Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și se aliază poziției comune- exprimată printr-un comunicat de presă:

UECBV salută cu tărie inițiativa Comisiei Europene de a face sectorul alimentar european cel mai important lider mondial în domeniul durabilității.

Carnea Europei este deja recunoscută ca lider mondial în ceea ce privește siguranța și calitatea. Sectorul european al cărnii are aceeași ambiție pentru durabilitate.

Prin urmare, UECBV și membrii săi vor juca un rol activ în strategia “Farm to Fork” (F2F).

Mai mult, sectorul cărnii din UE are deja realizări semnificative pentru multe elemente ale strategiei F2F. Utilizarea antibioticelor a fost deja redusă puternic. Bunăstarea animalelor a fost întărită constant. Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au fost reduse semnificativ.

Sectorul european al cărnii sprijină profund inițiativa de a ridica în mod semnificativ standardele de durabilitate în UE într-un mod armonizat. De asemenea, căutăm o abordare echitabilă și echilibrată în toate sectoarele economiei și acuratețe, echilibru, în dialogul asupra acestei inițiative importante a UE.

Având în vedere cele de mai sus, UECBV regretă profund că, în ceea ce privește carnea, documentul F2F al Comisiei a inclus două elemente simplificate în exces:

– Carnea este dăunătoare pentru mediu.

– Carnea este nesănătoasă.

După cum a solicitat Consiliul AGRI-FISH, toate măsurile care trebuie adoptate se vor baza  pe o analiză de impact ex-ante, pe știință și pe date precise – utilizate de către Comisie.

Producția de carne are rolul său în ceea ce privește impactul asupra mediului, de exemplu  emisiile de GES. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au făcut multe eforturi pentru a atenua acest impact. După cum afirmă Comisia în documentele sale, sectorul agricol al UE a redus deja semnificativ emisiile de GES.

Trebuie trecut prin mai multe etape. Sectorul cărnii din UE își va aduce contribuția la obiectivul pe termen lung pentru o Uniune neutră din punct de vedere climatic în 2050 și la obiectivele pe termen scurt ale planului țintă pentru climă 2030. Multe inițiative sunt luate și vor fi luate în viitorul apropiat. Calculul GES trebuie să fie holistic, luând în considerare și beneficiile sectorului zootehnic pentru menținerea pajiștilor, amprenta de carbon și biodiversitatea.

În ceea ce privește rolul cărnii într-o dietă sănătoasă, UECBV vrea să sublinieze că există multe neînțelegeri și interpretări greșite în acest domeniu.

Neînțelegeri și interpretări greșite în raport cu cifrele de consum recomandate, rezultatele cercetării și valorile nutriționale, importanța acestora.

Orice politică în acest sens ar trebui să se bazeze pe o mai bună înțelegere a acestor elemente.

Toate politicile legate de promovarea consumului durabil de alimente și facilitarea trecerii la diete sănătoase și durabile, trebuie să țină cont de carne, care a fost și continuă să fie o sursă importantă alimentară, care oferă o gamă largă de substanțe nutritive valoroase care pot fi ușor absorbite de organism.

UECBV consideră că este mai aproape de realitate promovarea unei diete echilibrate. Aceasta  variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, zonă geografică, accesibilitate, activități fizice, gust etc.

Susținem obiectivul Comisiei de a comunica mai bine cu consumatorii și de a le oferi alimente sănătoase și durabile la prețuri accesibile.

UECBV ar dori să sublinieze că industria cărnii trebuie să comercializeze produsele fermierilor europeni și, în acest fel, să acționeze ca intermediar între fermier și consumator.

Companiile din industria cărnii sunt dispuse să joace acest rol important în cadrul strategiei Farm to Fork și să își asume responsabilitatea.

Pe lângă furnizarea de alimente extrem de hrănitoare, importante pentru o dietă sănătoasă, sectorul zootehnic din UE oferă numeroase subproduse valoroase, dar și servicii pentru societatea noastră, în special în zonele rurale; biodiversitate, materii prime / componente pentru fabricarea produselor de larg consum, cum ar fi produse farmaceutice, produse cosmetice, piele, lână și blană, furaje destinate producției de alimente pentru animale și hrană pentru animale de companie, biodiesel, porțelan, material izolant, păstrând în același timp comunitățile rurale, familiile, îngrășăminte naturale , natura, biodiversitatea și peisajele.

În documentul său, Comisia Europeană remarcă faptul că „pandemia COVID-19 a demonstrat importanța unui sistem alimentar robust și rezistent care funcționează în toate circumstanțele și este capabil să asigure accesul cetățenilor la o cantitate suficientă de alimente accesibile. De asemenea, ne-a făcut extrem de conștienți de relațiile dintre sănătatea noastră, ecosisteme, lanțuri de aprovizionare, modele de consum și granițe planetare.”

