WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock Voice.

Necesitatea unor dezbateri multiculturale europene au apărut din nevoia securizării filierei de carne europene, blamată de tot felul de neajunsuri – de la emisiile de CO2, până la producția nesustenabilă de carne – clasificată de unii ca fiind o hrană nesănătoasă.

De aici dorința de a cunoaște păreri pro și contra, mai ales că tindem spre un viitor verde, cu o focusare puternică pe sănătate.

În 28 ianuarie 2021 a avut loc a doua videoconferință, cu tema Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”

Subiectul, de altfel deja amplu dezbătut la nivelul Comisiei, în statele europene, de către ONG-uri și consumatori, a fost prezentat de patru speakeri, experți de la nivelul Comisiei Europene, Eurogroup for Animals, Universitatea din Copenhaga, Consiliul de Agricultură și Piscicultură din Danemarca.

Aceștia au scos în evidență faptul că eticheta pe bunăstare animală devine din ce în ce mai important în discuții, evenimente, obiective europene și naționale.

Într-o multitudine de etichete create de producători, retail, ONG-uri, instituții, consumatorului îi este greu să se orienteze. Un singur lucru este cert: eticheta a rămas deocamdată la nivel voluntar și nu poate fi impusă.

Pentru fermieri, este o provocare, în contextul în care el investește cel mai mult în asigurarea bunăstării animalelor. Și ce se întoarce ca profit, nu acoperă aceste investiții. De aceea, trebuie găsit un sistem care să împartă costurile pe toate palierele de producție, distribuție și consum.

Eticheta se dorește nu numai pentru animalele crescute în condiții superioare, ci pentru toate animalele europene. Standardele bunăstării animale trebuie acoperite de Comisia Europeană, iar pentru fermieri este foarte important. Tot pentru bunăstarea animalelor, și Mediul a impus exigențe – modificări de spații, politica dejecțiilor, perdele de pomi și altele – toate costurile fiind suportate de fermieri.

EFSA s-a implicat și ea în câte un studiu pe etichetarea bunăstării animalelor pentru că acest lucru nu se poate face fără cercetare științifică. Pentru păsări și suine, studiile vor fi publicate în anul 2022, iar pentru viței, în 2023.

La nivelul Comisiei Europene, legislația în domeniu nu este finalizată, dar este o prioritate și o provocare, în același timp, pentru strategia F2F.

Se vorbește deja de extinderea etichetei pe baza calității furajului și se pune problema aplicării și la subproduse.


Știrea inițială

Joi, 28 ianuarie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, va participa la webinarul Într-o junglă de etichete, ce determină practicile de bunăstare a animalelor?”.

Bunăstarea animalelor este o preocupare esențială pentru toți actorii din sectorul creșterii animalelor, precum și pentru consumatori.

Continuă dezbaterile la diferite niveluri, atât naționale, cât și europene, inclusiv în strategia Farm to Fork.

În consecință, au apărut diverse politici, standarde și scheme de etichetare din diferite surse, cum ar fi producătorii, ONG-urile, instituțiile naționale sau ale Uniunii Europene.

Dezbaterea de mâine va analiza impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor.

Ultimele articole adaugate

Carnea sintetică, un viitor deja întâmplat

În urmă cu mai bine de 70 de ani, cercetătorul olandez Willem van Eelen lansa ideea cărnii sintetice. Bill Gates spunea […]

Rezultatul consultării publice online pentru revizuirea legislației Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor

Consultarea publică a avut ca scop colectarea opiniilor cetățenilor europeni cu privire la necesitatea revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor. […]

Carnea de miel a fost mai scumpă cu 30% de Paște în 2022

În 2022, carnea de miel s-a scumpit cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În majoritatea regiunilor, săptămânile […]

Piața europeană a cărnii de pasăre și ouă la începutul lunii mai 2022

Sisteme de creștere la găinile ouătoare Puiul broiler reprezintă 82% din producția europeană de carne de pasăre. Polonia este cel […]

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) organizează două zile de informare virtuală pe 12 și 13 mai 2022

Webinarul va oferi actualizări cu privire la subiecte legate de politica de reglementare, evoluțiile științifice și procedurale rezultate din Regulamentul […]

Evoluția pestei porcine africane în România, în strânsă legătură cu efectivele de mistreți

Șansa României de a eradica pesta porcină africană, este strâns legată de gestionarea corespunzătoare a efectivelor de mistreți. Conform datelor […]

Măsuri de sprijin pentru sectorul suin la nivelul statelor membre

Austria: 20 milioane euro pentru anul 2022. Fermierii pot cere sprijin din luna aprilie, cuantumul forfetar exact per porc de […]

Măsuri ale statelor membre pentru reducerea afectării pieței unice provocate de războiului ruso-ucrainean

La 23 martie 2022, Comisia a adoptat „Cadrul temporar de criză privind ajutorul de stat” cu scopul de a permite […]

Pesta porcină africană (PPA) și influența aviară înalt patogenă

În perioada 01.01 – 22.04.2022, în Uniunea Europeană au fost confirmate 153 de focare de PPA la porcii domestici, dintre […]

Măsuri de protecție în Germania pentru pesta porcină africană (PPA)

Germania a hotărât ca statele federale care nu s-au confruntat cu focare de PPA să contribuie la costurile măsurilor de […]

Efortul Uniunii Europene (UE) pentru sprijinirea fermierilor din piața unică și a securității alimentare din Ucraina

Statele care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc crescut […]

Cum arată viitorul industriei locale a cărnii?

Industria locală a cărnii încearcă să reziste în fața provocărilor care s-au năpustit în ultima perioadă asupra segmentului. În timp […]

Prima întâlnire oficială a „Grupului european de reflecție pentru carnea de porc” a avut loc în sistem on-line miercuri, 6 aprilie 2022

Reuniunea a fost prezidată de șefa unității AGRI, Brigitte Misonne și de directorul general adjunct, Michael Scannell. S-au alăturat aproximativ […]

Președintele ACEBOP a participat la prima reuniune comună a CDG produse animale – secțiunea porc, grupului de experți CMO – secțiunea produse animale și grupul european de reflecție în carnea de porc din 06.04.2022

Subiectul abordat a fost legat de una dintre cele cinci întrebări lansate de Comisia europeană pentru reuniune:“În ce măsură echilibrul […]

Perspective pe termen scurt ale agriculturii în Uniunea Europeană (UE)

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat semnificativ piețele agricole globale. Acest lucru a creat mai multă incertitudine și […]

Președintele A.C.E.B.O.P face parte din Grupul Comisiei Europene de Reflecție pentru carnea de porc

Comitetul european de legătură pentru comerțul agricol și agroalimentar (CELCAA) prin UECBV (Uniunea comercianților de animale vii și carne), au […]

Au fost deschise oficial înscrierile la premiile ecologice ale Uniunii Europene

Aceste premii sunt un prim exemplu comunitar, fiind concepute ca o continuare a planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, […]

Dr. Mary Pană, președinte ACEBOP: „Sectorul zootehnic este constrâns din toate direcțiile”

Se anunță vremuri dificile pentru sectorul zootehnic local. Supraproducția înregistrată în sectorul de pasăre și pesta porcină africană, prost gestionată […]