Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a vorbit despre ajutorul de care au nevoie crescătorii de bovine din partea statului, precum și despre scăderea dramatică a cererii cu care se confruntă sectorul cărnii de vită, pe fondul închiderii industriei HoReCa.

Ajutorul de la stat trebuie acordat celui care crește animalul, pentru că fermierul este cel care asigură furajul, plătește medicul, inputurile, se ceartă cu primarul pentru pajiște, a declarat președintele A.C.E.B.O.P..

Conform noilor orientări europene, va trebui să demonstram calitatea carcasei. Nu discut calitatea animalelor de rasă, dar la bovine sunt anumite metisări pentru carne care produc exemplare frumoase și o calitate deosebită din punct de vedere al carcasei, cât și gustativă. Acești metiși valoroși ar putea fi susținuți după abatorizare, cu o subvenție per Kg. Astfel, crescătorul ar fi interesat să țină animalele mai mult timp pentru o cantitate mai mare de carne, exportul în viu ar scădea și ar fi susținute și locurile de muncă. Nu în ultimul rând, consumatorul ar avea pe masă o carne deosebita și nu ar mai trebui să cumpere o carne scumpă și nu tocmai proaspătă, din Argentina sau Brazilia”, explica dna Mary Pană.

Sectorul de carne de vită se confruntă cu o scădere dramatică a cererii, dar și a valorii cărnii, pe fondul închiderii industriei HoReCa. Producția medie de viței a scăzut și ea în 2020, în același context al pandemiei. Prețurile europene au crescut în 2020 la carne, făcând excepție mânzatul și vițelul. În contextul unei producții mai scăzute, balanța comercială europeană s-a echilibrat prin importuri, respectiv 308.000 de tone carne de vită în 2020 față de 248.000 tone în 2019.

Cauzele acestui deficit sunt diverse, pornind de la viței, cumpărați în viu după înțărcare și crescuți până la o greutate normală de sacrificare în alte țări, abatorizați și reveniți în țara de origine sub formă de carcasă sau piese. Astfel, abatoarele au o ofertă scăzută de capete, hrănim locurile de muncă, economia altor state. Altă cauză ar fi războiul comercial al marilor producători, care se luptă să vândă carnea către state care produc mai puțin, dar au un statut de consumator, si fac referire nu numai la carnea de vită”, mai constată Mary Pană.

Există și o parte pozitivă a acestui aspect, dar trebuie bugetată. Odată cu scăderea efectivelor, scade și amprenta de carbon, atât de solicitată în planul European Green Deal. Trebuie aleasă o politică sustenabilă, pe termen lung, pentru fermierul român.

Cum s-ar putea face acest lucru? Prin subvenționarea/sprijinirea crescătorului – să nu mai fie nevoit să vândă, de multe ori la preț derizoriu, tineretul. Să-l crească cu acest sprijin în bani, furaje, până la o greutate de aproximativ 400-500 kg și apoi să fie recompensat pentru livrarea la abator. O astfel de politică ar avea un efect pozitiv în lanț, prin faptul că ar scădea și efectivele exportate în viu, antrenate în călătorii lungi și câteodată, periculoase”, adaugă președintele A.C.E.B.O.P..

Unele tratate comerciale, cum ar fi tratatul Uniunii Europene cu Canada, cu MERCOSUR, nu sunt nici ele tocmai favorabile producătorilor români. Prin lipsa stimulentelor, aceștia sunt descurajați să mai crească animale, în favoarea importurilor masive din alte țări noneuropene sau din achiziții comunitare.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România înregistrează cel mai mare declin al numărului de bovine pentru carne din UE, cu o diminuare a efectivelor de 2,4%, ajungând la 1.914.602 capete.

O analiză mai amplă despre situația dificilă din sectorul de creștere a bovinelor care afectează puternic activitatea abatoarelor poate fi citită în numărul 76 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.


Sursa: www.industriacarnii.ro

Ultimele articole adaugate

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]