Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne!

În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat obstacole din toate direcţiile: pesta porcină africană, COVID-19, lipsa forţei de muncă, creșterea preţurilor inputurilor, seceta, an electoral etc.

Din cauza restricţionării activităţii din sectorul HoReCa, s-au format stocuri importante de piept de pui – piesa cea mai costisitoare din carcasa de pasăre. Au avut de suferi toţi producătorii de carne din Europa și implicit cei din România.

„Asociaţia noastră a fost cea mai încercată în anul 2020, fiind cea mai
complexă asociaţie. Avem membri din filiera creșterii și abatorizării păsărilor, creșterii și îngrășării suinelor, creșterii și comercializării bovinelor și ovinelor, culturi vegetale – pe suprafeţe importante. Am început anul 2020 privind doar spre obiective superioare. Luna martie și toată perioada ce a urmat, inclusiv decembrie 2020, au fost grav afectate de pandemia COVID-19. Apoi, a urmat lipsa sprijinului de la nivelul Comisiei Europene, care s-a preocupat doar de carnea de vită, lapte praf, unt și vin. Sectoarele de porc și pasăre nu au interesat experţii comunitari și astfel am fost marginalizaţi ca producători și neputincioși în faţa valului comercial al concurenţei neloiale din partea marilor producători europeni“, a declarat Mary Pană, președintele Asociaţiei Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Sectorul cărnii de pasăre, afectat de concurenţa neloială
Membrii ACEBOP care activează în industria cărnii de pasăre și-au dezvoltat puternic business-urile în ultimii patru ani. În această perioadă, producătorii au achiziţionat alte ferme sau le-au modernizat pe cele pe care le aveau deja pentru a-și crește capacitatea de abatorizare. În plus, au fost implementate măsuri sporite de igienă și biosecuritate și s-a pus accentul pe scăderea consumului de medicamente și pe adoptarea unei producţii prietenoase cu consumatorul și mediul.

„Sectorul cărnii de pasăre este puternic afectat de concurenţa neloială pe care o fac producătorilor români alte state membre, mari producătoare. Noi
am investit mult în calitatatea cărnii, igienă, furajare, asigurarea consumatorului cu o carne proaspătă sigură și cu toţi nutrienţii necesari organismului. În schimb, intră pe piaţa românească mii de tone de carne în ultimele zile de valabilitate, la preţuri incredibil de mici, cu susţinere/subvenţii în ţara de origine, multe dintre loturi fiind reclamate de alte state membre pe sistemul rapid de alertă european, ca fiind cu Salmonella patogenă pentru om.

Numai din Polonia, în anul 2020, au intrat 34.400 tone de carne de pasăre! În timp ce România este pe supraproducţie și se exportă foarte puţin. Cine ar trebui să asigure o balanţă comercială normală, cu limitarea achiziţiilor pentru protejarea, în pandemie, a producătorilor noștri? Îngrijorător pentru consumatorul român. Problema noastră este că avem un obicei
împământenit de zeci de ani de a controla numai ce producem în ţară, nu și ce intră din alte ţări”, a explicat președintele ACEBOP.

În plus, în filiera cărnii de pasăre, pericolul influenţei aviare s-a acutizat în tot spaţiul european. Riscul este dublu pentru producătorii români: restricţii comerciale, dar și riscul de a nu mai avea de unde cumpăra pui de o zi – în contextul în care ramura de reproducţie în avicultură nu este bugetată.

Presiuni multiple pe producătorii de carne de porc

Sectorul de creștere a porcului a fost grav compromis în anul 2020, în primul rând din cauza restricţiilor de mișcare în fermele comerciale, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane în gospodării și, mai ales, de reapariţia focarelor în aceleași locaţii. Au căzut pradă virusului și câteva ferme mari, populaţia de mistreţi s-a triplat, scăzând astfel șansele sectorului suin, la care mulţi producători au renunţat. Dacă în anul 2019, producţia de carne de porc acoperea 40% din necesarul de consum, la sfârșitul anului 2020 proporţia a scăzut drastic sub 27% – și fără speranţe de
bugetare a legii reproducţiei la porc.
„La fel ca la pasăre, Comisia Europeană nu s-a preocupat de ajutorarea producătorilor în această perioadă pandemică. Sunt producători mari ca Spania, Germania, Ungaria, care luptă să-și vândă marfa. Iar noi suntem gata să cumpărăm de toate, de la toţi, indiferent de calitate. Două activităţi au înflorit în 2020: achiziţiile directe de carcasă porc de către marile lanţuri de magazine alimentare – carne pe care nu o controlează nimeni, care au adus profituri imense acestora și o deteriorare constantă a preţului la producătorii noștri – și un comerţ înfloritor cu porci vii din Ungaria, Germania – porci care au ajuns în abator la noi, sacrificaţi și consumaţi aici, dar au și constituit lanţuri de comerţ ilegal în viu direct din camioane”, a precizat Mary Pană.

