WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock Voice.

Necesitatea unor dezbateri multiculturale europene au apărut din nevoia securizării filierei de carne europene, blamată de tot felul de neajunsuri – de la emisiile de CO2, până la producția nesustenabilă de carne – clasificată de unii ca fiind o hrană nesănătoasă.

De aici dorința de a cunoaște păreri pro și contra, mai ales că tindem spre un viitor verde, cu o focusare puternică pe sănătate.

În 28 ianuarie 2021 a avut loc a doua videoconferință, cu tema Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”

Subiectul, de altfel deja amplu dezbătut la nivelul Comisiei, în statele europene, de către ONG-uri și consumatori, a fost prezentat de patru speakeri, experți de la nivelul Comisiei Europene, Eurogroup for Animals, Universitatea din Copenhaga, Consiliul de Agricultură și Piscicultură din Danemarca.

Aceștia au scos în evidență faptul că eticheta pe bunăstare animală devine din ce în ce mai important în discuții, evenimente, obiective europene și naționale.

Într-o multitudine de etichete create de producători, retail, ONG-uri, instituții, consumatorului îi este greu să se orienteze. Un singur lucru este cert: eticheta a rămas deocamdată la nivel voluntar și nu poate fi impusă.

Pentru fermieri, este o provocare, în contextul în care el investește cel mai mult în asigurarea bunăstării animalelor. Și ce se întoarce ca profit, nu acoperă aceste investiții. De aceea, trebuie găsit un sistem care să împartă costurile pe toate palierele de producție, distribuție și consum.

Eticheta se dorește nu numai pentru animalele crescute în condiții superioare, ci pentru toate animalele europene. Standardele bunăstării animale trebuie acoperite de Comisia Europeană, iar pentru fermieri este foarte important. Tot pentru bunăstarea animalelor, și Mediul a impus exigențe – modificări de spații, politica dejecțiilor, perdele de pomi și altele – toate costurile fiind suportate de fermieri.

EFSA s-a implicat și ea în câte un studiu pe etichetarea bunăstării animalelor pentru că acest lucru nu se poate face fără cercetare științifică. Pentru păsări și suine, studiile vor fi publicate în anul 2022, iar pentru viței, în 2023.

La nivelul Comisiei Europene, legislația în domeniu nu este finalizată, dar este o prioritate și o provocare, în același timp, pentru strategia F2F.

Se vorbește deja de extinderea etichetei pe baza calității furajului și se pune problema aplicării și la subproduse.


Știrea inițială

Joi, 28 ianuarie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, va participa la webinarul Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”.

Bunăstarea animalelor este o preocupare esențială pentru toți actorii din sectorul creșterii animalelor, precum și pentru consumatori.

Continuă dezbaterile la diferite niveluri, atât naționale, cât și europene, inclusiv în strategia Farm to Fork.

În consecință, au apărut diverse politici, standarde și scheme de etichetare din diferite surse, cum ar fi producătorii, ONG-urile, instituțiile naționale sau ale Uniunii Europene.

Dezbaterea de mâine va analiza impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor.

Ultimele articole adaugate

Scrisoare deschisă: 7 octombrie 2024

Organizațiile europene de fermieri și muncitori din sectorul agroalimentar și sindicatele acestora cer o procedură rapidă pentru a include achizițiile […]

Sistemul european de informații – notificări despre bolile animalelor (ADIS)

România – anul 2024 Sistemul cuprinde notificările statelor europene privind focarele de boală la animale – bolile enumerate în Anexa […]

Pesta micilor rumegătoare (PRM) în România

În data de 23 august 2024, World Organisation for Animal Health (WOAH) a publicat raportul nr. 9 (de urmărire) al […]

Vaccinare pentru protejarea ovinelor și caprinelor de pesta micilor rumegătoare

Pentru a aplica un program de vaccinare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: • riscul de boală […]

ALERTE EUROPENE – CARNE PASĂRE – PORTAL RASFF

RASFF a fost înființat pentru a permite autorităților pentru siguranța alimentară să facă schimb rapid de informații cu privire la […]

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]