologie complet stabilită pentru o sursă de energie regenerabilă care poate produce căldură, abur, electricitate și combustibil pentru vehicule.

Pentru a stimula producția de energie regenerabilă de către fermieri, guvernul francez a construit o schemă bazată pe patru măsuri, cu scopul de a stimula producerea energiei de către fermieri:

1. Tarife atractive de achiziție a energiei regenerabile și cogenerarea cu eficiență ridicată;

2. Rate de cumpărare speciale pentru biometan injectat în rețelele de gaze;

3. Plan de competitivitate și adaptare a fermei la producerea de biogaz;

4. Plan energetic Biogaz din azot.

Pentru primele două măsuri, este esențială obligația rețelelor publice de a achiziționa toată energia produsă la prețuri suficient de bune pentru a deveni stimulente economice pentru producător. Tarifele de cumpărare sunt, în general, stabilite prin unul dintre cele două mecanisme: tarife fixe de alimentare, care oferă plăți independente de prețul pieței și prime, care depind de piață, oferind o plată la scară constantă sau peste prețul pieței.

Numărul instalațiilor agricole de biogaz din Franța a crescut de la 32 în 2010 la 267 în 2016, după cum relevă studiul de caz.

Tarifele de alimentare pentru biogaz la electricitate și căldură, împreună cu cogenerarea, au fost implementate în Franța în 2001. În 2016, politicile au fost actualizate prin introducerea Legii privind tranziția energetică pentru creșterea verde, pentru a se conforma reglementărilor Uniunii Europene.

În prezent, acordurile de sprijin financiar sunt împărțite pe trei niveluri, în funcție de dimensiunea instalației, nivelul de sprijin fiind cel mai mare pentru cele mai mici instalații (Anexa 1, Arrêté du 13 décembre 2016 biogaz) 1:

• Instalații de biogaz cu o capacitate mai mică de 80 kW: tarif de alimentare de 17,5 EUR ct per kWh.

• Instalații de biogaz cu o capacitate mai mică de 500 kW: tarif de alimentare de 15 pe EUR ct kWh.

• Uzine de biogaz cu o capacitate de peste 500 kW: licitație deschisă pentru prețul de vânzare cu prime de alimentare.

De la 1 ianuarie 2018, tariful de alimentare a scăzut cu 0,5% în fiecare trimestru. Durata plății tarifului de alimentare pentru producerea de energie a biogazului este stabilită la 15 ani pentru unitățile mici și la 20 de ani pentru unitățile mari (art.10, Arrêté du 13 décembre 2016 biogaz).

Sistemul de „recuperare dublă” permite producătorilor de biogaz să-și recupereze simultan producția sub formă de electricitate și biometan injectat în rețelele de gaze naturale, acordându-le un beneficiu dublu de sprijin tarifar pentru producerea de energie electrică din biogaz și pentru producția de biometan injectat.

Planul de competitivitate și adaptare a fermei a fost în funcțiune din 2014 și acoperă un plan larg de susținere a investițiilor Agricole. Nu vizează în mod direct schimbările climatice sau emisiile de gaze cu efect de seră, decât prin îmbunătățirea eficienței utilizării energiei.

Planul acoperă  reducerea emisiilor de amoniac (NH3), îmbunătățirea valorii îngrășămintelor și reducerea aplicării suplimentare a îngrășămintelor minerale. Măsura oferă stimulente economice cu o subvenție medie de 38% pentru investiții, precum și diverse ajutoare fiscale.

Acoperă, de asemenea, investițiile în agroecologie pentru dezvoltarea culturilor de leguminoase și autonomia furajelor.

Acest proiect încurajează inovația și tranziția către noi sisteme de producție, prin luarea în considerare a mai multor aspecte – economice, de mediu și sociale – prin promovarea cercetării, instruirii și comunicării în domeniul agroecologiei.


Sursa: https://effortsharing.ricardo-aea.com/knowledge-bank

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]