UECBV ar dori să sublinieze faptul că actuala criză COVID-19 a evidențiat faptul că sectorul cărnii din UE este deja foarte robust și rezistent.

În comparație cu multe alte sectoare (industriale), producția de carne nu s-a confruntat cu nicio provocare în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. Și chiar și atunci când o parte semnificativă a pieței (serviciul alimentar) a fost închisă din cauza măsurilor luate de autoritățile naționale pentru a atenua răspândirea bolii, sectorul cărnii a fost în mare măsură capabil să își reprogrameze și să-și redirecționeze vânzările și piețele. Drept urmare, sectorul cărnii a fost unul dintre cele mai puțin sprijinite sectoare din Europa.

Cu toate acestea, noile măsuri care trebuie luate ar trebui să ia în considerare contextul actual al pandemiei și condițiile fragile pe care le experimentează UE atât din punct de vedere economic, cât și social.

Carnea conține nutrienți de profil înalt, care o fac pe deplin parte a unei diete echilibrate și sănătoase.

Se află în același domeniu fiscal ca și alte alimente sănătoase. Atunci când se utilizează măsuri fiscale pentru a ghida tranziția către sisteme de producție mai durabile, funcționarea corectă a pieței interne ar trebui să fie protejată. Orice politică în acest sens la nivel național sau european ar trebui, de asemenea, să fie nediscriminatorie și proporțională.

Comisia Europeană intenționează să promoveze tranziția globală către producția durabilă prin intermediul unor acorduri bilaterale și standarde multilaterale.

UECBV și membrii săi salută și susține cu tărie acest lucru. Există totuși un al treilea mod important de a realiza acest lucru.

Sectorul cărnii din UE, datorită standardelor sale ridicate de siguranță și calitate, are acces pe toate piețele din lume. Exportatorii de carne din UE își vând și promovează produsele cu standarde ridicate în întreaga lume. În comunicarea lor cu clienții reali și potențiali, acești exportatori se referă, de asemenea, la caracterul durabil al produselor lor și la nivelul ridicat al bunăstării animalelor.  Creează astfel și o cerere pentru produse durabile pe aceste piețe. Și este în acest fel un mare promotor și motor al tranziției globale.

Comisia Europeană ar trebui să faciliteze și să încurajeze acest proces. Prin facilitarea și sprijinirea exportului de carne durabilă din Europa. Mai exact, prin sprijinirea exportului de carne din UE (fiind liderul global în ceea ce privește durabilitatea) cu programele de promovare existente la nivelul UE (export).

În acest sens, este de asemenea crucial să menționăm rolul important al exporturilor pentru tranziția durabilă în Europa.

Legislația UE asigură cel mai înalt nivel de bunăstare a animalelor din lume, inclusiv în fermele cu creștere intensivă. Este important să reamintim regulile existente și realizările. În continuare se pot depune eforturi. Se poate căuta îmbunătățirea legislației, dar este important să se asigure o implementare armonizată și o acceptare din partea partenerilor comerciali de a pune în aplicare cerințe echivalente.

În final, facem referire la contribuția substanțială a sectorului cărnii la economia europeană (170 miliarde de euro anual, 40% din totalul activității agricole) și la ocuparea forței de muncă (locuri de muncă directe pentru 4 milioane de persoane și indirecte pentru 30 de milioane de persoane ). Și rolul important pe care producția de animale și carne îl joacă în zonele rurale din multe state membre ale UE. Sectorul cărnii în ansamblu contribuie semnificativ la menținerea zonelor rurale și la atractivitatea acestora. În spatele fiecărei ferme de creștere a animalelor sunt menținute 7 locuri de muncă în zonele rurale.

UECBV semnalează pericolele pe care unele inițiative naționale le au cu consecințe asupra măsurilor legislative care vor fi discutate la nivelul UE.

În multe cazuri, statele membre profită de o anumită problemă și o reglementează la nivel național, fără a aștepta o soluție armonizată a UE. Ideea se răspândește și în alte țări, care procedează la fel (de exemplu, etichetarea originii) și, atunci când Comisia UE vine cu o propunere formală, este deja târziu și într-adevăr complex să o armonizăm.  Dacă dorim reguli comune, clare, care să nu perturbe piața internă, orice interferență din partea statelor membre ar trebui evitată.

UECBV este pe deplin disponibil pentru a coopera și pentru a lucra mai strâns cu serviciile Comisiei și cu instituțiile UE. Carnea este adesea sub lupa atenției și ca urmare, orice progres poate fi realizat numai în cooperare cu sectorul cărnii.

