Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock Voice.
Necesitatea unor dezbateri multiculturale europene au apărut din nevoia securizării filierei de carne europene, blamată de tot felul de neajunsuri – de la emisiile de CO2, până la producția nesustenabilă de carne – clasificată de unii ca fiind o hrană nesănătoasă.
De aici dorința de a cunoaște păreri pro și contra, mai ales că tindem spre un viitor verde, cu o focusare puternică pe sănătate.
În 28 ianuarie 2021 a avut loc a doua videoconferință, cu tema “Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”
Subiectul, de altfel deja amplu dezbătut la nivelul Comisiei, în statele europene, de către ONG-uri și consumatori, a fost prezentat de patru speakeri, experți de la nivelul Comisiei Europene, Eurogroup for Animals, Universitatea din Copenhaga, Consiliul de Agricultură și Piscicultură din Danemarca.
Aceștia au scos în evidență faptul că eticheta pe bunăstare animală devine din ce în ce mai important în discuții, evenimente, obiective europene și naționale.
Într-o multitudine de etichete create de producători, retail, ONG-uri, instituții, consumatorului îi este greu să se orienteze. Un singur lucru este cert: eticheta a rămas deocamdată la nivel voluntar și nu poate fi impusă.
Pentru fermieri, este o provocare, în contextul în care el investește cel mai mult în asigurarea bunăstării animalelor. Și ce se întoarce ca profit, nu acoperă aceste investiții. De aceea, trebuie găsit un sistem care să împartă costurile pe toate palierele de producție, distribuție și consum.
Eticheta se dorește nu numai pentru animalele crescute în condiții superioare, ci pentru toate animalele europene. Standardele bunăstării animale trebuie acoperite de Comisia Europeană, iar pentru fermieri este foarte important. Tot pentru bunăstarea animalelor, și Mediul a impus exigențe – modificări de spații, politica dejecțiilor, perdele de pomi și altele – toate costurile fiind suportate de fermieri.
EFSA s-a implicat și ea în câte un studiu pe etichetarea bunăstării animalelor pentru că acest lucru nu se poate face fără cercetare științifică. Pentru păsări și suine, studiile vor fi publicate în anul 2022, iar pentru viței, în 2023.
La nivelul Comisiei Europene, legislația în domeniu nu este finalizată, dar este o prioritate și o provocare, în același timp, pentru strategia F2F.
Se vorbește deja de extinderea etichetei pe baza calității furajului și se pune problema aplicării și la subproduse.
Știrea inițială
Joi, 28 ianuarie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, va participa la webinarul „Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”.
Bunăstarea animalelor este o preocupare esențială pentru toți actorii din sectorul creșterii animalelor, precum și pentru consumatori.
Continuă dezbaterile la diferite niveluri, atât naționale, cât și europene, inclusiv în strategia Farm to Fork.
În consecință, au apărut diverse politici, standarde și scheme de etichetare din diferite surse, cum ar fi producătorii, ONG-urile, instituțiile naționale sau ale Uniunii Europene.
Dezbaterea de mâine va analiza impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor.