La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii Europene.
Comisia de anchetă a Parlamentului European (PE) s-a reunit în data de 20 noiembrie 2020, pentru audierea European Food Safety Authority (EFSA).
Mandatul EFSA prevede recomandări pentru prevenirea, limitarea și corectarea efectelor transportului asupra bunăstării animalelor.
Comisia Europeană va revizui Regulamentul 1/2005 pe baza noilor date științifice ale EFSA și va coordona statele membre pentru a implementa noile reguli.
Deputații europeni consideră că cunoștințele științifice ar trebui să contribuie la înlăturarea deficiențelor privind timpul și condițiile optime de transport, restricțiile de temperatură.
În prezent, există dificultăți practice și informații insuficiente în asigurarea bunăstării animalelor.
EFSA va face recomandări pentru îmbunătățirea acesteia și în acest sens, va avea loc o consultare publică cu privire la scenariile speciale – cum ar fi transportul vițeilor neînțărcați, a femelelor gestante, etc.
Opinia EFSA din anul 2011 era că 8 ore reprezintă o călătorie relativ rapidă. Astăzi, tehnologia poate fi utilizată pentru a monitoriza mai bine microclimatul în timpul transportului.
Deputații salută inițiativa autorităților române de a merge mai departe decât normele UE pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor in timpul transportului.
EFSA va contacta Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și FAO, pentru a informa țările terțe și a le da posibilitatea alinierii la noile reguli.
Raportul final al deputaților va furniza o contribuție importantă la verificarea stării de bunăstare și la revizuirea normelor actuale.
Se atrage atenția asupra faptului că deputații europeni iau ca exemplu de urmat cerințele suplimentare ale autorităților române pentru transportul animalelor– România fiind primul stat European care dispune de o lege in domeniu, din luna iulie 2020.
(selectiuni din Informarea UECBV)