Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de impact al strategiei “de la Fermă la Furculiță și Biodiversitate”- piese grele în cadrul pachetului Green Deal.

Cu îngrijorare, domnul Pekka Pesonen susține că este pentru prima dată când trebuie să citească evaluarea impactului asupra unei politici centrale a Uniunii Europene de la o agenție din afara Europei: USDA. “Este un simbol care ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care sunt dincolo de rândurile fermierilor și agro-cooperativelor din Uniunea Europeană”.

Strategiile Farm to Fork și Biodiversitate vor avea un impact important asupra sectorului agricol.

Ambele propun diverse obiective și ținte politice, precum micșorarea a 10% din suprafața agricolă activă, reducerea cu 20% a utilizării îngrășămintelor chimice, reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice, producție ecologică pe 25% din terenurile agricole, plantarea a 3 miliarde de copaci și reducerea cu 50% a utilizării antimicrobienelor  pentru animale.

Țintele sunt ambițioase, însă fermierii și cooperativele lor nu dispun astăzi de foi de parcurs tehnice, de precizie, nu au alternative sustenabile, soluții.

Se vorbește despre necesitatea stabilirii obiectivelor pe baza unui studiu de impact, despre care se tot vorbește, dar nu se publică.

Un studiu de impact nu poate fi înlocuit de un pachet de 15 recomandări pentru fiecare stat membru, cu scopul atingerii obiectivelor Pactului Verde European, chiar dacă decizia preluării recomandărilor aparține fiecărei țări- așa cum a fost stabilit in cadrul reuniunii DG AGRI, tot pe 1 decembrie 2020.

O strategie europeană comună atât de ambițioasă fără o bază științifică relevă lipsa fezabilității obiectivelor, este imperios necesar să identificăm acele mecanisme care pot sprijini fermierii pentru realizarea obiectivelor noii PAC.

Este nevoie ca Europa să investească în siguranța consumatorului, agricultura ecologică, de precizie, reducerea carbonului dar și în bunăstarea animalelor.

Revenind la concluziile raportului USDA “Impactul economic și de securitate alimentară în cazul reducerii inputurilor agricole în urma aplicării strategiei Uniunii Europene Green Deal – Farm to Fork și Biodiversitate”,  realizat de Jayson Beckman, Maros Ivanic, Jeremy L. Jelliffe, Felix G. Baquedano și Sara G. Scott:

strategia Europeană de reducere a utilizării suprafeței agricole cu 10%,  reducerea cu 20% a utilizării îngrășămintelor chimice și cu 50% a utilizării pesticidelor chimice, 25% din producția agricolă să fie ecologică, plantarea a 3 miliarde de copaci și reducerea cu 50% a utilizării antimicrobienelor la animale, ar duce la o reducere a producției agricole din UE și la reducerea competitivității acesteia pe piețele interne și la export.

Dacă planul ar fi adoptat și în afara UE, impactul s-ar extinde și ar avea consecințe pentru bunăstarea mondială, ar aduce nesiguranță alimentară.

Experții citați mai sus au lucrat pe trei scenarii, cu rezultatele din tabelul de mai jos: ce se va întâmpla dacă Green Deal va fi adoptat numai de statele membre, scenariul de mijloc: adoptat de UE și câteva țări terțe și scenariul 3, dacă Pactul Verde European va fi adoptat global- până în 2030:

Notes: 1na = not applicable; 2Food insecurity is estimated for 76 low- and middle-income countries and not the full set of countries in the Global Trade Analysis Project – AgroEcological Zones (GTAP-AEZ) model; 3In the middle scenario, we assume that trade partners who depend on food and agricultural exports to the EU or that have close colonial ties adopt the Strategies to maintain their trading relationship with the EU. The regions that we assumed adopt the Strategies in this scenario are European Free Trade Association (EFTA) countries (Iceland, Liechtenstein, Norway, and Switzerland); other European countries; Turkey; Ukraine; the Middle East and North Africa; and Africa.

The gross farm income calculation is based on the returns to agriculture from changes in prices and quantities. Those returns are not going to all farmers, but probably those that own land.

(Table source: USDA, Economic Research Service calculations using the GTAP-AEZ model and USDA, ERS’s International Food Security Assessment Model).

Ultimele articole adaugate

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]

Producătorul și consumatorul de carne de pasăre și ouă – încotro?

Un focar “multinațional” de Salmonella Enteritidis, delimitat prin secvențiere  a genomului (WGS), legat de ouă, este în desfășurare în UE  […]