De ce se scumpește carnea?
La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară din cauza concurenței ofertei de piață. Când am spus concurență, am făcut referire la cantități enorme de carne care vin din alte state membre în România mereu, nu doar în perioada sărbătorilor, iar, dacă la porc unde avem o producție internă de aproximativ 27% avem nevoie de aceste intrări de carne, la carnea de pasăre avem supraproducție de 120% față de necesarul de consum și, totuși, întră în România sute, mii de tone pe an de carne de pasăre.
Referitor la preț, acesta rămâne același la poarta fermei, creșterile fiind la raft, la supermarketuri și hipermarketuri. Jocurile se fac la raft. Consumatorul va da mai mult din buzunar datorită politicii supermarketurilor și hipermarketurilor. Aici este cea mai mare problemă a noastră, faptul că pe lanțul cărnii nu exiștă un control al prețului și ajungem să plătim dublu sau poate triplu în calitate de consumator. Este o diferență enormă.
În urmă cu câteva zile am fost la Senat, acolo unde s-a discutat o lege foarte importantă, fiind prezenți și reprezentanți ai supermarketurilor și hipermarketurilor. Aceștia au impresia că noi, reprezentanții fermierilor, avem ceva împotriva lor, dar, de fapt, noi doar îi avertizăm că prin a nu pune produse românești, mai ales carne românească la raft, riscă să piardă în curând din piață.
De ce doar 27% producție internă de carne de porc?
În primul rând, din cauza evoluției în ultimii ani a Pestei Porcine Africane care a distrus efectivele. În al doilea rând, faptul că, deși avem o lege a reproducției, avem norme de aplicare, reproducția în România nu este bugetată. Dacă nu avem reproducție, asta înseamnă că nu avem purcei și suntem dependenți de purceii din afară, iar prețul este uneori fluctuant.
În calitate de medic veterinar și consumator nu recomand achiziționarea online a produselor din carne, ci din spații autorizate, cu precădere în perioada sărbătorilor și trebuie să fim foarte atenți la ceea ce scrie pe etichetă pentru că astfel putem vedea trasabilitatea cărnii. Putem astfel să mâncăm mai puțin cantitativ, dar o carne românească proaspătă, savuroasă.
De ce să alegem carnea românească și nu pe cea de import?
Carnea românească este proaspătă, comparativ cu cea din import care, fie este congelată, fie este congelată și decongelată ulterior, fiind vândută ca o carne proaspătă, ori vine ca o carne proaspătă refrigerată în ultimele două zile de valabilitate.
Sunt niște jocuri mari ale pieței la care noi trebuie să fim atenți, să alegem produsele românești pentru că această carne este controlată sanitar-veterinar cu siguranță, nu are hormoni deoarece fermierii nu mai au de unde să cumpere acești hormoni și sunt, oricum, foarte atenți la calitatea cărnii.