Ultimele articole adaugate

Spania are o nouă lege pentru protejarea drepturilor animalelor

Astăzi, animalele spaniole sunt protejate de lege, având statutul de „ființe vii înzestrate cu sensibilitate”, și nu de „lucruri”. Unul […]

Schimbările climatice, din ce în ce mai resimțite. Noile generații vor trăi de 3 ori mai multe dezastre climatice față de acum 60 ani

Faptul că efectele schimbărilor climatice vor fi în mare parte resimțite de tânăra generație este deja cunoscut. Un studiu publicat […]

De ce este nevoie de o reglementare a circulației în ferme?

Copa-Cogeca, vocea europeană unită a fermierilor și a cooperativelor agricole, a lansat un chestionar privind intrările neautorizate de propietar în fermele […]

Comisia Europeană ia în considerare introducerea etichetei de bunăstare

Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizează revizuirea legislației bunăstării animalelor la nivelul fermei, în timpul transportului și la sacrificare. […]

Vaccinul împotriva pestei porcine africane, tot mai aproape de realitate

În perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2023, prin Proiectul VACDIVA finanțat de Uniunea Europeană (buget total de 10.296.522,75 […]

Congresul Fermierilor 2021 | Președintele A.C.E.B.O.P.: Suntem singuri în fața pestei porcine africane!

În data de 7 septembrie 2021, doamna dr. Mary Pană, președintețe A.C.E.B.O.P., a participat la prima ediție a Congresului Fermierilor, […]

Bulgaria aplică o abordare modernă în principiile de biosecuritate din fermele de porci, protejând fermierii și bugetul

O țară grav afectată de Pesta Porcină Africană în 2019, își  asigură comerțul cu carne de porc în conformitate cu […]

Interviu | „Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP, la BZI LIVE!

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP a participat vineri, 30 iulie, alături de Mihai Mihalache, crescător de bovine, la discuția pe […]

Raportul de perspectivă pe termen scurt – ediția de vară 2021

Comisia Europeană prezintă în detaliu tendințe și perspective pentru fiecare sector agroalimentar în ediția din vara anului 2021. Raportul complet […]

Încotro se îndreaptă zootehnia din România? Discuţie cu Mihai Mihalache, crescător de bovine, și Dr. Mary Pană, președinte A.C.E.B.O.P., la BZI LIVE!

Vineri, 30 iulie 2021, Președintele A.C.E.B.O.P., dna dr. Mary Pană va participa în direct, prin Skype, începând cu ora 11:30 […]

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană – invitată de către Excelenta Sa, doamna Ambasador a Franței la recepția oficială

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România are onoarea […]

A.C.E.B.O.P. trage un nou semnal de alarmă privind salmonelozele aviare

Solicităm de urgență controlul la destinație –  pentru toate loturile de carne și produse din carne de pasăre cu origine […]

Comunicat de presă UECBV – 5 iulie 2021

Declarația de presă a UECBV din 5 iulie 2021, data lansării oficiale a Codului de conduită pentru afaceri alimentare responsabile […]

Opinia organizației COPA-COGECA privind comunicarea „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice”

Comunicarea Comisiei Europene „Un plan de acțiune pentru dezvoltarea produselor ecologice” a fost publicată în martie 2021, cu 23 de […]

Afaceri responsabile cu alimente și practici de marketing

Codul de conduită al UE privind afacerile responsabile și practici de marketing – o cale de aspirație comună către sisteme […]

Sprijin pentru politicile climatice naționale -informare CE-DG CLIMA

În anii 2019 și 2020, Comisia Europeană a sponsorizat un proiect pentru a sprijini statele membre ale Uniunii Europene să […]

Președintele A.C.E.B.O.P. – participare la Forumul de Afaceri România-Israel

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Dr. Mary-Eugenia Pană, participă în data de 9 iunie 2021 la Forumul de Afaceri România-Israel – secțiunea […]

Președintele A.C.E.B.O.P – interviu în Industria Cărnii

Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, a acordat un interviu în cadrul revistei Industria Cărnii, ediția martie-aprilie 2021, în care a […]

Schimbări pe piața cărnii de porc în ultimele luni

Piața cărnii de porc diferă la sfârșitul lunii aprilie comparativ cu perioada februarie-martie, când era mai stabilă. Se accentuează lipsa […]

Președintele A.C.E.B.O.P. în cadrul dezbaterii RFI România: Exportul României este anual salvat de agricultură: cereale, animale vii și tutun

În cadrul dezbaterii live care a avut loc ieri prin intermediul RFI România, președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, […]

Prețul cărnii la raft continuă să fie un subiect de actualitate

De ce se scumpește carnea? La poarta fermei, acolo unde se muncește cel mai mult, prețul rămâne același sau coboară […]

Dezbateri privind utilizarea făinurilor proteice

Astăzi la Bruxelles a avut loc o ședință a SCoPAFF, unde statele membre europene  au votat în favoarea modificării Regulamentului […]

Dezbatere „Zootehnia românească, sub asalt” – intervenția președintelui A.C.E.B.O.P.

