Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea?

La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară din cauza concurenței ofertei de piață. Când am spus concurență, am făcut referire la cantități enorme de carne care vin din alte state membre în România mereu, nu doar în perioada sărbătorilor, iar, dacă la porc unde avem o producție internă de aproximativ 27% avem nevoie de aceste intrări de carne, la carnea de pasăre avem supraproducție de 120% față de necesarul de consum și, totuși, întră în România sute, mii de tone pe an de carne de pasăre.

Referitor la preț, acesta rămâne același la poarta fermei, creșterile fiind la raft, la supermarketuri și hipermarketuri. Jocurile se fac la raft. Consumatorul va da mai mult din buzunar datorită politicii supermarketurilor și hipermarketurilor. Aici este cea mai mare problemă a noastră, faptul că pe lanțul cărnii nu exiștă un control al prețului și ajungem să plătim dublu sau poate triplu în calitate de consumator. Este o diferență enormă.

În urmă cu câteva zile am fost la Senat, acolo unde s-a discutat o lege foarte importantă, fiind prezenți și reprezentanți ai supermarketurilor și hipermarketurilor. Aceștia au impresia că noi, reprezentanții fermierilor, avem ceva împotriva lor, dar, de fapt, noi doar îi avertizăm că prin a nu pune produse românești, mai ales carne românească la raft, riscă să piardă în curând din piață.

De ce doar 27% producție internă de carne de porc?

În primul rând, din cauza evoluției în ultimii ani a Pestei Porcine Africane care a distrus efectivele. În al doilea rând, faptul că, deși avem o lege a reproducției, avem norme de aplicare, reproducția în România nu este bugetată. Dacă nu avem reproducție, asta înseamnă că nu avem purcei și suntem dependenți de purceii din afară, iar prețul este uneori fluctuant.

În calitate de medic veterinar și consumator nu recomand achiziționarea online a produselor din carne, ci din spații autorizate, cu precădere în perioada sărbătorilor și trebuie să fim foarte atenți la ceea ce scrie pe etichetă pentru că astfel putem vedea trasabilitatea cărnii. Putem astfel să mâncăm mai puțin cantitativ, dar o carne românească proaspătă, savuroasă.

De ce să alegem carnea românească și nu pe cea de import?

Carnea românească este proaspătă, comparativ cu cea din import care, fie este congelată, fie este congelată și decongelată ulterior, fiind vândută ca o carne proaspătă, ori vine ca o carne proaspătă refrigerată în ultimele două zile de valabilitate.

Sunt niște jocuri mari ale pieței la care noi trebuie să fim atenți, să alegem produsele românești pentru că această carne este controlată sanitar-veterinar cu siguranță, nu are hormoni deoarece fermierii nu mai au de unde să cumpere acești hormoni și sunt, oricum, foarte atenți la calitatea cărnii.

Ultimele articole adaugate

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]