Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole!

Comisia Europeană trebuie să intervină!

Așa cum am spus-o de multe ori, competitivitatea, atât la carnea de pasăre cât și la cea de porc, nu vine din capacitatea fermierilor de a crește animale  ieftine cu cereale ieftine, ci prin încălcarea deliberată a normelor europene, așa cum precizează într-un articol îngrijorător, publicația THE GUARDIAN.

Imaginile  porcilor cu răni grave, purcei afundați în fecale, spaima din ochii animalelor, șobolanii alergând prin hale, carcase în putrefacție –  ridică un mare semn de întrebare asupra cărnii de porc produsă în Spania .

Fotografiile și videoclipurile realizate în mai mult de 30 de ferme de porci din toată Spania, au fost publicate de Tras los Muros, care declară că au fost vizitate doar 30 ferme din cele 86.000 de ferme de porci din Spania.

ONG ” Eurogrupul pentru animale” din Bruxelles,  a declarat că imaginile par să arate mai multe încălcări ale reglementărilor UE:” Aceste imagini mărturisesc o  suferință enormă, care ar trebui prevenită sau atenuată, conform legislației UE, prin bune practici de creștere și prin bun simț”.

Industria de carne de porc din Spania a fost susținută în ultimii ani de milioane de euro cheltuiți de UE pentru promovarea cărnii de porc prin scoaterea în evidență a respectului fermierilor față de bunăstarea porcilor. Peste 5 milioane de euro  pentru o campanie aprobată de Comisia Europeană în 2019!

Cele mai recente cifre disponibile privind inspecțiile efectuate în peste 300.000 de ferme de animale din Spania sunt din 2016 – an în care au fost făcute 11.195 de inspecții, cu nerespectarea constatată a bunăstării porcilor.

În acest context, ne întrebăm cum poate aduce România din Spania cantități enorme de carne de porc, în detrimentul calității și prospețimii cărnii românești?!

Fermierul român investește de cel puțin 10 ani în bunăstarea superioară a porcului și de 20 de ani în biosecuritatea fermelor și a consumatorului.

Plan de igienă, lumină, controlul apei, densitatea corespunzătoare în boxele locuite, spațiu curat de odihnă, “jucării” pentru ocuparea timpului și satisfacerea curiozității purceilor, condiții speciale de transport – sunt numai câteva dintre acțiunile întreprinse în fermele noastre.

Este o concurență neloială pe față – dacă nu investești în calitatea și siguranța alimentară, este normal să vinzi carne ieftină, să te intereseze doar cantitatea și propria afacere.

Privind cantitățile intrate în România în primele 9 luni ale anului 2020, avem o mare surpriză: aproape 190.000 de tone/9luni în 2020!

Oare cât din aceste cantități enorme provin de la acei purcei stresați, abandonați în condiții mizere, de nedescris?

Solicităm de urgență controale susținute și transparență la raft, astfel încât consumatorul român să cunoască proveniența cărnii pe care o va pune pe masă de sărbători.

Intervenția eurodeputaților, a Comisiei Europene, sunt imperios necesare pentru a stopa aceste practici pline de cruzime.

Ultimele articole adaugate

Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne

În data de 25 mai, Germania a anunțat că Vietnamul oprește importurile de carne și produse din carne (porc, pasăre, […]

ANTIBIOTICE – consum mai mare la oameni sau la animale?

În studiile vechi în domeniu, apărea un procent șocant de 70% consum antibiotice la animale, față de 30% consum uman. […]

Frauda agroalimentară: Comisia Europeană  publică primul raport lunar 

Joi, 29 februarie 2024, Comisia Europeană a publicat primul său raport lunar privind suspiciunile de fraudă agroalimentară. Raportul reunește informații […]

Ce înseamnă produsele alimentare rezultate în laborator și care ar trebui să fie orientarea în Uniunea Europeană

Figura 1. Procesul de producere în laborator a “cărnii de porc” (sursa OCDE nr. 182) cu următoarele comentarii: Celulele stem […]

Porcul la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024

În anul 2023, România a înregistrat un efectiv total de 2,8 milioane capete porci, cu peste 10% mai mic decât […]

Consiliul UE pentru agricultură și pescuit (AgriFish) se va reuni la Bruxelles pe 23 ianuarie 2024

Președinția belgiană va prezenta o informare asupra programului său de lucru pentru semestrul în curs. În această perioadă, președinția belgiană […]

Impactul liberalizării comerțului cu Ucraina la carnea de pasăre și ouă

Importurile de carne de pasăre din Ucraina rămase în statele europene au atins, până la începutul lunii noiembrie 2023, 204.225 […]

În perioada 10-11 decembrie 2023 va avea loc la Bruxelles o reuniune a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish)

România, sprijinită de Bulgaria, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia și  Slovacia, solicită  Comisiei Europene adoptarea temeiul juridic pentru  scutirea de la […]

A.C.E.B.O.P. susține poziția UECBV, organizație europeană din care face parte, privind Decretul francez pentru utilizarea anumitor denumiri  dedicate alimentelor care conțin proteine vegetale

Decretul francez este o bază bună pentru viitoarele norme europene privind clarificarea denumirilor cărnii și evitarea confuziei consumatorilor, evitarea comparațiilor […]

Punct de vedere A.C.E.B.O.P. privind modificarea Ordinului 130/2023 aflat în transparență decizională.

Nr. 60/09.11.2023 Către, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Domnului Președinte Alexandru BOCIU În atenția, Domnului Ministru al […]

A intrat în vigoare legea germană de etichetare a bunăstării cărnii de porc

Legea solicită crescătorilor de porci să-și raporteze practicile de creștere, iar întreprinderile alimentare să eticheteze carnea în consecință. Eticheta face […]

Cercetătorii de la ETH Zurich și de la Universitatea din Basel au dezvoltat un vaccin care protejează animalele de Salmonella

Ca  toți agenții patogeni, bacteriile sunt capabile să evite eficacitatea unui vaccin, modificându-și genele. Pentru oamenii de știință care doresc […]

Campanie STOP PPA

VACDIVA: SPERANȚA LUPTEI ÎMPOTRIVA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA)

Seminarul va avea loc la Comitetul Economic Social European – CESE, Bruxelles, pe 10 iulie, la ora 9.00 și este […]

Diferite metode de castrare a purceilor la nivelul Uniunii Europene

În Uniunea Europeană, castrarea reprezintă aproximativ 31,5%, producția de masculi necastrați reprezentând 45 de milioane capete în anul 2020, dintr-un […]

Wageningen University & Research  din Olanda a realizat un studiu privind costurile păstrării cozii intacte la purcei.

Dintre purceii cu cozi intacte sub observație, 10-15% au ajuns la abator cu cozi mușcate în diferite stadii. Studiul a […]

Un nou model pentru importuri lansat de Marea Britanie

Abordarea este aplicabilă importurilor de animale vii, produselor germinale, produselor de origine animală, plante și produse vegetale, la frontieră. Aceasta […]