Toate importurile au o presiune uriașă asupra producătorilor români, care sunt puși în faţa unor provocări de toate felurile: COVID-19, pesta porcină africană, lipsa forţei de muncă, creșterea preţurilor inputurilor, seceta, an electoral cu lipsa preocupării pentru soarta fermierilor și altele.

Lucrurile nu stau bine nici în sectorul de creștere a bovinelor, unde efectivele s-au redus simţitor, iar vânzările de viţei s-au făcut în mod haotic. Calitatea carcasei nu s-a ameliorat, făcând excepţie doar câteva rase specializate. Cauzele ar fi îmbătrânirea populaţiei din mediul rural și plecarea tinerilor de la sate. Este și cazul ovinelor, unde sunt probleme cu calitatea carcasei din cauza infuziei de rase de carne și pentru că nu se face o selecţie reală, animalele sunt vândute în viu. Cazurile de boala limbii albastre limitează și ele posibilităţile de export.

Redresarea industriei, doar cu implicarea autorităţilor

Evoluţia sectoarelor de carne de porc și de pasăre în 2021 depinde mult
de implicarea factorilor de decizie. Membrii ACEBOP susţin că autorităţile ar trebui să ţină seama de recoman dările asociaţiilor de profil și să acţioneze în beneficiul fermierilor și consumatorilor români. O primă măsură ar fi reevaluarea programului pentru pesta porcină africană și să se solicite Comisiei Europene modificarea restricţiilor de mișcare pentru exploataţiile profesionale – împreună cu alte state membre, pentru a avea o voce puternică. La fel de importantă este aplicarea corectă a legislaţiei pentru vânătoarea mistreţilor și controlul eradicării PPA în păduri, incluzând neutralizarea cadavrelor de mistreţi. Scăderea incidenţei focarelor de PPA se mai poate obţine prin monitorizarea și sancţionarea gospodăriilor fără condiţii minime de biosecuritate, interzicerea pentru cel puţin un an a creșterii porcilor în gospodăriile în care au apărut focare, controale întărite ale instituţiilor responsabile în circulaţia porcilor, amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea, care fac comerţ la negru, nu-și identifică animalele. „Punerea în aplicare a Legii reproducţiei la porc și pasăre ar demara refacerea celor două sectoare – și nu vorbim de sume enorme. În plus, după cum vedem că evoluează influenţa aviară în Europa, ne paște un risc enorm – cireașa de pe tort, alături de pesta de la porc. Factorii de decizie ar trebui să arate un interes mai mare pentru protejarea producţiei interne de carne și supraveghere întărită la intrările de carne și ouă, spre beneficiul consumatorului român”, a mai afirmat președintele ACEBOP. Anul trecut, Asociaţia a trimis o serie de solicitări și propuneri către Ministerul Agriculturii, iar unele dintre ele se referă la HG 1214/2009 privind despăgubirile pentru anumite boli, la care MADR și ANSVSA lucrează de cel puţin trei ani. Cea mai importantă propunere lansată de ACEBOP a fost despăgubirea cheltuielilor colaterale în caz de focar de boală.
În 2021, Asociaţia a mai solicitat Analiza SWOT a nevoilor pentru PNS, PNDR 2021-2027, cu accent pe protejarea fermierilor mari. De asemenea, au fost aduse în atenţie modificările Ordinului comun ANSVSA – MADR pentru stabilirea condiţiilor de biosecuritate și dimensionarea exploataţiilor de suine, care încă așteaptă să fie adoptate de MADR. Totodată, s-a repus în discuţie Legea Mirosurilor, care a fost respinsă de
Comisia Juridică.

Sursa: INDUSTRIA CĂRNII

Ultimele articole adaugate

Spania are o nouă lege pentru protejarea drepturilor animalelor

Astăzi, animalele spaniole sunt protejate de lege, având statutul de „ființe vii înzestrate cu sensibilitate”, și nu de „lucruri”. Unul […]

Schimbările climatice, din ce în ce mai resimțite. Noile generații vor trăi de 3 ori mai multe dezastre climatice față de acum 60 ani

Faptul că efectele schimbărilor climatice vor fi în mare parte resimțite de tânăra generație este deja cunoscut. Un studiu publicat […]

De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele […]

Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. […]

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2023, prin Proiectul VACDIVA finanțat de Uniunea Europeană (buget total de 10.296.522,75 […]

Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintețe A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, […]

Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu […]

Interviu | „Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP, la BZI LIVE!

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP a participat vineri, 30 iulie, alături de Mihai Mihalache, crescător de bovine, la discuția pe […]

Raportul de perspectivă pe termen scurt – ediția de vară 2021

Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021. Raportul complet […]

Încotro se îndreaptă zootehnia din România? Discuţie cu Mihai Mihalache, crescător de bovine, și Dr. Mary Pană, președinte A.C.E.B.O.P., la BZI LIVE!

Vineri, 30 iulie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna dr. Mary Pană va participa în direct, prin Skype, începând cu ora 11:30 […]

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]