Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a vorbit despre ajutorul de care au nevoie crescătorii de bovine din partea statului, precum și despre scăderea dramatică a cererii cu care se confruntă sectorul cărnii de vită, pe fondul închiderii industriei HoReCa.
„Ajutorul de la stat trebuie acordat celui care crește animalul, pentru că fermierul este cel care asigură furajul, plătește medicul, inputurile, se ceartă cu primarul pentru pajiște”, a declarat președintele A.C.E.B.O.P..
„Conform noilor orientări europene, va trebui să demonstram calitatea carcasei. Nu discut calitatea animalelor de rasă, dar la bovine sunt anumite metisări pentru carne care produc exemplare frumoase și o calitate deosebită din punct de vedere al carcasei, cât și gustativă. Acești metiși valoroși ar putea fi susținuți după abatorizare, cu o subvenție per Kg. Astfel, crescătorul ar fi interesat să țină animalele mai mult timp pentru o cantitate mai mare de carne, exportul în viu ar scădea și ar fi susținute și locurile de muncă. Nu în ultimul rând, consumatorul ar avea pe masă o carne deosebita și nu ar mai trebui să cumpere o carne scumpă și nu tocmai proaspătă, din Argentina sau Brazilia”, explica dna Mary Pană.
Sectorul de carne de vită se confruntă cu o scădere dramatică a cererii, dar și a valorii cărnii, pe fondul închiderii industriei HoReCa. Producția medie de viței a scăzut și ea în 2020, în același context al pandemiei. Prețurile europene au crescut în 2020 la carne, făcând excepție mânzatul și vițelul. În contextul unei producții mai scăzute, balanța comercială europeană s-a echilibrat prin importuri, respectiv 308.000 de tone carne de vită în 2020 față de 248.000 tone în 2019.
„Cauzele acestui deficit sunt diverse, pornind de la viței, cumpărați în viu după înțărcare și crescuți până la o greutate normală de sacrificare în alte țări, abatorizați și reveniți în țara de origine sub formă de carcasă sau piese. Astfel, abatoarele au o ofertă scăzută de capete, hrănim locurile de muncă, economia altor state. Altă cauză ar fi războiul comercial al marilor producători, care se luptă să vândă carnea către state care produc mai puțin, dar au un statut de consumator, si fac referire nu numai la carnea de vită”, mai constată Mary Pană.
Există și o parte pozitivă a acestui aspect, dar trebuie bugetată. Odată cu scăderea efectivelor, scade și amprenta de carbon, atât de solicitată în planul European Green Deal. Trebuie aleasă o politică sustenabilă, pe termen lung, pentru fermierul român.
„Cum s-ar putea face acest lucru? Prin subvenționarea/sprijinirea crescătorului – să nu mai fie nevoit să vândă, de multe ori la preț derizoriu, tineretul. Să-l crească cu acest sprijin în bani, furaje, până la o greutate de aproximativ 400-500 kg și apoi să fie recompensat pentru livrarea la abator. O astfel de politică ar avea un efect pozitiv în lanț, prin faptul că ar scădea și efectivele exportate în viu, antrenate în călătorii lungi și câteodată, periculoase”, adaugă președintele A.C.E.B.O.P..
Unele tratate comerciale, cum ar fi tratatul Uniunii Europene cu Canada, cu MERCOSUR, nu sunt nici ele tocmai favorabile producătorilor români. Prin lipsa stimulentelor, aceștia sunt descurajați să mai crească animale, în favoarea importurilor masive din alte țări noneuropene sau din achiziții comunitare.
Potrivit datelor Comisiei Europene, România înregistrează cel mai mare declin al numărului de bovine pentru carne din UE, cu o diminuare a efectivelor de 2,4%, ajungând la 1.914.602 capete.
O analiză mai amplă despre situația dificilă din sectorul de creștere a bovinelor care afectează puternic activitatea abatoarelor poate fi citită în numărul 76 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Sursa: www.industriacarnii.ro