Intervenția președintelui A.C.E.B.O.P. în cadrul primei runde de discuții inițiate de către doamna europarlamentar Carmen Avram în cadrul dezbaterii de […]

Zootehnia românească, sub asalt – dezbatere live

Președintele A.C.E.B.O.P., doamna Mary Pană, participă joi, 8 aprilie 2021, la dezbaterea live „Zootehnia românească, sub asalt” organizată de către […]

Segmentul cărnii de pasăre afectat de concurența neloială

Cea mai mare problemă cu care se confruntă în ultimii ani sectorul român de carne de pasăre este concurența neloială. […]

Președintele ACEBOP – interviu în revista INDUSTRIA CĂRNII

ACEBOP: Trebuie să protejăm producţia internă de carne! În 2020, fermierii și producătorii români de carne au avut de înfruntat […]

S-a lansat redactarea codului de conduită pentru afaceri responsabile și marketing din strategia Farm to Fork (F2F)

În data de 10 martie a fost lansată redactarea codului în cadrul a patru grupe de lucru: Pentru Grupul 1 […]

Marea Britanie modifică calendarul de control stabilit în 2020

În data de 11 martie, Guvernul Marii Britanii a anunțat modificări în calendarul privind introducerea controalelor la produsele importate din […]

A.C.E.B.O.P. susţine demersul crescătorilor privind relansarea creşterii bovinelor de carne în România

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) susţine demersul crescătorilor autohtoni de bovine de carne, care […]

Dezbateri referitoare la Industria alimentară, dezvoltarea rurală și filiera creșterii porcului în România

Mâine, 10 februarie 2021, președintele A.C.E.B.O.P., Mary Pană, participă, în calitate de membru al Federației Naționale PRO AGRO, la Grupul […]

WEBINAR | Cât de mare este impactul asupra bunăstării reale a animalelor și a încrederii consumatorilor?

Prima dezbatere în on-line pe eticheta de bunăstare a animalelor a avut loc în noiembrie 2020, organizată de European Livestock […]

Impactul strategiilor „Farm to Fork și Biodiversitate”

În data de 1 decembrie, Secretarul General COPA-COGECA, Pekka Pesonen, trăgea un semnal de alarmă privind lipsa publicării studiului de […]

Siguranța alimentară corelată cu marcarea datei de consum pe produsele alimentare

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și Centrul European pentru Prevenție și Combatere Boli au dezvoltat un instrument pentru a sprijini operatorii […]

Nerespectarea bunăstării animalelor în fermele spaniole

Suntem cutremurați de chinurile prin care trec porcii în fermele spaniole! Comisia Europeană trebuie să intervină! Așa cum am spus-o […]

Cerințele autorităților române privind transportul animalelor – un exemplu pentru deputații europeni

La 19 iunie, deputații europeni au decis să înființeze un comitet de anchetă pentru a analiza presupusele încălcări ale aplicării […]

Influența aviară face ravagii în Europa

Pe lângă pesta porcină africană care a închis granițele multor state, Europa se confruntă cu probleme grave comerciale în filiera […]

Strategia Farm to Fork (F2F): Avem nevoie de acțiune!

ACEBOP, membră a  Uniunii Europene a comerțului cu animale și a meseriilor din filiera cărnii (UECBV) din anul 2015, susține și […]

Dificultățile cu care se confruntă fermierii din cauza epidemiei COVID-19

Cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc în data de 16 noiembrie 2020, președinții Copa și […]

Bunăstarea animalelor, etichetarea ei – priorități pentru Comisia Europeană

La 21 iulie 2020, președinția germană a transmis  statelor membre un chestionar privind posibila introducere a unei etichete de bunăstare […]

Participarea Președintelui A.C.E.B.O.P., dr. Mary Pană la grupul de lucru COPA-COGECA „Ouă și carne de pasăre”

Desfășurată pe platforma ZOOM cu membrii din aproape toate statele europene, a reprezentat prima participare a producătorilor de ouă și carne […]

Interviu cu Președintele A.C.E.B.O.P. la BZI LIVE

Puteți viziona emisiunea integrală aici. Știrea înițială Marţi, 2 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Președintele A.C.E.B.O.P., dna Mary Pană, […]

Prima discuție referitoare la opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor

Opțiunile pentru etichetarea bunăstării animalelor pentru a transmite  valoarea adăugată prin lanțul alimentar – discutate prima dată în reuniunea din […]

Viitorul unei etichetări europene armonizate pentru produsele de origine animală

În data de 16 septembrie 2020, Eurogroup for Animals a găzduit un eveniment online privind etichetarea produselor de origine animală, […]

Comisia UE lansează o campanie de sensibilizare cu scopul pregătirii pentru Brexit

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum […]